MIZE SI CRIZE ROMANESTI
Gigi-sfera politica vine lansat din spate, fenteaza careul in care s-au bulucit toti si intra cu tot cu minge in poarta neaparata. Vom avea ocazia sa savuram executiile Gigi-sferei in politica romaneasca, intr-un vi

MIZE SI CRIZE ROMANESTI
Gigi-sfera politica vine lansat din spate, fenteaza careul in care s-au bulucit toti si intra cu tot cu minge in poarta neaparata. Vom avea ocazia sa savuram executiile Gigi-sferei in politica romaneasca, intr-un viitor foarte apropiat.

MIZE SI CRIZE ROMANESTI
Sa intre o data pe teren Gigi-sfera politica, domnule! Ca atat ne-a mai ramas!
Dupa caznite si interminabile calcule, realitatea politica interna lasa sa se intrevada un coltisor al lozului cel mare pe care il va trage in curand Cotroceniul, pentru Romania europeana a anului 2008: un guvern PD-PNG. Rostogolirea spre guvernare a unei mingi politice devastatoare ­ din punctul de la 11 metri, fix pe mijlocul portii fara portar a Palatului Victoria ­ este planul pe hartie, care din posibil devine plauzibil, iar din plauzibil, realist. Si mai apoi ­ fezabil. Un astfel de guvern ar putea sa se califice fara prea mari emotii la anul, dupa mai multe remize inregistrate in campionatul de fotbal politic intern, desfasurat in Marea Liga a Palatelor: trecerea motiunii PSD, caderea cabinetului Tariceanu II, caderea succesiva a doua propuneri ale presedintelui de formare a unui nou guvern, declansarea anticipatelor Basescu ­ PD, castigarea alegerilor de PD, secondat de PNG si - mintenas ­ de PLD. Un adevarat regal de fente, chifle, dirblinguri, lovituri la cotoaie, mingi printre picioare si suturi in bara de la mijlocul terenului, cauzat de grabirile politice ale detinatorilor de actual mandat politic, de la putere si din opozitie. Acesta ar cam fi si rezultatul preanticipat postanticipate pe care il poate scoate drept solutie artizanul precipitarilor politice interne, dupa trei ani de prestatie ­ tot la mijlocul terenului ­, cu tribunele in delir.

Oare trebuia sa ne asteptam la mai mult?

In sondajele de opinie, partidul domnului Becali (Gigi) vine puternic din urma. E chiar pe locul trei-patru. Sau patru-trei, depinde de golaveraj (sondajele?) si din care parte a tribunei vezi meciul. Cu o medie de 10% in preferintele electorale, PNG ­ partidul care creste paradoxal in sondaje fara sa faca nici un dram de politica pe bune - si-a castigat deja un loc in constiinta electorala constant zdruncinata a cetatenilor. O doctrina aiuritoare, care aduna laolalta credinta intr-un Dumnezeu de breloc si speranta sutului divin in ultimul minut de joc, o platforma politica ce imbarliga treburile vesnice cu cele nevolnic-politice ­ viziunea PNG este o apocaliptica nuca de fotbal aruncata intr-un perete ce emana miros greu de cooperativa politica. Si sub care evolueaza magistral Gigi-sfera politica a latifundiarului din Pipera.
Sa ne dumirim: pai, ce cauta domnul Gigi ­ de altfel, deosebit de intreprinzator ­ om cu de toate la el, cu muc si sfarc, cu mare lipici la media sportiva, printre politicienii nostri lipsiti nu numai de-un muc si-un sfarc, acolo, dar si de o anumita scula, obligatorie la purtator, odata?


Explicatia e simpla: avalansa de pasi impleticiti, de proiecte politice schiloade, de strategii oarbe si vanitoase a facut praf si pulbere guvernarea Aliantei D.A. PNL-PD, in mai putin de trei ani de la preluarea mandatului, in 2004. Sansa miraculoasa de desprindere a Romaniei de politica duplicitara de tranzitie a fost ratata de nesincronizarea si calcularea gresita a pasilor schimbarii. Cu doua partide care s-au logodit ca sa se desparta, cu o opozitie dezarticulata in interese partinice ireconciliabile, cu sateliti guvernamentali care ba intra meteoric in Guvern, ba capuseaza politic guvernarile de zece ani neintrerupt, a devenit din ce in ce mai evident ca sandramaua nationala politica nu mai putea tine.


Intre timp, pe margine, si-a facut incalzirea - printre flegme, scuipati de bomboane agricole, petarde fasaite si suporteri vehementi ­ o figura care avea sa devina o emblema a arbitrarului in politica romaneasca. Putin cate putin, situatia din politica interna s-a echivalat cu frecventele situatii de pe terenul de fotbal: in timp ce varfurile fac presing si extremele pistoneaza pe laterale pana ii coplesesc pe fundasii echipei adverse, vine liberoul din spate si marcheaza golul. In atacul concertat si deconcertant, nimeni n-a mai tinut langa ultimul aparator, care a venit lansat din spate si a scuturat plasa adversarului.


Gigi-sfera politica vine lansat din spate, fenteaza careul in care s-au bulucit toti si intra cu tot cu minge in poarta neaparata. Vom avea ocazia sa savuram executiile Gigi-sferei in politica romaneasca intr-un viitor foarte apropiat. Ne vom delecta admirand la putere, in toata plenitudinea lor, personajele mitologiei politice contemporane. Si vom aproba o lista de "ce e misto" si de "ce e naspa" - alcatuite de doi oameni branduiti definitiv printr-o apucatura de mare succes: rad mult si tare in fata camerelor de luat vederi. Desigur, listele lor vor fi impuse prin legi organice si vor constitui platforma unica a guvernarilor, de-atunci inainte. Cine nu le va respecta va avea de-a face ori cu razboinicul luminii si locotenentii lui care nu uita si nu iarta, ori cu supremul jucator solitar, care, desi uita mult, nici el nu iarta.


Sigur, cele spuse mai sus sunt doar un joc de cuvinte. Pe hartie. Dar stiti cum devine treaba: din posibil pe hartie, jocul de cuvinte devine plauzibil, iar din plauzibil, realist. Si mai apoi - fezabil.







Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.