Dumitru Iederan spune ca a infiintat taraful "Iedera" in 1978 din dorinta de a promova si perpetua vechiul repertoriu si stilul din zona etnografica a Codrului.

Etnomuzicologul Speranta Radulescu ne ajuta sa localizam aceasta zona: "Codru
Dumitru Iederan spune ca a infiintat taraful "Iedera" in 1978 din dorinta de a promova si perpetua vechiul repertoriu si stilul din zona etnografica a Codrului.

Etnomuzicologul Speranta Radulescu ne ajuta sa localizam aceasta zona: "Codrul este un colt de lume aproape nestiut, situat in extremitatea septentrionala a Romaniei, la apus de Maramures si Chioar, la nord de Crisuri si Salaj, langa granita cu Ungaria. Muzica sa traditionala sateasca este, in ochii oamenilor din alte tinuturi, umbrita de cea a Maramuresului vecin si inrudit. Ba nu are, poate, stralucirea si exuberanta zicalelor morosenesti; are, in schimb, echilibru si noblete de curte princiara austriaca; si mai are, de asemenea, o robustete aspra, tasnita din adancurile taraniei romanesti".


DIN "CODRU". Dumitru Iederan (vioara, contra cu trei corzi si calus drept, gorduna), Vasile Ghioran (vioara), Ionut Rotar (vioara) si Adalbert Ginal, gorduna, vor prezenta in cadrul Festivalului cantece si jocuri specifice zonei "Codrului", cum ar fi o suita instrumentala tipica, alcatuita din Dantua€™ mare - "A ograzilor", "Codreneste", "Romaneste pe ponturi", "Batranesc" si "Scuturat", melodii instrumentale de joc.


TURNEE. Taraful "Iedera" s-a bucurat de succes in tara, dar si in lume. "Am facut spectacole, inregistrari si filmari radio-tv in tara si strainatate, discuri si casete video. Am mers in turnee in Franta, la Paris, Poitiers, Vivonne, Suedia - Stockholm si Falun, Ungaria - Budapesta, Republica Moldova - Chisinau, Elvetia - Geneva, Versoix, Vevey, Coreea de Sud - Seul, Olanda - Amsterdam, Belgia - Bruxelles."


Speranta Radulescu il descrie pe Dumitru Iederan drept "cel mai bun ceteras al Codrului". "A deprins meseria de la un muzicant daruit de Dumnezeu, Isidor Serban din satul Stana - un om pentru care are numai cuvinte de admiratie. A continuat cu studiul viorii clasice. Apoi s-a reintors la muzica taraneasca, de care a simtit ca nu se poate desprinde fara a-si rata vocatia. Canta curat, stralucitor, ornamentat si cu har."


MembriTocmai din zona "Codrului", din Carei, vor veni la Bucuresti Dumitru Iederan (vioara, contra cu trei corzi si calus drept, gorduna), Vasile Ghioran (vioara), Ionut Rotar (vioara), Adalbert Ginal (gorduna). Toti sunt profesori de muzica, in afara de Rotar, care e student in anul al II-lea la Pedagogie muzicala.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.