Corpul militarului roman Ioan Grosaru (35 de ani), ucis in Irak, a fost adus cu un avion special pe Aeroportul din Suceava, in prezenta ministrului Apararii, Teodor Melescanu. Dupa oficierea unei slujbe de pomenire, trupul acestuia a fost transpo
Corpul militarului roman Ioan Grosaru (35 de ani), ucis in Irak, a fost adus cu un avion special pe Aeroportul din Suceava, in prezenta ministrului Apararii, Teodor Melescanu. Dupa oficierea unei slujbe de pomenire, trupul acestuia a fost transportat cu o masina a Armatei in satul natal Paiseni, unde va fi inmormantat astazi, cu onoruri militare.
Avionul cu trupul militarului roman ucis in Irak a aterizat, ieri, in jurul orei 17.00, pe aeroportul din Suceava. Un sobor de preoti, in frunte cu IPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei, a oficiat o slujba de pomenire. La ceremonial au participat membri ai familiei, ministrul Apararii, Teodor Melescanu, prefectul de Suceava, Orest Onofrei, presedintele Consiliului Judetean, Gavril Marza, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu. Sicriul cu trupul militarului Ioan Grosaru a fost depus pe catafalc pe aeroportul din Suceava. O garda de onoare de la Brigada Mecanizata 15 din Iasi, "Lupii negri", care a fost in misiune in Afganistan, a prezentat onorul. In jurul orei 17.30, sicriul a fost preluat de un camion militar pentru a fi transportat in satul natal Paiseni si depus la biserica din sat. Dupa slujba de pomenire au fost citite ordinul ministrului Apararii de ridicare a caporalului Ioan Grosaru la gradul de sublocotenent si decretul de conferire a ordinului Steaua Romaniei in grad de cavaler pentru militari cu insemn de razboi. Prefectul de Suceava Orest Onofrei a citit apoi mesajul primului-ministru Calin Popescu Tariceanu, in care acesta a elogiat activitatea lui Grosaru, mentionand ca acesta a fost decorat cu medalia NATO, in 2005, in Afganistan, ca era un om sensibil, educat si "cu har in ale scrisului", ca este "un erou al familiei lui, un erou al Romaniei". Grosaru a fost inaintat post-mortem, de catre ministrul Apararii, la gradul de sublocotenent. "As fi preferat sa-l avansam sublocotenent dupa ce se intorcea din misiune. Este un moment foarte trist. Vedem astfel ca prezenta Romaniei in teatrele de operatiuni din strainatate nu este simbolica, ci chiar cu mari sacrificii", a conchis Melescanu, citat de Mediafax. Referindu-se la cei cinci militari raniti in timpul aceluiasi incident in care si-a pierdut viata Ioan Grosaru, Melescanu a spus ca patru dintre acestia sunt inca la un spital de langa o baza americana din Germania, iar al cincilea s-a intors deja in Irak, in prezent fiind la un spital, sub supraveghere medicala.
Comemorat de camarazi
Preoti militari romani, americani si australieni au oficiat o slujba religioasa in cadrul ceremonialului de repatriere a sublocotenentului post-mortem Ioan Grosaru, care a avut loc, ieri dimineata, in baza militara romaneasca din Tallil. Familiei lui Ioan Grosaru ii vor fi incredintate steagul de identificare al batalionului, placheta simbolizand o flacara vesnica, cartea de onoare si un ajutor financiar din donatiile camarazilor romani, australieni, britanici si americani, potrivit MAp. "Cuvintele sunt de prisos pentru a exprima sentimentele care ne incearca. Batalionul 32 Infanterie <<Mircea>> nu va mai fi acelasi fara Ioan Grosaru(...) Cu el in suflete si in ganduri trebuie sa mergem mai departe, sa demonstram ca sacrificiul lui nu a fost zadarnic (...) a spus comandantul batalionului, locotenent-colonelul Cristian Dinulica. "In numele armatei britanice exprim profundul respect si intreaga admiratie pentru sacrificiul suprem al luptatorului dumneavoastra, Ioan Grosaru", a spus la randul sau, comandantul Diviziei Multinationale de Sud-Est, generalul-maior Graham Binns. "Am scris presedintelui, prim-ministrului si ministrului Apararii pentru a ne exprima socul si indurerarea provocate de vestea mortii sublocotenentului Ioan Grosaru, ca urmare a actelor sale eroice din Irak, pe 21 septembrie", a precizat si ambasadorul britanic la Bucuresti, Robin Barnett, potrivit unui comunicat al ambasadei. (D.E.I.)
Bani cu pretul vietii
Familia militarului roman ucis in Irak va primi 80.000 de euro reprezentand polita de asigurare, precum si o suta de solde si un ajutor de inmormantare in valoare de 1250 de lei, platite din bugetul Ministerului Apararii. Ministrul Apararii, Teodor Melescanu, a declarat, ieri, la Suceava, ca toti militarii romani care pleaca in misiuni in strainatate sunt beneficiari ai unei polite de asigurare, iar in caz de deces familiile lor primesc 80.000 de euro, la aceasta suma adaugandu-se o suta de solde. In cazul militarului mort in Irak, familia acestuia o sa primeasca si trei solde pe care acesta nu si le-a ridicat, precum si un ajutor de inmormantare in valoare de 1250 de lei. Melescanu a mai spus ca toate cheltuielile de inmormantare a militarului vor fi suportate de Ministerul Apararii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.