Criza de cereale pune sub semnul intrebarii politica agricola a Europei. Ieri au fost anuntate masuri fara precedent pentru a putea tine sub control scumpirile in lant care s-ar putea rasfrange asupra painii, pastelor sau laptelui. Potrivit AFP, cita
Criza de cereale pune sub semnul intrebarii politica agricola a Europei. Ieri au fost anuntate masuri fara precedent pentru a putea tine sub control scumpirile in lant care s-ar putea rasfrange asupra painii, pastelor sau laptelui. Potrivit AFP, citat de NewsIn, UE intentioneaza sa elimine temporar taxele vamale la importurile de cereale, pentru a face fata dificultatilor de aprovizionare.
In conditiile actuale de tensiune de pe piata mondiala, mentinerea acestor taxe vamale constituie o "anomalie", a declarat ieri comisarul european pentru agricultura, Mariann Fischer Boel, la incheierea consiliului european consacrat agriculturii. "In urmatoarele zile voi propune suspendarea totala timp de un an a taxelor vamale la cereale" pentru anul comercial in curs, care a inceput la 30 iunie 2007 si se incheie in iulie 2008, a declarat comisarul. Masura va permite tarilor din UE sa importe la cel mai mic pret cereale din strainatate si sa vina astfel in intampinarea cresterii cererii. Daca o asemenea masura va fi totusi adoptata, ar constitui un moment de cotitura pentru UE, a carei politica agricola comuna consta, de zeci de ani, in protejarea fermelor sale de concurenta mondiala prin intermediul unor taxe vamale consistente. Inca de la inceputul lunii iulie a.c., tara noastra a luat in discutie eventuale importuri de grau, avand in vedere ca aproape toate culturile au fost compromise, fie din cauza secetei, fie din cauza inundatiilor. Statele vizate sunt in special cele vecine, cum ar fi Ungaria, Slovacia, Bulgaria, Republica Moldova, dar nici piete precum cea franceza sau germana nu sunt excluse. Importurile ar putea determina, de asemenea, scumpiri ale produselor de panificatie, intrucat implica si costuri de transport. Cum insa producatorii nu stiu inca pe ce cantitati pot conta pe piata interna, majoritatea poarta discutii "de principiu" pentru importuri. Potrivit Ministerului Agriculturii, circa 1,6 milioane de hectare de culturi au fost afectate de seceta, reprezentand peste 60% din culturile de grau, secara, orz, orzoaica si rapita semanate in toamna. Recolta de grau din acest an este estimata la circa 3,5 milioane de tone, fata de 5,2 milioane de tone anul trecut.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.