Liderii democrati si cei liberal-democrati fac deja calculele pentru formarea Cabinetului PD sau PD-PLD, al carui premier sa fie Vasile Blaga.
Surse democrate si liberal-democrate au declarat ieri ca liderii celor doua formatiuni iau in consider
Liderii democrati si cei liberal-democrati fac deja calculele pentru formarea Cabinetului PD sau PD-PLD, al carui premier sa fie Vasile Blaga.
Surse democrate si liberal-democrate au declarat ieri ca liderii celor doua formatiuni iau in considerare ca, in cazul in care motiunea de cenzura a PSD va fi votata de Parlament, noul Cabinet sa fie monocolor PD sau bicolor PD-PLD.
Astfel, in cazul unui Guvern format din ambele partide, PD l-ar propune pentru functia de premier pe secretarul general Vasile Blaga, nume acceptat, pana la urma, de PLD, care l-ar dori pentru acest post pe liderul liberal-democrat Theodor Stolojan.
Democratii resping insa, fara drept de apel, ipoteza Stolojan premier, avansand varianta ca presedintele PLD sa preia o functie de ministru, eventual cel de Finante, plus portofoliul unic de vicepremier.
Liberal-democratii nu accepta varianta ca Stolojan sa fie ministru, sugerand ca liderul PLD va fi sau premier sau nu va face parte deloc din Guvern.
PLD considera ca, in cadrul unor negocieri pentru formarea unui Cabinet Blaga, liberal-democratii ar putea sa ocupe trei portofolii ministeriale. Propunerile sunt: presedintele executiv Gheorghe Flutur la Agricultura, senatorul Ionut Popescu la Finante si vicepresedintele Mircea Cinteza la Sanatate.
Din acest Cabinet Blaga PD-PLD, democratii vor propune mai multi fosti ministri, alaturi de cateva nume noi. Se pare ca ministru de Interne poate fi secretarul executiv al PD, Mircea Toader, fost secretar de stat in MAI. Pentru Ministerul de Externe este vehiculat numele lui Mihai Razvan Ungureanu, care, daca va refuza, ar putea fi inlocuit de un tanar diplomat de cariera. Ministrul Apararii ar putea fi vicepresedintele democrat Cezar Preda, in prezent presedinte al Comisiei SIE.
Pentru ocuparea postului de ministru al Economiei este preferat Gheorghe Pogea, fost vicepremier care gestiona domeniul economic.
Ministerul Justitiei i-ar putea reveni din nou Monicai Macovei. La fel, portofoliul Transporturilor ar putea sa-i fie oferit senatorului Radu Berceanu, Dezvoltarea Regionala - Ancai Boagiu, iar Mediul - Sulfinei Barbu.
In cazul in care Guvernul va fi format doar de PD, numele premierului, Vasile Blaga, evident, nu se va schimba.
Intr-un guvern monocolor PD, la ministerul Sanatatii, deputatul Cristian Radulescu il poate inlocui pe Mircea Cinteza, iar la Agricultura, Valeriu Tabara poate ocupa portofoliul Agriculturii, in locul lui Gheorghe Flutur.
Desi liderii PD si PLD se declara extrem de increzatori ca motiunea de cenzura va fi votata, mai multi parlamentari ai acestor formatiuni sunt sceptici in privinta demersului PSD.
Ei sustin ca trebuie luata in considerare varianta unei „intelegeri underground” intre PSD si PNL, in urma careia motiunea de cenzura poate fi respinsa, iar „fiefurile” social-democrate vor primi sume consistente de bani la alcatuirea bugetului pe anul 2008 si prin rectificarile bugetare care urmeaza a fi initiate pentru anul 2007.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.