Austriecii au pus deoparte 20 de miliarde de dolari in incercarea de a-si crea un imperiu petrolier in Europa de Est. OMV este deja actionar majoritar al companiei PETROM.OMV vrea sa-si puna sigla inclusiv pe cele
121 de benzinarii MOL din Romania Grupul austriac OMV s-a hotarit sa aleaga calea cea mai dreapta in incercarea de a dobindi controlul asupra companiei petroliere ungare MOL: oferta ostila de preluare. Austriecii au decis sa bage adinc mina in buzunar facind o oferta de 32.000 de forinti (180,5 dolari) pe actiune pentru cele 80% din actiuni, pretul fiind mai mare cu 18,7% decit ultima cotatie de la bursa din Budapesta. Oferta OMV vine dupa ce timp de mai multe luni austriecii au incercat sa cumpere pachetul majoritar la MOL. Compania ungara a facut toate eforturile pentru a contracara actiunile grupului austriac, mergind de la rascumpararea actiunilor proprii si pina la cooptarea in actionariat a grupului ceh CEZ. Austriecii vor purta discutii cu actionarii minoritari ai OMV pentru a le demonstra avantajele pe care le-ar avea daca si-ar vinde actiunile si le va garanta ca fuziunea celor doua societati se va realiza doar daca in varianta in care Consiliul de Administratie al MOL ar accepta acest lucru. Mai intii insa, OMV trebuie sa obtina dezlegare de la membrii Consiliului de Administratie al MOL pentru eliminarea restrictiilor legate de nivelul drepturilor de vot si aprobarea din partea autoritatilor antimonopol ale UE. „Asocierea OMV si MOL ar crea un campion al Europei de Est a carui istorie va imbina istoria celor doua grupuri sI care se va construi pe baza a ceea ce au mai bun fiecare dintre ele", a fost mesajul presedintelui OMV Wolfgang Ruttenstorfer catre actionarii MOL. Acesta a adaugat ca obiectivul MOL este de a achizitiona peste 50% din actiunile companiei ungare. Mol este pregatita sa cumpere insa pina la 80% din Mol, pentru care ofera pina la 20 de miliarde de dolari.

OMV a contactat grupul MOL in luna iunie cu o oferta de fuziune, la scurt timp dupa ce a majorat de la 8,6% pina la 18,6% participatia detinuta la compania ungara, a carei capitalizare de piata se ridica la 15 miliarde dolari. OMV a precizat ca aceasta oferta a fost una amicala, insa guvernul ungar a considerat aceasta operatiune drept una cu caracter ostil, scopul adevarat fiind o preluare.

Potrivit MOL, abordarea OMV subestimeaza in mod substantial capacitatea si perspectivele companiei si va genera diminuarea valorii de piata a acesteia. „Anuntul de astazi al OMV nu contine nici o informatie noua fata de oferta lor anterioara, deja respinsa de Consiliul de Administratie MOL, cu exceptia faptului ca OMV nu poate prelua controlul asupra MOL. Informatiile nou difuzate corespund strategiei de comunicare unilaterala si ostila a OMV de pina acum", spune Szabolcs Ferencz, vicepresedinte Corporate Communications al MOL.

In ipostaza in care oferta austriecilor va reprezenta un succes, OMV va fi prezenta pe piata de distributie carburanti din Romania prin trei entitati: OMV, Petrom si Mol care vor detine peste 40% din toate statiile din tara - OMV are 72 de statii, Petrom 463 iar Mol-121. „Vom declansa o investigatie minutioasa in urma careia vom decide daca vom da aviz favorabil acestui parteneriat", ne-a spus Alexe Gavrila, vicepresedinte al Consiliului Concurentei.