Doua sentinte de politie politica pentru inaltii ierarhi au venit pina acum de la CNSAS. Doar una a fost acceptata. Foarte putin pentru o institutie care refuza, dezonorant, sa dea fata cu un adevar incomod.

Liderii de rang inalt ai BOR ar fi vrut sa isi clarifice situatia dosarelor de Securitate care exista pe numele lor, dar la sediul de pe Dealul Patriarhiei, nu la sediul CNSAS. Pentru numele adevarului, trebuie obligatoriu spus ca propunerea de „negociere" a dosarelor inaltilor ierarhi a venit de la un membru al CNSAS, Laurentiu Tanase, cel care a avansat-o noii conduceri a BOR. Disponibilitatea PF Daniel aratata fata de aceasta idee e inutila in noile conditii: colegii de la CNSAS ai lui Tanase nu au aprobat aceasta idee, motivind ca audierile in afara institutiei sint imposibile, de vreme ce dosarele de la Securitate ale preotilor de la virful BOR nu pot fi scoase din institutie.

Intre timp, cotidianul „Romania libera" publica, in urma cu doua zile, fragmente dintr-o scrisoare trimisa de mitropolitul Nicolae Corneanu catre CNSAS, in care ierarhul din Banat accepta verdictul dat de aceasta institutie - politie politica. Nicolae Corneanu e unul dintre cei doi lideri BOR cu verdict de politie politica si singurul care a acceptat aceasta sentinta. „Din pacate, am fost colaborator al politiei politice comuniste nu din ianuarie 1950, ci din toamna anului 1948", spune Corneanu si lasa sa se inteleaga ca a turnat pina in 1989. Calcul simplu: 41 de ani. Daca nu venea revolutia, probabil ca ar fi continuat sa toarne. „Nu am ce contesta, decit a repeta mereu parerea de rau pentru cele impuse si acceptate", mai spune mitropolitul Corneanu.

Mai departe. Duminica, la Catedrala Patriarhala, va fi „intronizat" Daniel, ca nou Patriarh al Romaniei. Pentru noul lider al BOR, problema grava ale carei borne sint puse, pe de o parte, de gestul de cainta al lui Nicolae Corneanu si, pe de alta, de indiferenta altor inalti prelati suspectati de colaborare cu Securitatea e, am mai spus-o, testul suprem al inceputului sau de mandat. Apropo, daca privim spre Polonia - o tara catre care e bine sa ne uitam cu invidie din foarte multe motive -, nu se poate sa nu vedem ca exista acolo inalti ierarhi care, aflati in situatii similare de impardonabila incompatibilitate intre calitatea de turnator abject si de slujitor la virf in Biserica lui Dumnezeu, au ales, decent, sa se retraga.