Are 1,90 inaltime si doar 32 de kilograme. De mai bine de 2 ani respira cu doar 11% din capacitatea plamanilor sai. Mihaela-Claudia se chinuieste cu boala de pe vremea cand era in  clasa a IX-a. Adolescenta si-a petrecut-o in spital, print
Are 1,90 inaltime si doar 32 de kilograme. De mai bine de 2 ani respira cu doar 11% din capacitatea plamanilor sai. Mihaela-Claudia se chinuieste cu boala de pe vremea cand era in  clasa a IX-a. Adolescenta si-a petrecut-o in spital, printre doctori care se uitau neputinciosi la ea. Ti-neretea si-o poate trai doar daca va reusi sa mearga la Viena pentru a i se face una dintre cele mai grele interventii: transplant de plamani.


Intr-o zi a simtit ca nu mai poate respira. Un nod parca i se infipsese in gat si o durere ascutita i-a amortit spatele. A stat o clipa sprijinita de gardul liceului un-de invata, rugandu-se sa-i treaca. De fiecare data insa, cand respira, parca un cutit ii strapungea plama-nii. De-atunci au trecut 6 ani. Ani de chin si de umblat prin spitale, fara ca cineva sa-i poata pune corect diag-nosticul: fibroza pulmonara idiopatica, incapacitate respiratorie - insuficienta respiratorie cronica manifestata, disfunctie ventilatorie restrictiva severa. Si mai ales fara ca vreun doctor sau medicament sa-i poata alina durerea. "Nu se mai putea ridica. Se invinetise in jurul gatului. I-am facut de urgenta o radiografie la Institutul Marius Nasta. Atunci s-a constatat ca un plaman se sparsese. «Daca mai intarziati 20 de minute, fata murea»". Astea au fost vorbele medicului. A fost un soc pentru toata lumea, mai ales ca in trecut, nimic nu ar fi prevestit ce tocmai se intamplase. Iar dintr-o data, starea ei se inrautatea vazand cu ochii, povesteste mama fetei, Adriana Antoaneta. Vocea ii tremura. Stie ca soarta fiicei sale, Mihaela-Claudia, de doar 22 de ani, este in mainile oamenilor, a celor necunoscuti care se milostivesc sa plece urechea la povestea trista a fetei si sa ajute.


SENTINTA DOCTORULUI. Fetei i-ar fi placut sa mearga la facultate. Management. Ba si cosmetica, ori coafura si tot ce tine de arta infrumusetarii i-au suras in adolescenta. Anii de boala insa, vreme in care a auzit ba ca ar putea sa aiba cancer, ba SIDA, i-au retezat fiece speranta ca visele ei vor putea vreodata capata contur. Aflata mai mereu pe patul de spital, doar cu mama si o singura prietena alaturi, Mihaela a uitat cum e sa iesi la o plimbare, la film sau in parc. Dar niciodata nu a uitat sa spere. Firea ei vesela si curajoasa au determinat-o sa caute pe internet informatii tot mai multe despre simptomele sale. Orice ii parea ca ar putea sa aiba, numai la transplant de plamani nu s-a gandit niciodata. Auzise ca la noi in tara nu se face o astfel de interventie. Stia ca in cazul acela viata ei ar depinde de sume uriase de bani... Pentru moment si-a alungat gandul cel rau. Insa in urma cu doi ani i-a plesnit si cel de-al doilea plaman. A urmat o operatie la spitalul Municipal, drenarea lichidului care se acumula in permanenta, chin mare... Capacitatea plamanilor ajunsese atunci la 11%. Atunci a aflat ca salvarea sa poate veni numai de dincolo de granitele tarii, printr-un transplant. "Doctorul mi-a spus ca ar mai avea de trait maximum patru ani, in lipsa unui transplant de plamani efectuat in strainatate", spune mama fetei. Acela a fost momentul in care soarta sa a fost pecetluita.


SANSA DE PESTE HOTARE. De-atunci a inceput lupta pentru strangerea de bani. Au aflat de la medicul contactat in strainatate ca viata fetei depinde de 100.000 de euro. "De unde sa facem noi rost de atatia bani? Eu am ramas singura cu doua fete, dintre care una este abia in clasa I. Venitul nostru lunar este de 7 milioane", se plange mama Mihaelei. Au inceput sa adune toate actele, sa intocmeasca dosare si apoi sa umble cu ele in geanta pe la ONG-uri, firme, emisiuni tv, Ministerul Sanatatii. Desi detin adeverinta conform careia operatia se poate realiza numai in strainatate, Ministerul Sanatatii a ramas mut la suferinta si la boala fetei. "Anul trecut am depus dosarul, dar nu s-a solutionat nimic. O sa mai incerc din nou zilele acestea", ne explica mama Mihaelei. Oricand medicii de la clinica din Viena ne pot primi. Daca avem suma de bani stransa. Au programat-o pentru saptamana aceasta la un control. Doar transportul cu o ambulanta cu tub de oxigen ar fi costat 7.000 de euro... Nu am putut ajunge", spune mama cu voce joasa. Acum, Mihaela zace in pat, acasa. Mai tot timpul conectata la tubul de oxigen. Calculatorul si internetul ce-i mai tin de urat. Din cauza bolii, pe lista de afectiuni au mai aparut osteoporoza, pietre la rinichi, ba mai mult, rand pe rand au inceput sa-i cada toti dintii. "Nu mai poate merge nici pana la baie. Atat de rau oboseste. Are 1,90 inaltime si doar 32 de kilograme. D-abia respira. Fibroza este asemenea unei iedere care se catara pe plaman si se pietrifica, incat impiedica organul sa functioneze", spune mama fetei incercand sa descrie chinul prin care trece copila sa. Ultima bucurie a fost atunci cand singura prietena care i-a ramas alaturi a venit cu taxiul si a luat-o chiar din fata blocului la o plimbare. Atunci, ochii sai s-au dezlipit de geamul de unde privea strada in fiecare zi si a coborat printre oameni, in multime. Atunci a privit indelung cerul, de parca avea sa-l vada pentru ultima oara, a observat mai cu atentie chipurile oamenilor. Atunci a fost pentru ultima oara, dupa multa vreme, cand a simtit ca este si ea ... ca toti ceilalti.


PE MUCHIE DE CUTIT
"Nu se mai putea ridica. Se invinetise in jurul gatului. I-am facut de urgenta o radiografie la Institutul «Marius Nasta». Atunci s-a constatat ca un plaman se sparsese. «Daca mai intarziati 20 de minute, fata murea». Astea au fost vorbele medicului. A fost un soc pentru toata lumea, mai ales ca in trecut nimic nu ar fi prevestit ce tocmai se intamplase"
Radu Adriana, mama Claudiei


DonatiiViata fetei sta in mainile lui Dumnezeu si ale oamenilor cu suflet mare. Suma de care tanara are nevoie este de 100.000 de euro. Pentru cei care o pot ajuta, pe numele mamei sale, Radu Antoaneta Adriana, la banca Raiffeisen BANK Agentia Apusului Sector 6 Bucuresti, s-au deschis urmatoarele conturi:
Cont Usd:- RO84RZBR0000060008204111Cont Euro:-RO25RZBR0000060008204106Cont Lei:-RO90RZBR0000060008204100


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.