Toata lumea l-a iubit. Era cel mai mare tenor. De ce? Pentru ca Luciano Pavarotti canta asa cum respira. A facut din opera un gen popular. O data cu el dispare un mod de a intelege arta lirica. "Au existat tenori si a existat Pavarotti", a spus r
Toata lumea l-a iubit. Era cel mai mare tenor. De ce? Pentru ca Luciano Pavarotti canta asa cum respira. A facut din opera un gen popular. O data cu el dispare un mod de a intelege arta lirica. "Au existat tenori si a existat Pavarotti", a spus regizorul Franco Zeffirelli.

Dincolo de s-a nascut si a murit de cancer la pancreas, Luciano Pavarotti a fost. A fost cel mai mare. Cel mai mare dintre tenori. Pur si simplu Big Luciano. Am simtit cum ne daruia bucurie. Numai el stia cum o face. Dar reusea de fiecare data.


DRUMUL INIMII. Cu fiecare concert pe marile scene lirice sau pe stadioane. Un om cald si un profesionist desavarsit. Nu-si permitea sa fie decat cel mai bun. A fost, ca nimeni altul, Rodolfo, din Boema, nu avea rival in interpretarea repertoriului de belcanto, pentru care era nascut, nici in cantoneta napoletana. A ajuns la public pe drumul cel mai greu de strabatut: cel al inimii. Era la fel de bun interpretand Verdi, Massenet, Bellini, Donizettia€¦ Fundamentalistii sa spuna ce-or vreaa€¦ Cu el dispare un mod de a intelege arta lirica.


MARTURISIRE. In volumul "Pavarotti - Lumea mea", scrisa de el insusi si de William Wright, aparut in 1999 la Editura Erc Press, Big Luciano marturiseste ca dintre toate rolurile interpretate, trei sunt cele care-i sunt cel mai aproape de suflet: cele din Boema, din Bal mascat si din Elixirul dragostei: "Boema este opera mea de suflet. Cu ea am debutata€¦ Bal mascat e o opera stralucita. Am spus mereu ca, daca mi s-ar permite sa cant o singura opera pentru tot restul vietii, aceasta ar fi cea din Bal mascat. Iubesc Elixirul dragostei, fiindca ma vad pe mine in rolul personajului tenor, Nemorino. E un baiat simplu, de la tara, la fel ca mine, dar are multa inteligenta nativa."


FUNERALII NATIONALE. Pentru ca a fost un artist foarte iubit, Luciano Pavarotti a "avut parte" de funeralii nationale. Pe ultimul drum, maestrul i-a avut alaturi pe cei mai dragi prieteni, muzica sa a fost ascultata de oameni din lumea intreaga, iar aplauzele nu au contenit. Tenorissimo si-a regizat el insusi cel din urma spectacol, cerand prin testament sa fie imbracat in costumul de scena. A plecat sa le cante ingerilor, asa cum a facut-o si pentru pamanteni: in frac, cu esarfa, si cu batista alba in mana.Sufletul omului Pavarotti? Mare cat vocea sa. Ce conta cu adevarat pentru el? Sigur, celebritatea, banii, constiinta de a fi The Best au foarte mare importanta. Big Luciano avea vocatia prieteniei, a modestiei, a caritatii. Pavarotti & Friends va ramane o sintagma sapata cu litere de aur in sufletele tuturor. Acum si pururea.  VINDECATORUL
"Pavarotti canta de placere, dintr-o mare bucurie. Era ca un medicament trimis de Dumnezeu pe pamant pentru a-i vindeca pe cei in suferinta, pentru a le alina durerile, pentru a le mangaia sufletele. Nu cred ca va mai fi cineva ca el, vreodata"
Johnny Raducanu
UNIC
"Pavarotti a fost tenorul a carui popularitate se datora deopotriva acelei voci minunate si figurii lui uriase si joviale, ce depasea imaginabilul. Sper ca Domnul sa-l aseze in apropierea Lui, printre vocile care ii vor placea si Lui, oricand, sa le asculte"
Mariana Nicolesco

The Golden Voice, vocea de aurVa oferim impreuna cu aceasta editie de colectie o mostra din arta lui Luciano Pavarotti: un CD cu zece inregistrari de acum 40 de ani din memorabilele sale concerte. Intamplator sau nu, prima piesa este "Una furtiva lacrima", despre care spunea ca e una dintre cele mai frumoase arii pentru un tenor. Urmeaza arii celebre din opere compuse de Puccini, Donizetti, Massenet, Verdi, Bellini etc.: O soave fanciulla, Lucia Perdona, A dispar vision, Oh, fede negar potessi agli, Occhi miei!, Quando le sere al placido, La mia letizia infondere, Come potea un angelo, Crediasa misera. O lacrima in coltul ochilor, ascultand Luciano Pavarotti - The Golden Voice...


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.