Spania si-a schimbat in totalitate procedura de acceptare a imigrantilor pe piata muncii, inventariind necesitatile fiecarui sector de activitate si recrutand direct “de la sursa” lucratori cu contracte anuale, comenteaza Liberation. In
Spania si-a schimbat in totalitate procedura de acceptare a imigrantilor pe piata muncii, inventariind necesitatile fiecarui sector de activitate si recrutand direct “de la sursa” lucratori cu contracte anuale, comenteaza Liberation. In doi ani, Spania, a carei populatie este alcatuita in proportie de 8,7 la suta din straini, si-a schimbat intregul sistem de introducere a imigrantilor pe piata de munca, dupa ce in perioada februarie-iunie 2005, Guvernul socialist condus de Jose Luis Zapatero a regularizat situatia a 600.000 de imigranti ilegali, care se aflau in Spania de peste un an. Aceasta actiune a trezit la momentul respectiv proteste in Europa, mai ales din partea lui Nicolas Sarkozy, in perioada respectiva ministru de Interne al Frantei. In prezent, socialistii au schimbat metoda, apeland la “contractul la sursa” (“contrato en origen”), in baza caruia aproximativ 180.000 de straini au migrat in Spania din Bucuresti, Varsovia, Sofia, Quito sau Casablanca, pentru a ocupa posturi vacante de zidari, betonisti, geamgii, picoli, macelari sau person al comercial. Cel mai bun exemplu este cazul soferilor de camion, o meserie ocolita de spanioli, din cauza conditiilor grele de munca. Datorita noii metode, acest sector a fost acoperit in totalitate, in zona Murcia, din sud-estul Spaniei, fiind angajati 3.000 de soferi polonezi, bulgari si ecuadorieni de la inceputul lui 2007.

Gestionat de ministerul Muncii, sistemul functioneaza cu ajutorul comunitatilor autonome si al organizatiilor antreprenoriale. Odata ce ambasadele spaniole sunt informate asupra necesitatilor din diferite sectoare, se stabileste numarul de muncitori straini necesar. In general, contractele sunt incheiate pe un an, imigrantul avand obligatia sa se intoarca in tara de origine la expirarea termenului, dar exista posibilitatea de reinnoire. Administratia face cu greu fata cererilor. In 2005, numarul de muncitori imigranti pe plan national a fost stabilit la 16. 878 de angajati stabili. Cifra a crescut de zece ori in 2006 si ar putea ajunge la 300.000 de angajati anul acesta. Succesul se datoreaza faptului ca antreprenorii nu mai trebuie sa demonstreze autoritatilor ca nu au putut gasi angajati spanioli.

Specialistii prevad o dezvoltare pe viitor a acestor contracte, mai ales ca, in conformitate cu statisticile bancii Caixa Catalunya, Spania ar avea nevoie de patru milioane de muncitori imigranti pana in 2020.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.