Compania tinteste o pozitie de top in Europa in urmatorii cinci ani, prin achizitii care sa-i aduca o cifra de afaceri de 40 de miliarde de dolari.

Grupul Rompetrol va deveni in urmatorii 3-5 ani una dintre principalele companii petroliere din Europa, cu o cifra de afaceri de 30-40 de miliarde de dolari, in urma unei agresive campanii de achizitii in Europa de Vest, a declarat joi vicepresedintele de retail al grupului, Eric Kish. O asemenea crestere a cifrei de afaceri nu se poate face organic. Avem in plan achizitii strategice in Europa de Vest pe zona de rafinare si distributie. Nu avem un buget de achizitii clar conturat, insa oricum este vorba de miliarde de dolari. Banii nu mai reprezinta o problema o data cu intrarea in actionariatul nostru a Kaz Munai", a spus Kish. Potrivit acestuia, primul obiectiv este achizitionarea rafinariei sirbe de stat Nis si urmeaza achizitia unei companii concurente la sud de Dunare. In 2007, grupul previzioneaza o cifra de afaceri de 7 miliarde de dolari.

Rompetrol a inaugurat joi prima benzinarie din Bulgaria care functioneaza sub conceptul Hei si care reuneste o statie de carburanti, un magazin, un restaurant si un punct Internet. In Bulgaria, Rompetrol este a patra companie dupa cota de piata, in urma Lukoil, Naftex-Petrol si OMV. Pentru urmatorii doi ani grupul urmareste atingerea, pe plan local, a unei cote de piata de 20% pe distributie si o retea de 170 de benzinarii.

Petrol pentru Romania Surse din piata petroliera citate de Reuters au declarat ca noul proprietar al Rompetrol, KazMunaiGas din Kazahstan, a redus semnificativ numarul de contracte de livrare de titei cu firma elvetiana de comert Vitol si a redirectionat cantitatile de petrol catre unitatea de rafinare din Romania. Traderii apreciaza ca Vitol, compania care comercializeaza tot titeiul kazah preluat de la portul ucrainean Odessa, de la Marea Neagra, va primi numai trei loturi de petrol pe luna, in loc de sapte sau opt.