Presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu, a declarat ieri ca inceperea urmaririi penale a ministrilor care sunt si parlamentari poate fi ceruta, conform Constitutiei, atat de presedintele Romaniei, cat si de Camera din care face par
Presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu, a declarat ieri ca inceperea urmaririi penale a ministrilor care sunt si parlamentari poate fi ceruta, conform Constitutiei, atat de presedintele Romaniei, cat si de Camera din care face parte respectivul ministru. "Comisia prezidentiala este un suport, un consultant al presedintelui Romaniei. Intreaga responsabilitate pentru cererea urmaririi penale a ministrilor revine, conform Constitutiei, presedintelui Camerei din care respectivul ministru face parte, daca este parlamentar. Sigur ca presedintele poate sa consulte o comisie infiintata prin lege sau ad-hoc, asa cum, daca vom fi in aceasta situatie la Camera Deputatilor, vom cere un punct de vedere al Comisiei juridice", a declarat Olteanu. El a adaugat ca, asa cum punctul de vedere al Comisiei juridice este facultativ si Camera decide in plen, asa este si in cazul presedintelui, responsabilitatea fiind "exclusiva" a sefului statului. "Conform prevederilor constitutionale, urmarirea penala a unui ministru se poate cere de catre presedinte, Camera Deputatilor sau Senat: de catre presedinte in cazul oricarui ministru, de catre Camera Deputatilor in cazul ministrilor deputati si de catre Senat in cazul ministrilor senatori", a explicat presedintele Camerei Deputatilor. Totodata, el a adaugat ca, in cazul in care ministrul este si parlamentar, trebuie ca aceasta solicitare sa vina si din partea presedintelui, si din partea Camerei din care face parte. "Asteptam sa existe asemenea solicitari, dar deocamdata Camera Deputatilor nu s-a confruntat cu o asemenea situatie", a mai spus Bogdan Olteanu. La Presedintie se afla, in acest moment, dosarele ministrilor Justitiei, Tudor Chiuariu, Muncii, Paul Pacuraru, al fostului premier Adrian Nastase, precum si ale fostilor ministri Miron Mitrea, Victor Babiuc, Zsolt Nagy si Codrut Şeres. Pentru Chiuariu, Pacuraru, Nastase, Mitrea, Babiuc si Zsolt Nagy solicitarea de aviz pentru inceperea urmaririi penale a fost facuta de DNA, iar in cazul lui Codrut Şeres de catre Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Dintre acestia, Adrian Nastase si Miron Mitrea sunt deputati, iar Paul Pacuraru si Codrut Şeres sunt senatori.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.