O analiza a cotidianului „Business Standard", ce face parte din campania „Cursa Banilor", arata ca romanii cistiga mai mult decit bulgarii, care in schimb au preturi mai mici.

Romanii cistiga mai multi bani decit bulgarii, insa vecinii nostri au o putere mai mare de cumparare, avind preturi mai mici la majoritatea bunurilor de larg consum, sustine o analiza realizata de cotidianul „Business Standard".

Conform acesteia, romanii cheltuiesc peste doua treimi din veniturile lor lunare pe alimente, utilitati si transport, in timp ce bulgarii aloca acestora doar circa jumatate din ceea ce cistiga. Veniturile medii ale unei gospodarii din Bulgaria sint de 314 euro, in timp ce in Romania acestea depasesc 420 de euro. Atit la noi, cit si la bulgari, doar 50% din venituri provin din salarii, in timp ce restul vin din alte surse - firme proprii, vinzari de proprietate sau credite bancare. Cheltuielile medii ale unei gospodarii bulgaresti inseamna 302 euro in fiecare luna, iar cele autohtone trec de 380 de euro. Chiar daca veniturile bulgarilor sint mai mici decit cele ale romanilor, puterea de cumparare a vecinilor nostri o depaseste pe aceea din tara noastra. Potrivit Eurostat, echivalentul salariului minim in putere de cumparare este in Romania de 204 euro, in vreme ce salariul minim din Bulgaria este echivalat la 216 euro in putere de cumparare.

In Romania, piata comertului cu bunuri de larg consum este estimata anul acesta la peste 40 de miliarde de euro, in crestere cu peste 17% fata de anul trecut, in timp ce in Bulgaria valoarea pietei este la jumatate, iar ritmul de crestere se situeaza la 9-10% anual.

Sofia este cea mai ieftina capitala europeana, ocupind locul 108 intr-un clasament al nivelului de trai realizat de firma de consultanta Mercer Human Resources, in timp ce Bucurestiul se situeaza pe locul 78.

Romania si Bulgaria consemneaza cele mai scazute niveluri de trai din tarile UE. Bulgaria inregistreaza un punctaj de 3,9 pe indexul lipsurilor, comparativ cu cel al Romaniei de 3,4. Analiza a luat in calcul sase indici pe care o gospodarie nu si le poate permite - incalzirea adecvata a locuintei, o masa cu carne o data la doua zile, inlocuirea mobilierului uzat, cumpararea de imbracaminte noua, o saptamina de concediu pe an si posibilitatea de a invita la masa prietenii cel putin o data pe luna.

Campania „Cursa Banilor" „Cursa banilor Romania-Bulgaria", derulata paralel in cotidianul „Business Standard", ziarul economic bulgar „Dnevnik" si pe Money Channel, a inceput luni, 24 septembrie, prin analiza comparativa a mediilor de business din cele doua tari. Au urmat comparatii ale indicatorilor macroeconomici din cele doua tari si ale preferintelor de consum. Miine, „Cursa banilor" va lua la bani marunti reformele administrative si politice pe care Romania si Bulgaria le inre-gistreaza la opt luni de la aderare, iar vineri vom vedea care sint modalitatile in care romanii si bulgarii isi petrec timpul liber si cit ii costa toata distractia.

Cititi mai multe in cotidianul Business Standard