Scaderea dolarului la un maxim istoric fata de euro a indreptat investitorii catre un "refugiu" sigur, cererea de aur crescand foarte mult, conditii in care pretul unciei a atins pe piata londoneza un nou record al ultimilor 27 de ani. Cresterea din
Scaderea dolarului la un maxim istoric fata de euro a indreptat investitorii catre un "refugiu" sigur, cererea de aur crescand foarte mult, conditii in care pretul unciei a atins pe piata londoneza un nou record al ultimilor 27 de ani. Cresterea din ianuarie 1980 aparea pe fondul majorarii inflatiei din SUA. De la inceputul lui 2002, cand uncia atingea, la finele acelui an, o cotatie de 292 dolari, pretul metalului galben aproape s-a triplat, vinerea trecuta ea urcand la fixingul de dimineata de pe London Bullion Market la 737,75 dolari, iar la cel de seara la recordul de 743 dolari.
Tendinta de crestere a metalului galben s-a observat inca din august, in plina perioada a crizei declansate de situatia grava de pe piata imobiliara si a creditelor ipotecare din SUA. Incetinirea ritmului de crestere al economiei americane si decizia Rezervei Federale de a reduce dobanda sa de politica monetara de la 5,25 la 4,75%, pentru prima data in ultimii patru ani, au reprezentat principalele motive ale deprecierii dolarului.
Recent, fostul presedinte al Fed, Alan Greenspan, declara ca decizia bancii centrale americane "a redus sansele unei recesiuni, dar trebuie sa ne amintim ca exista inca o problema, respectiv numarul de locuinte nou construite, dar nevandute". Şansele de recesiune ale economiei americane sunt de 1 la 3, in pofida deciziei Fed, dar Greenspan a avertizat ca este greu de estimat cu exactitate.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.