Grila TVR Cultural: Patapievici, Djuvara, Balaceanu-Stolnici. Daniela Zeca-Buzura, sefa postului, vrea ca romanilor sa le fie pofta sa fie destepti.

Iar ne plictisiti cu cultura asta... ce nevoie avem azi de ea?

Din pacate, va exista intotdeauna cineva (o persoana sau o grupare) care se va plictisi de moarte si, vorba cuiva celebru, chiar va scoate pistolul atunci cind va auzi de cultura. Dar asta e! In noua lume globala, oferta de televiziune este atit de larga si de diversa incit oricine nu va dori cultura va ramine la limita show-urilor de divertisment si a emisiunilor de budoar de care e plina piata. La ce ne mai foloseste cultura azi? E cit se poate de simplu: prin ea nu devenim o suma de mutanti care consuma aceleasi produse si se distreaza la aceleasi reality show-uri. E trist daca ne gindim ca elevul de astazi care are 14 sau 16 ani va ajunge la virsta majoratului fara sa stie ce inseamna un concert bun, o poezie adevarata sau un tablou de care chiar te poti indragosti.

Daca nu ar fi subventionat de stat, cu ce emisiuni ar putea TVR Cultural sa loveasca piata?

E naiv sa credem ca un post cultural de nisa loveste piata, provocindu-i vertijuri in sensul comercial, al unui boom de piata, asa cum face in America un sezon de „Big Brother". Am publicat de curind un nou volum la Polirom - un studiu la care am lucrat doi ani si jumatate - cu titlul „Televiziunea dupa «Big Brother»" si demonstreaza raspicat ca si cultura are neobosit fanii ei... E de ajuns ca un regizor ca Mungiu sa mai ia un Palme d’Or ori un tenor de talia lui Petean sa mai vina de la Londra la Bucuresti, la Festivalul „Enescu", si gata lovitura de piata!

Tot pe Patapievici, Balaceanu-Stolnici si Djuvara va bazati? Ce mai au ei de spus?

Sint niste seniori incontestabili ai culturii romane, care se arata inca la TVR Cultural pentru ca au un scop nou: acum vor sa cucereasca publicul tinar si in grila noua ai sa vezi ce strategii cool au pentru asta. In grila programelor de toamna ei sint doar trei intr-o adevarata ofensiva a tinerilor care semneaza emisiuni precum: „Art@.ro", „Excentricii", „Cinema Dreaming" sau „V de la vizual".

Se spune ca traiti numai printre simfonii si filme vechi. Unde e realitatea de azi, realitatea mizera a culturii de fiecare zi?

Sigur ca mai difuzam si filme vechi (dar numai piese ilustre, de antologie, pentru deliciul rafinatilor), insa publicul de toate categoriile poate degusta la TVR Cultural si spectacole recente, foarte bune, de jazz, si documentare europene, realizate in ultimii 5 ani, cu care nu oricine se poate lauda.

Ce lectii ne mai dati cu grila asta? La ce ne folosesc?

Noi nu dam niciodata lectii. Metoda asta nu se mai poarta nici la scoala, unde totul a devenit interactiv. Asa ca noi, de la o vreme, ne-am propus cu incapatinare sa va facem sa va fie pofta sa fiti destepti si liberi, ca doar traim intr-o cultura democratica, in care un ziar cum e Cotidianul ofera carti si DVD-uri ca bonus, linga stirile din fiecare zi. Asta ne ajuta si pe noi, cum nici n-ai crede, fiindca „cititorii vostri de elita", dupa ce termina de citit - alb-negru sau online -, devin telespectatori ai TVR Cultural.

Seriale cu multe BAFTA si filme cu Lei de Aur Una dintre premierele TVR Cultural este cautarea „Domnului Trandafir" printr-un reportaj de investigatie. ,,Scopul emisiunii este de a descoperi acel dascal de tara care face mai mult decit i se cere in programa scolara. Paralel cu situatia profesorilor de la tara vor fi analizate si sansele elevilor din mediul rural de a-si gasi un drum in viata", explica realizatorul programului, Adrian Banuta. Tot o cautare, dar de alt tip, isi propune si „Excentricii". Mai exact, producatorii vor cauta „omul care, dincolo de profesie, isi manifesta capacitatea de a cauta si de a aduna, de a invata, a ordona si clasifica… inteligenta intr-un hobby", dupa cum spune realizatoarea Raluca Tudor.

„Istoria literaturii" concentrata in 7 minute este o alta noutate a postului public cultural: in fiecare luni, de la ora 21.45, scriitorul Alex Stefanescu va face portretul unui scriitor roman contemporan. Neagu Djuvara, in schimb, se va ocupa de „Istoria aproape", duminica, de la 11.30.

Studentii de la UNATC vor avea si ei spatiu de desfasurare, dar mai ales de emisie, pentru filmele lor, vineri, de la ora 20.00. „Clasa de film" este o emisiune pe modelul maestru-discipol, unde vor fi invitati profesori si studenti din diferite generatii de cineasti, fata in fata cu productiile lor.

Productiile internationalilor cu clasa vor completa partea cinematografica. Premiata cu Leul de Aur „Jocuri interzise", „Blonda Venus" a regizorului Josef von Stenberg si „Camera lui Marvin", in care Meryl Streep joaca alaturi de Diane Keaton, Robert De Niro si Leonardo DiCaprio, sint doar citeva dintre ele.

Serialele sint si ele doldora de premii: „Intoarcere la Brideshead" numara 7 Premii BAFTA, un Emmy si inca doua Globuri de Aur, iar „Povestiri din Canterbury" se mindreste cu un BAFTA pentru interpretare. O serie de documentare inedite vor fi difuzate marti, de la ora 23.00, sub titlul „Zona interzisa", in care vor fi analizate toate dependentele omului modern.

Seara de joi va fi in continuare dedicata teatrului, iar cea de miercuri, operei. Romanii vor putea urmari spectacole precum „Olandezul zburator" a lui Wagner, „Ermione", de Rossini, sau „Rapirea din Serai", de Mozart.