Viata in spatiu, in conditii de micro-gravitatie, contribuie la cresterea puternica a virulentei bacteriilor, potrivit rezultatelor unui studiu realizat pe culturi de salmonella in timpul unui zbor al navetei spatiale americane Atlantis. Studiul a sc
Viata in spatiu, in conditii de micro-gravitatie, contribuie la cresterea puternica a virulentei bacteriilor, potrivit rezultatelor unui studiu realizat pe culturi de salmonella in timpul unui zbor al navetei spatiale americane Atlantis. Studiul a scos la iveala rolul cheie al unui regulator biologic din bacterie care declanseaza o modificare genetica ce tripleaza virulenta acesteia. Rezultatele studiului sunt importante pentru cercetarea maladiilor infectioase atat in spatiu, cat si pe Pamant, si pentru conceperea unor noi terapii. Culturile de salmonella, bacterii care provoaca intoxicatii alimentare, au fost plasate in niste mici containere sigilate care au stat la bordul navetei spatiale Atlantis in timpul unui zbor recent al acesteia. Dupa ce au zburat pe o distanta de milioane de kilometri pe orbita Pamantului, bacteriile au fost analizate pentru a compara efectele genetice moleculare ale acestora cu cele ale altor bacterii care nu au iesit din laborator. Bacteriile care au zburat in spatiu au suferit modificari in exprimarea a 167 din genele lor, devenind astfel de trei ori mai virulente decat cele care au ramas pe Pamant. Rata de supravietuire a cobailor infectati cu salmonella transportata in spatiu a fost de 10% fata de 40% in randul cobailor infectati cu salmonella pastrata in laborator.
Cercetatorii urmeaza sa faca experimente similare si cu alte culturi de agenti patogeni, care vor fi trimise in spatiu in timpul unei misiuni care va avea loc in 2008. (D.M.V.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.