Vanzarea carnii si a preparatelor din carne de porc produse in Romania va fi interzisa, daca pesta porcina nu va fi eradicata de pe teritoriul Romaniei  pana in 2010, doar produsele din import putand fi consumate, a declarat ieri, pentru NewsIn,
Vanzarea carnii si a preparatelor din carne de porc produse in Romania va fi interzisa, daca pesta porcina nu va fi eradicata de pe teritoriul Romaniei pana in 2010, doar produsele din import putand fi consumate, a declarat ieri, pentru NewsIn, presedintele Romalimenta, Sorin Minea.
"Potrivit negocierilor cu Comisia Europeana, Romania are derogare pana in 2010 pentru a comercializa carne si preparate din carne de porc, in contextul existentei focarelor de pesta porcina. Dupa aceasta data, daca boala nu este eradicata, va fi interzis consumul acestor preparate produse in Romania", a spus Minea.
Oficialul a precizat ca, in aceasta situatie, cetatenii romani vor consuma porc doar din import.
"Vom manca doar conserve din porc preparate la noi, pentru ca acestea sunt prelucrate termic. Insa nu vom mai avea mici sau salam de Sibiu. In egala masura, fabricile de preparate crud-uscate vor intra in faliment. Explicatia este simpla, potrivit normelor europene, daca exista focare de pesta porcina, doar produsele preparate la peste 70 de grade se pot comercializa, iar acesta este cazul conservelor", a explicat Minea.
Potrivit presedintelui Romalimenta, aceasta varianta ar fi putut sa fie evitata, daca Romania ar fi optat pentru zonare, in caz de pesta porcina.
"Autoritatile romane au ales sa vaccineze porcii contra pestei. Exista si posibilitatea, ca in Germania, sa se faca zonare in caz de pesta, toti porcii din zonele respective urmand sa fie sacrificati. Avantajul acestei variante ar fi fost ca restul zonelor se considerau libere de pesta", a mentionat Minea.
Presedintele Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, Radu Roatis, a declarat ca "printr-un efort comun se poate eradica pesta porcina pana in 2010".
"Pesta nu este responsabilitatea unei singure institutii. Patronatele trebuie sa inteleaga ca normele de biosecuritate trebuie respectate, iar prin aceste eforturi comune putem eradica aceasta boala", a spus Roatis.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.