Guvernul rubedeniilor Nu doar in Romania viata politica se impleteste cu cea de familie. Noul guvern rus, condus de Viktor Zubkov, este compus din soti si sotii, tati si copii, socri si gineri. Dintr-o problema de partid, politica rusa a devenit o af
Guvernul rubedeniilor Nu doar in Romania viata politica se impleteste cu cea de familie. Noul guvern rus, condus de Viktor Zubkov, este compus din soti si sotii, tati si copii, socri si gineri. Dintr-o problema de partid, politica rusa a devenit o afacere de familie.   


Noul guvern rus ofera o ilustrare perfecta a unei vieti de familie transpuse pe marele ecran al politicii, informeaza AFP. Si pana acum erau mediatizate relatiile de rudenie dintre anumiti oficiali, de la diferite niveluri ale aparatului politic si administrativ, insa noul guvern rus arunca o noua lumina, deloc roz, asupra politichiei din aceasta tara.


TATA SOCRU-I PREMIER. Noul premier, Viktor Zubkov, nu este altul decat tatal sotiei ministrului sau al Apararii, Anatoli Serdiukov. Totusi, in spiritul comunist, unde imaginea conteaza, cu doar cateva zile mai devreme, trei oficiali din Ministerul Rus al Apararii si-au dat demisia motivand ca sunt rude cu noul premier. Timp de o saptamana, politologii rusi au avut o singura mare problema: sa-si dea sau nu Anatoli Serdiukov si ceilalti doi demisia? Vladimir Putin a pus insa brusc capat dezbaterii. Serdiukov va ramane seful Armatei ruse, cu toate ca este ginerele premierului.  


35 DE LEGATURI PRIMEJDIOASE. Saptamanalul Vlast a publicat recent o ancheta care releva ca in noul guvern rus exista nu mai putin de 35 de legaturi de rudenie de gradul I, in functii importante din stat, in administratia regionala sau in sistemul energetic national. Luni seara insa, Vladimir Putin le-a facut cadou rusilor un al 36-lea caz, cel al noului ministru al Sanatatii, Tatiana Golikova, care este din intamplare si sotia ministrului Energiei, Viktor Kristenko. In categoria aceasta intra si Dmitri Ostinov, fiul ministrului Justitiei. El este casatorit cu fata numarului doi din administratia prezidentiala, Igor Setchine.

Totusi, cel care bate recordul este chiar seful FSB (fostul KGB), Andrei Patruchev. Unul dintre fii sai, Dmitri, este vicepresedintele Vnechtorgbank, ce detine 5% din grupul european EADS, iar celalalt, Andrei, este consilierul presedintelui consiliului de administratie al Rosneft, cel mai important grup petrolier rusesc.  

"Interesele economice se sprijina pe interesele familiale. Intregul act de guvernare devine o afacere de familie. Scopul lui Putin este de a controla elita. El controleaza o persoana, iar acea persoana mai controleaza inca cinci", crede Alexei Sidorenko, analist politic la Carnegie Centre din Moscova. "Pericolul este ca acestia servesc mai degraba interesele de familie decat interesul public" este temerea lui Sidorenko.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.