Actiunile de represiune conduse de junta militara aflata la putere in Myanmar au continuat si ieri, cu aceeasi intensitate, impotriva demonstrantilor folosindu-se arme de foc si gaze lacrimogene. Totodata, pentru a se asigura ca nu vor mai difuzate n
Actiunile de represiune conduse de junta militara aflata la putere in Myanmar au continuat si ieri, cu aceeasi intensitate, impotriva demonstrantilor folosindu-se arme de foc si gaze lacrimogene. Totodata, pentru a se asigura ca nu vor mai difuzate nici un fel de imagini privind reprimarea manifestantilor, militarii au blocat accesul la internet, iar presa a inceput sa fie cenzurata.
Ambasadorul Australiei in Myanmar sustine ca numarul real al mortilor este mult mai mare decat cel comunicat oficial de autoritati.
Aproximativ 1000 de persoane, majoritatea studenti, s-au adunat si ieri in apropiere de pagoda Sule, din centrul orasului Rangoon, cu intentia de a manifesta. Si de aceasta data politia a recurs la violenta, facand uz de bastoane si tragand tiruri de avertisment in aer. Grupurile de manifestanti, care au incercat sa se apropie de pagoda Sule, au fost impiedicate de fortele de securitate, desfasurate de dimineata pe strazile orasului. Pe de alta parte, potrivit Sky News, intre militarii apartinand a doua divizii ale armatei, in al doilea oras ca marime dupa Yangon, Mandalay, s-au inregistrat ciocniri violente. Fisura produsa in randul soldatilor ar fi fost cauzata de opiniile diferite legate de modul in care ar trebui rezolvata actuala criza politica din tara, cauzata de protestele studentilor si calugarilor budisti. De altfel, sustine sursa citata, mai multe unitati militare au refuzat sa paraseasca ieri cazarmile, nesupunandu-se ordinului de a merge si a reprima manifestatiile. O noua masura in forta adoptata de junta militara a fost aceea de a bloca accesul la Internet, fiind semnalate unele probleme in privinta comunicatiilor, dar si de a cenzura unele publicatii. Scopul acestei masuri este de a stopa scurgerile de informatii despre evenimentele din tara, dupa ce, in ultimele zile, pe Internet au fost difuzate numeroase inregistrari video si fotografii din timpul reprimarii manifestatiilor. Organizatia Reporteri fara Frontiere a denuntat, intr-un comunicat, "noile procedee" utilizate de generalii aflati la putere pentru a exercita presiuni nu numai asupra "jurnalistilor straini", ci si asupra "presei birmane". In schimb, administratia din Myanmar a permis intrarea in tara a emisarului special al ONU, nigerianul Ibrahim Gambari, care este asteptat astazi.
Bilantul mortilor nu e cel real
Dupa ce in ultimele ore bilantul celor ucisi de armata in timpul protestelor a fost incert, autoritatile indicand ca ar fi vorba de noua persoane decedate (opt manifestanti si un cameraman japonez) ieri ambasadorul australian in Myanmar, Bob Davis, a afirmat ca numarul victimelor este mult mai mare. Numarul persoanelor ucise este "mai mare cu cateva zeci decat cifra furnizata de autoritati", a subliniat Davis. De asemenea, Japonia, prin vocea ministrului sau de Externe, a acuzat Myanmarul ca este responsabil de moartea ziaristului nipon ucis joi. Seful diplomatiei nipone, Masahiko Komura, care a avut o intrevedere privata cu secretarul de stat al SUA, Condoleezza Rice, a declarat ca Japonia considera ca Myanmarul drept strict responsabil de moartea ziaristului Kenji Nagai, in varsta de 50 de ani, care lucra pentru agentia de presa video japoneza APF. Mai multi diplomati au anuntat ieri ca si Consiliul ONU pentru Drepturile Omului va organiza o sesiune de urgenta in legatura cu situatia din Myanmar, dupa ce o petitie depusa de tarile occidentale a obtinut sprijinul unei treimi din cei 47 de membri ai organismului Natiunilor Unite. Consiliul a organizat pana in prezent, dupa ce a luat anul trecut locul Comisiei pentru Drepturile Omului, trei sesiuni speciale pentru a examina presupusele incalcari ale drepturilor omului comise de Israel si situatia din Darfur. (L.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.