Piata muncii din Marea Britanie a fost mai primitoare cu romancele necasatorite, care au pana in 27 de ani. Acestea se pot angaja ca "au pair".

Britanicii si-au deschis cel mai larg usa pe piata muncii pentru tinerele necasatorite, fara co
Piata muncii din Marea Britanie a fost mai primitoare cu romancele necasatorite, care au pana in 27 de ani. Acestea se pot angaja ca "au pair".

Britanicii si-au deschis cel mai larg usa pe piata muncii pentru tinerele necasatorite, fara copii si cu varsta de maximum 27 de ani. Acestea se pot angaja ca "au pair".

Fetele lucreaza un anumit numar de ore, stabilit prin contract, au grija de copiii englezilor un anumit numar de ore pe saptamana, stabilit prin contract, au o camera proprie, li se asigura masa.

Statutul lor este mai degraba de membru al familiei respective, decat de angajat. ONG-urile din Marea Britanie apreciaza ca 70% din romancele care au venit si continua "sa inunde insula" lucreaza ca "au pair". Nu exista insa cifre oficiale.

Multe dintre fete sunt absolvente de studii universitare. Practic, nu mirajul banilor aduce romancele in tara lui Shakespeare, ci dorinta de perfectionare a limbii engleze si a culturii britanice.


AU PAIR. "In primul rand, uiti de grija zilei de maine", spune Oana. E inginer si a plecat din Romania cu doi ani in urma. Acasa lucra pentru 700 de lei pe luna. De ce Anglia? Pentru limba si pentru ca "era o noutate pentru romani. O tara diferita de spiritul atat de balcanic ce ne caracterizeaza. Iubesc raceala si rigorismul britanic, desi nu a fost chiar asa de la inceput", spune tanara. A nimerit initial intr-o familie de imigranti. Asa cum prevedea contractul cu agentia de recrutare, a primit propria camera, iar baia era impartita cu copiii. "Prima luna a fost cosmarul vietii mele. Munceam fara oprire. Agentiile nu prea au interesul sa te informeze ca numarul de ore intr-o familie este limitat, ca ai timp si pentru tine. Am schimbat familia", destainuie tanara. Acum munceste 30 de ore pe saptamana pentru 80 de lire. "Indatoririle? Am doi baietei pe care ii ador. Cand vin din vacante din tara, unul dintre ei nu se mai dezlipeste de mine cate doua saptamani. Dimineata lucrez cate o ora - ii duc la scoala. Aici copiii invata pana la ora 15:00. Asa ca programul meu principal se desfasoara de la aceasta ora pana la 19:00, cand vin parintii." Anul acesta, Oana s-a hotarat sa ramana in Marea Britanie pe viata. A fost ceruta in casatorie de un roman care lucreaza in constructii. "Ma gandesc mereu ca e locul in care imi doresc sa-mi cresc copiii", completeaza tanara. Cu o luna in urma a obtinut permis de munca nelimitat pe piata britanica. Viseaza sa isi echivaleze studiile in Anglia, sa gaseasca un "job normal" si sa cumpere cu viitorul sot o casa.  


CONTRACT PE INTERNET. Georgiana e si ea inginer. Tocmai s-a intors din vacanta din Romania. "Am venit in Anglia cu un an in urma si am lucrat ca «au pair». Mi-am gasit familia pe internet si le sfatuiesc pe toate fetele sa aplice la agentiile britanice online, pentru ca scapa de agentiile romanesti care de multe ori nu sunt foarte serioase", spune Georgiana. A obtinut si ea drept de munca, dar prefera sa lucreze in continuare ca "au pair", pentru ca are timp de invatat. "Trebuie sa-mi aduc engleza la nivel academic. Vreau sa ma inscriu la master aici", povesteste romanca. De intors acasa? "Nu mai poate fi vorba. Romanii care vin aici se impart in doua categorii - cei care vor sa faca bani repede si sa se intoarca in tara si cei care investesc in studii si isi doresc sa ramana aici. Am stat o luna in Romania in vacanta si nu cred ca m-as mai intoarce decat in scurte vizite. Iubesc Anglia, pentru ca birocratia e inexistenta si pentru ca la sfarsit de saptamana iti permiti sa iesi la teatru, sa explorezi muzeele imense. Mai iubesc Romania doar pentru cei cativa prieteni si pentru spiritualitatea sa", adauga Georgiana.

De la Anca, o tanara de 25 de ani, am aflat ca englezii se ocupa foarte mult de educatia copiilor lor: "Dupa «mama» si «tata», copiii invata sa spuna «te rog frumos», «multumesc» si «imi pare rau». Ora de somn e 20:00, fara exceptii. Cei care au 10-11 ani sunt culcati pe la ora 21:00".


CAPCANE. Presa britanica a semnalat neseriozitatea unor agentii romanesti care, in schimbul unor sume cuprinse intre 300 si 1.000 de euro, plaseaza "au pair", insa fara a le asigura "statutul legal". Tinerele nu sunt inregistrate la Home Office, asa ca statutul lor este acela de turiste care muncesc ilegal. Neinregistrarea duce la pierderea drepturilor asigurate de statut - camera separata, numar limitat de ore de munca, asigurare de sanatate din partea familiei, concediu. Se pierde si dreptul de a obtine permisul de munca la un an de la data inceperii lucrului in familie. In caz de abuz din partea familiei britanice, autoritatile nu pot face mare lucru, pentru ca nu exista un contract intre cele doua parti.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.