Deputatii au decis ieri ca retrocedarea Castelului Bran este ilegala, adoptand raportul subcomisiei de ancheta care stabileste ca restituirea edificiului nu s-a facut catre toate persoanele indreptatite, iar actele sunt lovite de nulitate absoluta
Deputatii au decis ieri ca retrocedarea Castelului Bran este ilegala, adoptand raportul subcomisiei de ancheta care stabileste ca restituirea edificiului nu s-a facut catre toate persoanele indreptatite, iar actele sunt lovite de nulitate absoluta. Raportul, insotit de un proiect de Hotarare, va fi trimis Guvernului, Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si Curtii Constitutionale, cu recomandarea ca acestea sa se autosesizeze si sa analizeze eventualele ilegalitati savarsite. Decizia deputatilor nu are nici un efect juridic.
In favoarea raportului, care a intrunit 159 de voturi "pentru", s-au pronuntat PSD, PD si PRM, in timp ce liberalii si udemeristii au votat cu convingere "impotriva". De altfel, deputatii PNL si UDMR au invocat o serie de probleme de procedura pentru a nu vota documentul, sustinand ca un raport nici nu se voteaza, ci doar se dezbate si ca, in plus, acesta ar trebui sa aiba avizul Comisiei Juridice si pe cel al Comisiei de cultura din Camera Deputatilor. In replica, reprezentantii celorlalte partide i-au acuzat pe liberali si udemeristi ca incearca sa blocheze rezultatele anchetei subcomisiei prin folosirea de tertipuri procedurale. La finalul sedintei, alesii din cele doua tabere s-au amenintat reciproc ca vor suferi consecintele modului in care au votat. PNL si UDMR au sustinut, la unison, ca rezultatul votului va avea o alta finalitate in justitie, si chiar la CEDO. "Ceea ce s-a votat aici oricum va avea o alta finalitate in justitie. Daunele materiale pe care statul le va plati ca urmare a votarii acestui raport propun sa le plateasca cei care au votat pentru aprobarea de azi", i-a avertizat deputatul PNL Mihaita Calimente pe sustinatorii documentului. La randul sau, udemeristul Marton Arpad i-a acuzat pe democrati ca nu se comporta ca un adevarat partid de dreapta care apara proprietatea, nefiind demni nici de statutul de membri ai PPE. In replica, pesedista Aura Vasile a sustinut ca daunele ar trebui platite de cei care au instrainat ilegal un bun "al intregului popor roman".
"Este prima ancheta finalizata"
"PSD a votat pentru adoptarea raportului. Este prima comisie care a finalizat o ancheta. Retrocedarea in natura, mai ales in ceea ce priveste cladirile de patrimoniu national, nu o putem accepta", a declarat, la randul sau, deputatul PSD Titus Corlatean. Pozitia liberalilor si a udemeristilor pe marginea concluziilor subcomisiei de ancheta a Castelului Bran a dat ocazia celorlalte formatiuni sa-i acuze de interese politice. "PNL are un singur scop - sa puna mana pe averile statului. Si UDMR are interes. Se teme sa nu se puna in discutie alte retrocedari care s-au facut ilegal catre ei", a spus deputatul PRM Marcu Tudor. Si deputatul PC Dragos Dumitriu a sustinut ca "PNL si UDMR raspund unei comenzi politice de ultima ora". Votul asupra documentului a constituit motiv de dispute aprinse intre parlamentari de-a lungul mai multor sedinte de plen. Luni, deputatii PNL si UDMR, pe de o parte, si cei ai celorlalte formatiuni politice s-au contrat timp de peste peste doua ore, aceasta fiind a treia sedinta in care s-a discutat acest document. (Raluca PAPADOPOL)
Ministrul Culturii va demonstra ca totul a fost legal
Ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu (foto), a declarat ieri ca va analiza legalitatea retrocedarii Castelului Bran, desi considera ca acesta a fost restituit in mod corect, cu respectarea legilor in vigoare.
Ioana Carlig - Ziua foto El a catalogat decizia Parlamentului drept una "puternic politizata", care demonstreaza "o tendinta etatista si stangista pe care ar fi trebuit sa o depasim la 18 ani de la Revolutie". Liberalul a apreciat ca, dincolo de aspectele de natura politica, raportul comisiei este slab din punctul de vedere al argumentarii juridice, si a promis ca va demonstra aceste lucruri astazi, intr-un brief-ing de presa. Ministrul a precizat ca, desi decizia retrocedarii castelului a fost semnata de directorul muzeului Bran, Ministerul Culturii si Cultelor nu a avut nici o legatura cu aceasta chestiune. "O sa demonstram totusi ca Branul a fost retrocedat in mod corect", a accentuat liberalul, potrivit Mediafax. "Eu am inteles ca Parlamentul a facut recomandarea ca raportul sa fie transmis primului-ministru si MCC, pentru verificarea legalitatii restituirii. Acest lucru il vom face", a adaugat el. "In ceea ce priveste consecintele de natura juridica, lucrurile se vor clarifica definitiv si irevocabil prin decizia instantei. De altfel, avocatii familiei de Habsburg au inceput un proces in instanta in acest sens. Eu subliniez inca o data ca retrocedarea s-a facut in mod corect, cu respectarea normelor legale in vigoare", a conchis Iorgulescu. Decizia de a reanaliza modul de retrocedare a Castelului Bran vine dupa ce raportul realizat de comisia condusa de Dumitru Puchianu a fost aprobat in Camera Deputatilor. (R.I.P.)
Ilegalitatile stabilite de raport
Raportul subcomisiei parlamentare de ancheta privind Castelul Bran stabileste ca actele prin care s-a facut retrocedarea edificului, dar si procedura de scoatere la vanzare a edificiului sunt lovite de nulitate absoluta, fiind comise mai multe ilegalitati.
In raport se precizeaza ca au fost ignorate dispozitii legale si constitutionale in materia proprietatii si incalcate reguli procedurale in materia succesiunilor. De asemenea, s-a constatat ca restituirea castelului Bran nu s-a facut catre toate persoanele indreptatite, iar retrocedarea s-a facut din domeniul public al statului, fara a se face trecerea acestuia din domeniul public in domeniul privat al statului, asa cum prevede Constitutia Romaniei si Legea nr. 213/1998. Hotararea Camerei Deputatilor referitoare la acest raport va fi trimisa la Guvern, la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si la Curtea Constitutionala, pentru analiza si adoptarea masurilor propuse in raport. Potrivit Regulamentului Camerei Deputatilor, Guvernul si celelalte autoritati sesizate cu aceasta hotarare au obligatia ca, in termen de 30 de zile, sa prezinte Conducerii Camerei Deputatilor un raport asupra modului in care au fost realizate masurile aprobate ieri de deputati. Ulterior, Conducerea Camerei va prezenta plenului acestui for o informare referitoare la modul in care au fost aduse la indeplinire masurile propuse si aprobate pentru restabilirea ordinii de drept. (R.I.P.)
Habsburgii vor sa dea statul in judecata
Avocatul familiei Habsburg, Corin Trandafir, a declarat, ieri, ca intentioneaza sa ceara daune in valoare de 150 de milioane de euro statului roman, dupa ce deputatii au decis ca retrocedarea Castelului Bran este ilegala. "Consecinta juridica a acestei decizii nu exista, pentru ca titlul de proprietate ramane in continuare valabil. Clientii nostri sunt in cursul unei discutii de vanzare a castelului. Am aflat de aceasta decizie din presa, nici macar nu am fost invitati la audieri", a declarat Trandafir. De asemenea, avocatul a precizat ca, practic, "Camera Deputatilor nu intelege cum niste copii nu pot sa-si mosteneasca mama". "Consideram decizia de astazi a Camerei Deputatilor ca fiind un act politic. E un act politic iresponsabil, care aduce grave prejudicii statului roman", a adaugat el. (R.I.P.)
O provocare pentru institutii
Reprezentantii subcomisiei de ancheta, Tudor Mohora (PSD) si Dumitru Pucheanu (PD), au apreciat votul favorabil din Camera Deputatilor drept o provocare la adresa institutiilor statului, pentru ca acestea sa reflecteze mai bine la modul in care au retrocedat castelul. Mohora a precizat chiar ca, desi PNL si UDMR refuza sa accepte acest lucru, deputatii au votat nu numai proiectul de hotarare cu recomandarile sale catre autoritati, ci si intregul raport al comisiei care concluzioneaza ca retrocedarea e ilegala. (R.I.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.