Organizatia este incriminata cu privire la presupuse nereguli referitoare la licitatia prin care a castigat contractul pentru realizarea auditului asupra impactului strategiei anticoruptie. Reprezentantii Freedom House Romania spun ca principala acu
Organizatia este incriminata cu privire la presupuse nereguli referitoare la licitatia prin care a castigat contractul pentru realizarea auditului asupra impactului strategiei anticoruptie. Reprezentantii Freedom House Romania spun ca principala acuzatie a ministrului, aceea ca organizatia a depus oferta inainte de a primi invitatia de participare este falsa, punand la dispozitia presei documentul constatator. Potrivit unui comunicat al Freedom House, pe invitatia de participare este trecut numarul de inregistrare si data iesirii din minister a invitatiei care este 10 ianuarie 2004, anul corect fiind 2005, asa cum este mentionat si in document. In opinia reprezentantilor organizatiei, greseala privind anul "poate fi justificata doar de functionarii de la registratura Ministerului Justitiei". De asemenea, pe document este trecuta data de intrare a ofertei depuse de Freedom House - 17 ianuarie 2005, cu numar de inregistrare 4216.
Ministerul Justitiei a sustinut insa, ca documentul prezentat de Freedom House reprezinta o invitatie de participare la procedura de achizitie si nu oferta sau adresa de inaintare a ofertei trimisa Ministerului. "Prin urmare, datele de inregistrare de pe documentul prezentat de Freedom House nu fac nici o dovada in legatura cu depunerea ofertei. Acest document reprezinta nimic mai mult decat invitatia de participare trimisa de Ministerul Justitiei catre Freedom House", se arata intr-un comunicat al Ministerului Justitiei. Ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, a sustinut la sfarsitul saptamanii trecute ca, potrivit unei verificari a Corpului de Control, contractul pentru realizarea Auditului Independent pentru Evaluarea Impactului Strategiei Anticoruptie a fost acordat Freedom House in urma unei licitatii trucate, la inceputul anului 2005, in mandatul Monicai Macovei. Chiuariu a spus ca Raportul Freedom House era realizat inca din anul 2004, cand Ministerul Justitiei a demarat procedurile de licitatie pentru realizarea unui audit. De asemenea, organizatia non-guvernamentala a primit invitatia din partea Ministerului Justitiei cu cateva ore dupa ce Freedom House isi trimisese oferta, potrivit ministrului Chiuariu. O alta neregula invocata de Chiuariu se refera la faptul ca unul dintre auditorii Freedom House ar fi fost angajat al Ministerului Justitiei in momentul realizarii raportului, iar alti membri ai echipei organizatiei lucrau si la Societatea Academica Romana, un alt ofertant in cadrul licitatiei.
n


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.