Hai la festival! Tarafuri si fanfare!

Va propunem doua zile de poveste. Sa retraim frumusetea autentica a satului romanesc. Sa ne regasim in atmosfera pasnica a Satului din inima orasului. Si apoi sa ne bucuram de cea mai buna muzica. As
Hai la festival! Tarafuri si fanfare!

Va propunem doua zile de poveste. Sa retraim frumusetea autentica a satului romanesc. Sa ne regasim in atmosfera pasnica a Satului din inima orasului. Si apoi sa ne bucuram de cea mai buna muzica. Asa cum v-am promis, cei mai buni muzicanti vor canta pentru voi cea mai frumoasa muzica a sufletului romanesc.

Povesti despre dragostea de altadata. Povesti care nu au putut fi uitate si au ramas in lada de zestre a lautarilor. Iar ei le-au transmis din generatie in generatie, ca pe niste comori. Cantece despre viteji care au uimit lumea cu faptele lor. Cantece de joc, invitatie la veselie. Suflete frumoase. Oameni indragostiti de muzica. Oameni crescuti in respectul traditiei romanesti. Muzicantii, pe care vi-i prezentam in paginile care urmeaza, au primit cu bucurie aceasta misiune: de a va arata ce frumoasa este muzica romaneasca.

Veniti la Festival! Ei sunt gata sa va arate comorile lor.  Incepe petrecerea! Doua zile de muzica romaneasca, doua zile de vazut si ascultat franturi de spirit romanesc in esenta pura la Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti". Dragi romani, Jurnalul National va invita maine si duminica sa petreceti cu Tarafuri si Fanfare.


Muzica populara autentica. Muzica de taraf, muzica de fanfara, cantece pentru inaltat spiritele romanilor si bucurat inimile celor ce simt si traiesc romaneste. Asta va pregateste Jurnalul National! V-am adus prin Editiile de Colectie muzica romaneasca de valoare si pe interpretii dragi sufletelor dumneavoastra. Venim acum in fata romanilor cu o invitatie speciala. Va invitam sambata si duminica la Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti", la Festivalul "Tarafuri si Fanfare", un eveniment marca Jurnalul National.


DIN TOATA ROMANIA. Lautari din toata Romania vor canta pentru dumneavoastra. Opt tarafuri si doua fanfare vin sa prezinte zestrea lor de muzica autentica romaneasca. Fanfara lui Galan din Cugir, Alba, vine la Satul din mijlocul orasului cu cantece ardelenesti, din Alba, dar si cu melodii mostenite de la parintii lor, originari din satul Bolteni, judetul Vaslui. Frati buni sau veri, cei opt membri ai Fanfarei lui Galan canta cu placere despre trairile omenesti, despre bucurii si tristeti, doine, cantece de joc si voie buna.


Din Alba in Olt si ajungem la Ianca. Cu o vioara, o chitara, un tambal si-un contrabas, "Onica Mat", "Ficuta", Vasile Ene din neamul "Baur", "Caros" si "Dida", cinci lautari batrani cu inimi tinere, aduc cu ei la festival cantecul oltenesc, vechi si bun ca un vin tinut la racoarea pivnitei.


Trei voinici vin tocmai din Bistrita-Nasaud. Taraful din Sangiorz Bai vine la festival sa interpreteze pe acorduri de vioara, braci si bas doine si cantece de joc din zona pe care o reprezinta. Muzica bistritenilor, de o frumusete aproape ireala, este interpretata intr-un mod unic de cei trei lautari. Veniti si asculati-i... Cantece de voie buna, doine, balade, cantece de nunta de dupa dar. Cu astfel de cantece in repertoriu se vor prezenta lautarii din Goicea, Dolj. O chitara, un cimpoi, o vioara si un contrabas. Si un dansator de mare finete. Lautarii vin cu muzica lor deosebita, dansatorul vine cu jocuri oltenesti, unele abia culese de la batranii comunei. "Poloxia", "Galaonul Batut", "Brauletul lui Faca" sunt dansuri pe care nimeni altcineva nu le mai joaca, dumneavoastra le veti vedea in premiera.


Moldovenii nu se lasa nici ei mai prejos. Fanfara din Calafindesti, Suceava, vine intr-o formula de opt lautari, cu cantece batranesti, "ciobanasuri", sarbe si hore rare din Bucovina. Muzica "Codrului" va rasuna si ea la festival. Ce este "Codrul"? "Codrul este un colt de lume aproape nestiut, situat in extremitatea septentrionala a Romaniei, la Apus de Maramures si Chioar, la Nord de Crisuri si Salaj", spunea Speranta Radulescu. Descoperiti-i cantecele...


Tot din Dolj vin Taraful din Ostroveni. Tata si fiu, doi lautari ce canta despre Gruia lui Novac, despre trecut in doine, balade, cantece batranesti si cantece de nunta, intepretate intr-o maniera unica.
Muzici si dansuriFrumusetea Moldovei va fi cantata si de "Taraful bucovinean". Cei sase membri ai tarafului vor interpreta o suita din zona Sucevei, jocuri din zona Radautilor, melodii si doine batranesti. Gorjul isi trimite si el reprezentantii... si ce reprezentanti! "Rapsozii Gorjului" vin sa va incante cu hore, doine si balade. Ultimii, dar nu cei din urma, sunt marsenii lui DJ Vasile, lautarii de geniu din Giurgiu. Cu vocea incredibila a lui DJ Vasile si talentul nemasurat al celor patru instrumentisti ce-l acompaniaza, giurgiuvenii ridica orice public in picioare.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.