Cofeina, fie cea din medicamente, fie cea din bautura cu care ne punem pe picioare dimineata, tripleaza riscurile pe care le presupun cantitatile mai ridicate de paracetamol. Combinatia poate produce afectiuni hepatice, fatale in unele cazuri, dupa
Cofeina, fie cea din medicamente, fie cea din bautura cu care ne punem pe picioare dimineata, tripleaza riscurile pe care le presupun cantitatile mai ridicate de paracetamol. Combinatia poate produce afectiuni hepatice, fatale in unele cazuri, dupa cum a stabilit un studiu american publicat saptamana trecuta. Multe medicamente comerciale, folosite pentru tratarea durerii sau a racelii, contin insa combinatia de paracetamol cu cofeina - Panadol Extra, Saridon, Antinevralgic, Coldrex si altele. Mai mult, acestea se elibereaza liber, fara reteta,consumul fiind considerat ca lipsit de riscuri. “Este adevarat ca sunt produse hepatotoxice intr-o oarecare masura, dar atata timp cat nu exista studii clinice concrete care sa demonstreze acest lucru, aceste medicamente nu pot fi scoase de pe piata”, a explicat Magdalena Badulescu, presedintele Agentiei Nationale a Medicamentului, care a mai adaugat ca “nu exista semnale la nivel european, iar EMEA (Agentia Europeana a Medicamentului) nu a trimis niciun fel de alerta rapida in ceea ce priveste aceasta problema”. Specialistii ne recomanda , atunci cand luam medicamente ce contin pa racetamol sau combinatia paracetamol-cofeina, sa evitam preventiv consumul de cafea. “Cei care prezinta cu adevarat sensibilitate la paracetamol sunt cei care au deja probleme hepatice si mai ales cei care au ciroza hepatica”, a explicat dr. Elena Copaciu, presedintele Asociatiei Romane pentru Studiul Durerii, care a mai adaugat ca o alta combinatie ce poate deveni fatala este cea cu alcoolul. Trei paharele de tarie pe zi, in timpul tratamentului cu paracetamol garanteaza spitalizarea imediata. “Daca apare vreun fel de disconfort in timpul tratamentului cu paracetamol, acesta fiind un medicament la indemana oricui, medicul trebuie sa fie instiintat imediat de acest lucru”, a mai adaugat dr. Elena Copaciu. Cel mai mare consum de paracetamol se inregistreaza in SUA si in Anglia, unde acesta a devenit principala cauza de suicid cu ajutorul medicamentelor.

Unele medicamente ne calmeaza durerea, dar ne pun viata in pericol


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.