Daca tot se tineau dupa "ai mai mari" si erau curiosi sa afle cum ies sunetele din instrumente, lui Mihai Galan i-a venit ideea de a infiinta in 1991 o fanfara formata din baietii din familia sa.

I-a pus numele de Fanfara lui Galan. In un
Daca tot se tineau dupa "ai mai mari" si erau curiosi sa afle cum ies sunetele din instrumente, lui Mihai Galan i-a venit ideea de a infiinta in 1991 o fanfara formata din baietii din familia sa.

I-a pus numele de Fanfara lui Galan. In unele zone, mai este cunoscuta si sub numele de Fanfara Transilvania. Membrii fanfarei sunt frati buni sau veri. In prezent sunt opt, dar a existat si formula de doisprezece.

Mihai Galan e trompetist, Nicolae Stoica si Ioan Stoica la fel, Cristinel Roman si Constantin Sabau sunt la bariton, Vasile Stoica este cu bas sibemolul, iar Vladut Magurean era dublu rol, de tobosar si de poznas. Toti sunt tineri. Cel mai mic are 23 de ani, iar cel mai inaintat are cu zece mai mult.

Repertoriul orchestrei este format din melodii mostenite de la parintii lor, care vin din partea Moldovei, se trag din satul Bolteni, judetul Vaslui. Acestor melodii le-au fost adaugate cele culese din zona in care s-au stabilit, cantece ardelenesti din judetul Alba. Nu s-au dat inapoi nici de la compus, dar ei cred ca toata muzica tot acolo bate si ca intotdeauna este loc de mai bine.

SI CU VOCEA. "Incet-incet ne-am afirmat pe la festivaluri, nunti, botezuri, spectacole. Am cantat chiar si la inmormantari. Unde e loc de muzica, hop si noi. Unii dintre baieti au ajuns sa cante prin Franta, Spania, Grecia", povesteste baritonul Fanfarei lui Galan. "Majoritatea interpretam si vocal, ramane la un moment dat partea de armonie, iar restul canta cu vocea.

Trebuie sa mai zici si cu vocea ceva, ca asta e linia in muzica. Noi nu suntem mari solisti vocali, nu suntem oameni cu scoli de muzica, dar avem ABC-ul in muzica. Prima data am mai luat si cu urechea, ni s-a mai explicat care e do, care e re, un pic de imparteala..."

Temele cantecelor vocale sunt dragostea si viata omului de zi cu zi, cu tristeti si cu bucurii. "Un cantec care ne reprezinta pe noi este: «Geaba sunt copil sarac», e o ardeleana. O cantam de prin nouazeci si ceva. «Geaba sunt copil sarac/ Fetele la mine trag/ Geaba sunt copil strain/Fetele la mine vin./ Hai mandruto dupa mine/ Daca vrei sa-ti fie bine...». Mai avem doine, si instrumentale si vocale..." La nunti, se mai intampla ca mesenii sa le ceara si piese de-ale lui Bregovici, iar ei nu spun nu.


IESE, DAR NU DESTUL. Fiecare din cei opt interpreti mai are o meserie pe langa. Sunt fie zidari, fie tamplari. Doar doi nu au copii, dar ceilalti au mai multe guri de hranit. Lucrurile se misca ceva mai bine toamna, ca este sezonul nuntilor, dar li s-a intamplat sa fie chemati sa cante la nunti tinute in post. "E pacat, dar noi mergem." Cristi Roman crede ca la oras se poate trai mai bine din muzica, dar la sat e mai dificil. Si asa, nu se intampla sa treaca doua saptamani fara sa fie chemati la vreo cantare. "Mihai Galan este «stapanul», dar se consulta intotdeauna cu noi cand sunt oferte de cantat, nu se fac diferente la bani intre noi, totu-i frateste. Nu ne e teama ca va disparea aceasta muzica. Avem baieti in familie, dar si fetele se baga la cantat, ba la vioara, ba cu vocea. Asta nu o sa moara niciodata la noi. Bunicul a murit in a€™77 si avea 12 copii - sase baieti si sase fete - , si fiecare a avut cate doi-trei-patru copii si macar doi au pus mana pe instrumente", incheie Cristi Roman.


MembriFanfara lui Galan sau Fanfara Transilvania e formata din trompetisti: Mihai Galan, Nicolae Stoica si Ioan Stoica; baritonisti: Cristinel Roman si Constantin Sabau. Vasile Stoica este cu bas sibemolul, iar Vladut Magurean are dublu rol, de tobosar si de poznas. Toti sunt tineri. Cel mai mic are 23 de ani, iar cel mai inaintat are cu zece mai mult.


ArboreCum s-a ajuns ca toti cei opt componenti sa fie infratiti? Cristi Roman ofera explicatia: "Bunicul lui Mihai Galan a fost tobosar, bunicul meu, Toader Roman, e unul dintre cei mai vestiti secundisti. Bunicul fratilor Stoica a fost tobosar. Copilul lui Roman a luat pe fata lui Galan sau copilul lui Maradin Tobosarua€™ a luat alta fata a lui Galan. Sunt trei radacini. Mama sau tata trebuie sa fie neaparat din Galan".


Repertoriu Doine, cantece de joc si Bregovici. Acest tip de muzica puteti sa ascultati daca veniti sa-i auziti la festival. Ei va vor oferi si cea mai cunoscuta piesa a lor: "O cantam de prin nouazeci si ceva. «Geaba sunt copil sarac/ Fetele la mine trag/ Geaba sunt copil strain/ Fetele la mine vin./ Hai mandruto dupa mine/ Daca vrei sa-ti fie bine...»".


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.