Fortele politice prooccidentale au castigat alegerile anticipate din Ucraina, formatiunile conduse de presedintele Victor Iuscenko si de fostul premier Iulia Timosenko inregistrand aproximativ 45 la suta din optiunile de vot.     Partid
Fortele politice prooccidentale au castigat alegerile anticipate din Ucraina, formatiunile conduse de presedintele Victor Iuscenko si de fostul premier Iulia Timosenko inregistrand aproximativ 45 la suta din optiunile de vot.     Partidul proprezidential Ucraina Noastra si Blocul  Iulia Timosenko, condus de fostul premier portocaliu, au castigat aseara alegerile din Ucraina, insumand impreuna aproximativ 45 la suta din optiunile de vot, informeaza AFP. Blocul Iulia Timosenko a obtinut aproximativ 30 la suta din optiunile de vot, iar Partidul Ucraina Noastra, aproximativ 15 procente, conform sondajelor realizate la urne si citate de agentiile internationale.     IULIA - PREMIER. "Iulia Timosenko ar putea deveni noul premier al Ucrainei", a declarat imediat dupa aflarea rezultatelor Viatceslav Kirilenko, unul dintre liderii formatiunii politice Ucraina Noastra, citat de Interfax. Astfel, cel mai probabil noul guvern de la Kiev va fi format de fortele care au castigat alegerile prezidentiale din 2004, victorie umbrita apoi de "orgoliile care nu aveau nici o legatura cu problemele de doctrina", dupa cum declara in urma cu cateva zile Victor Iuscenko. Formatiunea care a obtinut cele mai multe voturi a fost insa Partidul Regiunilor, care a fost votat de aproximativ 35 la suta dintre ucraineni. Cu toate acestea, va fi imposibil pentru Victor Ianukovici sa-si pastreze fotoliul de premier, in conditiile in care ar avea nevoie pentru acest lucru de o majoritate simpla in Rada de la Kiev. La inchiderea editiei nu se stia inca daca Partidul Socialist si Partidul Comunist au atins pragul de trei procente, insa sondajele preelectorale nu creditau cu foarte multe sanse aceste partide. Comisia Electorala Centrala ucraineana a declarat scrutinul valabil inca de la ora 20:00, cand la urne se prezentasera deja peste 50 la suta dintre alegatori. Sectiile de votare au fost deschise ieri de la 7:00 pana la 22:00, tocmai pentru a preveni invalidarea scrutinului.     PROBLEME. "Alegerile parlamentare din Ucraina sunt libere si transparente si nu au fost inregistrate violari serioase ale modului de exprimare a votului", a anuntat aseara fundatia publica, Comitetul Votantilor din Ucraina, citata de Itar-Tass. Au fost insa si probleme, daca tinem cont de faptul ca primarul orasului Donetk, Alexander Lukianenko, jurnalistul Danil Ianevski si fostul guvernator al regiunii Odessa, Serghei Grinevetski, nu au putut vota din cauza unor nereguli de pe listele electorale, sustine organizatia.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.