"Am dori sa solicitam ajutorul dumneavoastra, domnule Ma Kai, astfel incat cele trei companii rusesti sa fie reprezentate pe piata chineza", se spune intr-o nota adresata de ministrul rus de economiei, Gherman Gref, presedintelui comisiei chineze de
"Am dori sa solicitam ajutorul dumneavoastra, domnule Ma Kai, astfel incat cele trei companii rusesti sa fie reprezentate pe piata chineza", se spune intr-o nota adresata de ministrul rus de economiei, Gherman Gref, presedintelui comisiei chineze de dezvoltare nationala si reforma, la un forum de investitii ruso-chinez.
Comisia nationala pentru dezvoltare si reforma din China este autoritatea principala de planificare din aceasta tara.
Gref le-a spus reporterilor ca trei companii de telefonie rusesti i-au solicitat sa le prezinte cererea la forum, dar a refuzat sa spuna care sunt aceste companii sau care sunt afacerile.
Piata ruseasca de telefonie, unde serviciile de telefonie mobila au o rata de penetrare de peste 100%, este dominata de trei jucatori principali, Mobile TeleSystems (MTS), Vimpelcom si Megafon, ultimul nefiind listat la bursa.
"Suntem foarte interesati de intrarea pe piata chineza. Pentru noi, acesta ar fi un pas foarte logic al extinderii in afara pietei rusesti si a celei a Comunitatii Statelor Independente (CSI)", a declarat pentru Reuters un purtator de cuvant al celui de-al doilea furnizor de servicii de telefonie mobila din Rusia, Vimpelcom.
Vimpelcom a devenit primul operator rus de servicii de telefonie care a intrat pe piata asiatica, dupa ce a anuntat la inceputul acestei luni crearea unei companii cu capital mixt in Vietnam.
Un purtator de cuvant al celei mai mari companii de servicii de telefonie mobila din Rusia, MTS, a spus ca MTS poarta constant discutii cu guvernul rus despre diferitele optiuni de dezvoltarea din acest sector, dar a reptat ca prioritatea sa principala este reprezentata de piata ruseasca si de cea a fostelor state sovietice.
"Vom decide daca este cazul sa intram pe piete din afara CSI in termen de trei pana la noua luni", a declarat pentru Reuters purtatoarea de cuvant a MTS, Elena Kohanovskaia.
Purtatoarea de cuvant a Megafon, Marina Belaseva, a spus ca Megafon nu este in negocieri legate de vreo afacere in China, dar considera piata chineza in crestere rapida ca fiind promitatoare si este gata sa discute oportunitatile de cooperare.
Piata de telefonie mobila chineza, cea mai mare din lume, este in dezvoltare exploziva, in contextul de crestere organica solida, mai ales in zonele rurale. Reprezentantii industriei asteapta si ca oficialii de la Beijing sa elibereze licentele pentru a treia generatie (3G), asteptate pana la inceputul lui 2008.
Oficialii de la Beijing vor sa creeze sisteme care sa ofere acces performant de sunet, imagine si internet pentru vizitatorii internationali in timpul Jocurilor Olimpice din 2008.
"Ar fi fost corect ca macar unei companii sa i se permita sa cumpere o frecventa in China. Ar fi chiar mai bine insa ca acest lucru sa se intample pentru toate trei companiile", a mai spus Gref, citat de Reuters.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.