Presedintele american George W. Bush s-a adresat marti Adunarii Generale a ONU ajutat de un prompter pe care era proiectata si pronuntia fonetica a numelor unor tari si lideri mondiali, printre care si presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, relateaza
Presedintele american George W. Bush s-a adresat marti Adunarii Generale a ONU ajutat de un prompter pe care era proiectata si pronuntia fonetica a numelor unor tari si lideri mondiali, printre care si presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, relateaza Reuters.

O ciorna a discursului presedintelui american a aparut pentru scurt timp pe site-ul Natiunilor Unite, facand public faptul ca acesta are nevoie de un ghid fonetic pentru a citi denumirile mai complicate.

Discursul cuprindea scrierea fonetica a numelor presedintelui francez Nicolas Sarkozy (sar-KO-zee), prieten cu Bush, si al liderului din Zimbabwe, Robert Mugabe (moo-GAH-bee), criticat de SUA pentru incalcarea drepturilor omului, precum si pronuntia pentru Kirgizstan (KEYR-geez-stan), Mauritania (moor-EH-tain-ee-a) si pentru capitala statului Zimbabwe, Harare (hah-RAR-ray).

Purtatorul de cuvant al Casei Albe, Dana Perino, a explicat ca ciorna, denumita versiunea 20, care cuprindea numerele de telefon mobil ale redactorilor si dactilografilor, a fost distribuita inainte, pentru a-i ajuta pe translatorii ONU, care trebuie sa traduca simultan discursurile liderilor in mai multe limbi.

Textul discursului lui Bush trebuia sa apara si pe un prompter amplasat in fata tribunei de unde vorbea acesta.

"S-a facut o greseala", a declarat Perino. "Nu stiu cum a aparut ciorna discursului, dar a aparut si a fost retrasa".

"Orice persoana care sustine un discurs sau prezinta stirile are pe prompter sugestii fonetice, in caz ca sunt necesare," a mai spus ea.

Bush a mai facut gafe de pronuntie si este o tinta predilecta a glumelor legate de obiceiul sau de a deforma limba engleza.

Una dintre cele mai cunoscute dintre gafele sale sdateaza din mai, cand la o ceremonie de primire a reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, a fost aproape de a o plasa pe aceasta in secolul al optsprezecelea.

La un discurs pe care l-a sustinut la summit-ul APEC (Forumul de Cooperare Economica Asia-Pacific) din Sydney in luna septembrie, Bush a parut sa confunde organizatia cu OPEC (Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol) si a vorbit despre trupele austriece din Irak, desi se referea la trupele australiene.
Mediafax


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.