Mai inainte ca Daniel Morar sa-l declare imun la judecarea in dosarul Flota, Ilie Botos a dispus NUP in cazul Mihaileanu. Neinceperea urmaririi penale a fost transformata in privilegiu prezidential. De acest drept cetatenesc nu beneficiaza, in schimb
Mai inainte ca Daniel Morar sa-l declare imun la judecarea in dosarul Flota, Ilie Botos a dispus NUP in cazul Mihaileanu. Neinceperea urmaririi penale a fost transformata in privilegiu prezidential. De acest drept cetatenesc nu beneficiaza, in schimb, ministrii Cabinetului Tariceanu, care trebuie tavaliti in noroi, apoi obligatoriu tradusi in instanta si atarnati de procese ani in sir. Cu tinicheaua de coada. Ba poate chiar arestati in prealabil. Macar pentru 24 de ore. Dupa precedentul Patriciu. Vorba reclamei: pentru ca murdarirea este buna.ro. Brandul Basescu pentru adversari. Si nimeni nu-l mai sterge. Nici chiar Justitia prin hotararea ca stigmatizatul e nevinovat.
Tactica murdaririi prezidentiale si a uneltelor sale tinteste sa-si desfiinteze adversarii in ochii opiniei publice, infatisandu-i anticipat ca pe corupti. In plus, corupti care vor sa se sustraga justitiei, ca dovada ca sunt vinovati. Si tot acest tertip, servit fariseic cu prezumtia de nevinovatie. In acest sens, Traian Basescu pronunta nume, cu precadere de ministri liberali si ii asociaza in imagine cu pesedistul Adrian Nastase. Si presedintele tarii spune foarte clar ca demnitarii in cauza trebuie neaparat judecati. Omite posibilitatea ca ei sa primeasca NUP. Si zice ca de grija ca sa se dovedeasca sigur ca sunt nevinovati. Sofism pervers. Planul improscarii cu noroi ii scapa, insa, presedintelui de sub control. Pentru un sef de stat, e mult prea inversunat pe un ministru al Justitiei care, la doar 30 de ani, si-a permis sa redea Consiliului Superior al Magistraturii dreptul de a inspecta procuratura. Si a curata DNA de coruptia politica. Tudor Chiuariu a devoalat planul prezidential de acoperire a coruptiei proprii si a clientelei politico-economice. De unde si razbunarea sfidatoare a lui Daniel Morar, care ii cere presedintelui acordul pentru urmarirea penala a ministrului Justitiei si a unui sir de ministri liberali, ce nu va se va incheia decat cu premierul Tariceanu. Ministrul Chiuariu, insa, merge direct la cauza. Si cere insasi anularea viciului legii care face ca procuratura sa fie anexata politic, prin procedura de numire, si sa fie nesocotit principiul separatiei puterilor in stat, prin dubla apartenenta a procurorului, la puterea executiva si la cea judecatoreasca. Ar trebui anulat si dreptul presedintelui, instanta politica, de a dispune proceduri judiciare.
Si aici ajungem chiar la miezul putred al problemei care a facut posibil abuzul discretionar de putere exercitat de procurorul-sef al DNA, Daniel Morar. Daca vrem dreptate si daca vrem anticoruptie, factorul judiciar trebuie emancipat total de factorul politic. N-are nici o treaba presedintele tarii sa avizeze urmariri penale. N-are nici o treaba procurorul-sef al DNA sa-i ceara acordul sefului statului pentru actul preliminar de justitie. Imunitatea e doar politica, nu si penala. Valabil si pentru seful statului. De ce se teme presedintele Basescu si a numit 1000 de procurori ca sa-l scape de teama, pe curand.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.