Nume consacrate ale scenei romanesti vorbesc despre conditia artistului in Romania, dupa ce, saptamana trecuta, sindicatele artistilor din tara au iesit in strada pentru a-si cere drepturile. Ideea principala - salarii de mizerie si pensii asemenea.
Nume consacrate ale scenei romanesti vorbesc despre conditia artistului in Romania, dupa ce, saptamana trecuta, sindicatele artistilor din tara au iesit in strada pentru a-si cere drepturile. Ideea principala - salarii de mizerie si pensii asemenea.

Stela Popescu spune ca asteapta „de multi ani ca in fruntea acestui minister (Culturii si Cultelor, n.r) sa vina cineva care sa iubeasca artistii. Povestea cu „daca esti sarac si ai talent e suficient“ nu e deloc adevarata si nu ajuta. E altceva sa nu duci grija zilei de maine si sa te poti concentra pe munca. S-a ramas la o mentalitate veche, cand vine vorba de arta. Artistii sunt prost platiti. Nici legea sponsorizarii artei nu a fost facuta cum trebuie“. Cat despre varsta de pensionare, artista spune ca „pe artisti nu-i poti forta sa iasa la pensie. Publicul face treaba asta. Daca el nu te mai vrea, atunci poti iesi din scena. Pensia este in functie de vechime, de nivel, dar oricum este destul de mica. Incepe de la cinci, sase milioane, iar cea mai mare este undeva la 10 milioane. Acum catva timp, unora dintre noi ni s-a oferit un fel de salariu onorific, pentru mer ite. Dar cand a venit legea maririi pensiilor, noua nu ni s-a mai marit“.

Conditia artistului, dupa parerea lui Alexandru Arsinel, „este cea pe care o stim cu totii. Artistii sunt trecuti la o categorie de salarizare discriminatorie. Nu li se apreciaza talentul, creatia, nu s-a facut o analiza serioasa. Actorul nu e un om care isi ia vreodata concediu, el este in permanenta cautare. Sa isi imbunatateasca munca. Artistul lasa in urma lui o opera de arta. Dar, suntem, pana la urma, considerati niste prestatori de servicii“. Arsinel a mai spus ca singura forma de greva pe care ar putea-o face actorii este greva japoneza, pentru ca, altfel, „abia asteapta statul sa inchida teatrele“. Ideea de pensionare fortata este una inadmisibila pentru actor. „La teatrul din Targu Mures au fost scosi la pensie doi actori, dintre cei care au infiintat in '62 teatrul. Este ca si cum i-ai scoate de pe scena pe maestrii Rebengiuc, Beligan sau Piersic“, a mai adaugat Arsinel. Cei doi parteneri de scena isi continua activitatea la Teatrul de Opereta „Constantin Tanase“, iar zilele acestea vor pleca la Sinaia, unde vor sustine trei spectacole diferite.

Actori pensionati fortat pentru a face loc tineretului


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.