In data de 28 septembrie, de la ora 16.00 va avea loc "Noaptea Cercetatorilor", un eveniment de mare amploare, desfasurat concomitent in 31 de tari ale continentului european, in mai mult de 150 de orase, fiind o initiativa a Uniunii Europene, inceputa in 2005 sub titulatura "Researches in Europe".
Actiunea isi propune sa realizeze o interactiune directa a cercetatorilor cu publicul larg, care este asteptat in numar cat mai mare. Nu in ultimul rand, un efect benefic va fi atragerea copiilor si a tinerilor catre cariere stiintifice si tehnice. Lumea in care traim este a tehnologiei din ce in ce mai performante.
Vor avea loc intalniri, experimente, prezentari multimedia si sesiuni interactive moderate de cercetatori experimentati, pe diverse teme de interes actual: Energie verde; Despre cer si stele; Fizica si Chimie; Robotica prietenoasa; Ecologie; Medicina umana; Sesiuni interactive; Lumea satului romanesc traditional; Istoria limbii romane. Evenimentul va avea loc la Palatul Copiilor in Bucuresti cu ajutorul finantarii Uniunii Europeane prin Programul Cadru 7, iar sponsori vor fi Microsoft si Fujitsu Siemens Computers.
Evenimentul se va desfasura concomitent in Romania la Brasov, la Muzeul Primei scoli Romanesti, in Sibiu la Muzeul Astra si in Constanta la Palatul Copiilor.