Ucrainenii se prezinta maine la urne in cadrul alegerilor legislative anticipate, cerute de presedintele Victor Iuscenko, insa scrutinul poate fi influentat de santajul energetic rusesc.

Douazeci de formatiuni politice sau blocuri elector
Ucrainenii se prezinta maine la urne in cadrul alegerilor legislative anticipate, cerute de presedintele Victor Iuscenko, insa scrutinul poate fi influentat de santajul energetic rusesc.

Douazeci de formatiuni politice sau blocuri electorale se confrunta maine pentru cele 450 de locuri din Verkovna Rada (Parlamentul ucrainean), miza fiind castigarea Legislativului si formarea noului guvern. Cele mai mari sanse, conform sondajelor de opinie, le are formatiunea prorusa Partidul Regiunilor, condusa de actualul premier ucrainean Victor Ianukovici, cotat cu aproximativ 30 de procente, urmat de Blocul Iulia Timosenko, cu 23 de procente, si de formatiunea pro-prezidentiala Ucraina Noastra, cu 10 procente.


ALIANTA PORTOCALIE 2. Marea surpriza postelectorala ar putea veni din tabara portocalie. Presedintele Victor Iuscenko si fostul aliat din campania electorala din 2004, Iulia Timosenko, ar putea forma din nou o coalitie, pentru a preveni ramanerea la putere stangii. "Cea mai mare problema a guvernarii portocalii, in urma cu doi ani, au fost ambitiile si rolul jucat de figurile centrale, nu ideologia sau alte valori", a declarat Iuscenko, pentru BBC, dand de inteles ca ar fi dispus la o impacare cu fostul aliat.


ENERGIE DE LA KREMLIN. Rezultatul ar putea fi influentat de Kremlin, care continua politica de santaj energetic, fata de vecinii sau. "Pretul gazului va fi decis in urma unor negocieri. Totul va depinde insa de compozitia noului guvern", a declarat ambasadorul rus la Kiev, Victor Chernomirdin, citat de Kommersant. Rusii sustin ca daca va iesi castigator Partidul Regiunilor, vor creste pretul gazului la 145-175 de dolari mia de metri cubi, iar daca "portocaliii" vor forma guvernul, va creste la 230 de dolari, de la 130 de dolari cat se plateste in prezent.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.