Cu haleala multa si dansuri sucare, la Buftea s-a anuntat premiera telenovelei „Inima de tigan".Nicoleta Luciu si absolventa de Filosofie
Doinita Oancea, surori in
telenovela de la Acasa De fapt, „un serial cu De Niro si Pacino ai Romaniei", dupa cum ii place sa spuna Ruxandrei Ion, producator executiv al telenovelei si directoare a postului Acasa TV, cu tinta clara la Gheorghe Dinica si Marin Moraru, „monstrii" care ii intruchipeaza pe bulibasa Aurica Fieraru, respectiv Cristofor. La ceas de seara, pe malul lacului, frumoasele Nicoleta si Iuliana Luciu si Ioana Ginghina, in straie tiganesti, incep sa imparta trandafiri rosii invitatilor ce apucasera sa se aseze in jurul focului, la mesele din lemn din mijlocul satrei. Pe rind, din casa bulibasei ies „romanii, tiganii din satra si cei de la Paris", adica toti cei din distributie. In tandem, printre bancutele din lemn si picioarele musafirilor defileaza o mica ceata de catei prietenosi. Pe un ecran apar primele imagini din telenovela care va avea premiera pe 1 octombrie, la 20.30, pe Acasa TV. In stinga ecranului, un avion se pregateste de aterizare. „E culoar de aterizare deasupra noastra si filmarile exterioare se intrerup de multe ori pe parcursul zilei din cauza zgomotului facut de avioane", ne povesteste cineva din staff.

Florin si Vlad Zamfirescu, adica „romanii" Gigi Dumbrava si Luca, urmaresc imaginile in timp ce „incearca" haleala. Dinica, usor incruntat, si Moraru privesc in picioare, foarte seriosi, cadrele de pe ecran. „E prima oara cind vedem secventele", ne sopteste protagonistul Denis Stefan, interpretul lui Medalion Codrut Fieraru. Loredana, intruchiparea Rodiei, spiritul liber al satrei, chicoteste linga Florina Cercel - Spania Fieraru, soata bulibasei. Cabral - bodyguardul marocan al lui State Potcovaru, tiganul de la Paris - o stringe in brate pe Carmen Tanase - Flacara, nevasta aceluiasi State. Surorile Nicoleta si Iuliana Luciu - Roza Potcovaru si Lamiia -, una linga alta, privesc atente cadrele, in picioare, la capatul unei mese. Proiectia se termina in aplauze, iar din difuzoare se aud pe rind cintecele compozitorului basarabean Eugen Doga, reorchestrate si interpretate de Loredana. Limbile incep sa se dezlege de la tuica si vinul pe care fiecare si le toarna in cani din lut. Dupa ce renunta la hainele tiganesti, maestrul Dinica se asaza linga sotie, Gabi, si gusta bucatele. Lori isi saruta tandru sotul, Andrei Boncea, care o stringe in brate. Pare ca norii negri in ceea ce-i priveste s-au risipit.

„De la 7 dimineata sint aici", ne spune Denis. Pentru rol a slabit vreo 15 kilograme. El e tiganul din satra, fiul bulibasei, care se indragosteste de o romanca. E si medic pe ambulanta. Ca sa intre mai bine in pielea personajului a mers o luna pe o ambulanta adevarata. Acum invata cuvinte tiganesti de la niste caldarari, figuranti in serial. „Ma invata cum sa pronunt. Si la ei, la tigani, exista dialecte."

Tiganca de-adevaratelea, si pe deasupra absolventa de Filosofie, e si Doinita Oancea, alias Minodora Potcovaru (in film, sora Nicoletei Luciu). A ajuns la casting din intimplare, dupa ce se intorsese de la Budapesta, de la studii. I-a vindut pontul seful ei de la compania de spectacole tiganesti, in cadrul careia Doinita era director adjunct si dansatoare. A luat castingul, dar nu le-a spus parintilor decit la o saptamina dupa ce a semnat contractul cu MediaPro. „Ai mei mi-au zis: «Iti arde de copilarii din astea?». Nu aveau incredere sa-mi las un loc de munca stabil pentru o chestie de genul asta. Mama este casnica, a fost bucatareasa, iar tata e sofer, sintem o familie modesta", ne spune frumoasa Doinita.

Marin Moraru gusta din picioare si cu geanta pe umar din cirnaciorii abia luati de pe gratar. Alege apoi o para. Lori se saruta din nou cu Andrei al ei, in timp ce Cabral, Eugenia Serban, Natasa Raab si Selena incep jocul in jurul focului. Hora se incinge de-a binelea, cu o Ioana Ginghina neobosita. Carmen Tanase alege dintr-o strachina un cirnacior mai dolofan pentru un catel infometat ce-si gasise loc linga fustele ei.

„Dinica si Moraru sint niste copii ascultatori" Regizorul productiei cu megabuget „Inima de tigan" este Iura Luncasu. „E senzational sa lucrez cu Gheorghe Dinica si Marin Moraru, eu sint absolut magulit. Descopar ca sint niste copii ascultatori de innebunesti pur si simplu. Au o scoala..."

Despre numerosii studenti de etnie roma din figuratie specifica: „Ei formeaza un rol colectiv, nu sint figuranti pur si simplu, au replici, traiesc, participa la viata satrei". Filmul a avut pina acum cinci consultanti puternici. Stabil a ramas doar unul. „Romii sint de diverse etnii, caldarari, faurari, aurari, si atunci consultantii trebuie impartiti ca sa ajungem acolo unde trebuie. Ai nostri sint caldarari, vin din zona Sibiului si ajung sa se stabileasca aici. Renunta sa mai fie nomazi, desi caldararii sint nomazi. Eu comunic tot timpul, mai ales cind am dubii in privinta unor situatii, pentru ca tiganii au multe reguli. De exemplu, atunci cind iese barbatul, femeia trebuie sa astepte, sa nu-i taie calea."

Aflati care sint regizorii nominalizati la Hollywood World Award pe www.cotidianul.ro/select