Istoria comunismului povestita pentru bolnavii mintal, de Matei Visniec , intra in repertoriul Teatrul National din Bucuresti (TNB), la Sala Atelier. Piesa lui Visniec a fost pus in scena de Florin Fatulescu, cel care a prezentat in premiera mondial
Istoria comunismului povestita pentru bolnavii mintal, de Matei Visniec , intra in repertoriul Teatrul National din Bucuresti (TNB), la Sala Atelier. Piesa lui Visniec a fost pus in scena de Florin Fatulescu, cel care a prezentat in premiera mondiala piesa, in 2000, la Los Angeles, a obtinut premiul Maddy pentru regie, iar apoi a dus spectacolul la marele Festival de la Edinburgh din 2006. UTOPIA. La premiera de sambata seara, de la TNB, au fost prezenti atat dramaturgul stabilit in Franta, Matei Visniec, cat si regizorul Florin Fatulescu, care traieste din 1987 in Statele Unite. Istoria comunismului povestita pentru bolnavii mintal este, de fapt, spectacolul unor creatori romani care au plecat din tara in acelasi timp, in ultimii ani ai comunismului, s-au afirmat in strainatate, iar acum se regasesc in Romania, pentru o montare la care e asteptat mai ales publicul tanar. Visniec a scris piesa cu gandul ca e nevoie in lumea occidentala de o meditatie despre forma de utopie numita comunism. Dar la fel de necesara este si pentru oamenii tineri din Romania, pentru care ororile din inchisori sau spitale, demagogia si cenzura ca politica oficiala sunt abstractiuni despre care au citit, eventual, in manuale. ACTORUL PACIENT. Florin Fatulescu si Liliana Cenean, autoarea costumelor, au subliniat latura grotesca a reflectiei pe tema puterii. Aceasta cheie de lectura da nastere celor mai interesante momente din spectacol, avandu-i ca protagonisti pe pacientii Spitalului central de boli mintale din Moscova, supusi tratamentelor de spalare a creierului. Actorii din aceste roluri Ovidiu Cuncea, Andrei Duban, Tomi Cristin, Dorin Andone, Sanda Toma, Amalia Ciolan, Tatiana Constantin si Natalia Calin - reusesc sa creeze un personaj colectiv (grupul de pacienti), dar treptat isi si indivualizeaza personajele. Dintre interpretii rolurilor principale Claudiu Bleont, Mircea Rusu, Florina Cercel si Medeea Marinescu, cea din urma actrita capteaza atentia, prin felul in care exprima extremismului personajului sau, asistenta medicala Katia Ezova, fara sa o faca antipatica publicului. Un act de reimprospatare a memoriei, piesa Istoria comunismului povestita pentru bolnavii mintal a fost scrisa initial in limba franceza, in 1998. O prima lectura a textului a avut loc in 1999 in cadrul Festivalului de la Avignon. In afara de Romania, piesa a fost montata in Franta, Statele Unite, Moldova, Germania, Serbia, Polonia, Israel.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.