PSD vrea ca ea sa fie dezbatuta pe 3 octombrie Vicepresedintele PSD, Cristian Diaconescu, a declarat ieri dupa sedinta Biroului Permanent National al partidului ca PSD va propune ca motiunea de cenzura sa fie prezentata in plenul comun al Camere
PSD vrea ca ea sa fie dezbatuta pe 3 octombrie Vicepresedintele PSD, Cristian Diaconescu, a declarat ieri dupa sedinta Biroului Permanent National al partidului ca PSD va propune ca motiunea de cenzura sa fie prezentata in plenul comun al Camerelor joi, 27 septembrie, si sa fie dezbatuta saptamana viitoare, miercuri, 3 octombrie, informeaza Mediafax. Motiunea de cenzura a fost depusa ieri dupa-amiaza la Birourile Permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului.
Diaconescu a aratat ca pana luni la pranz pentru motiunea de cenzura fusesera adunate peste 120 de semnaturi ale parlamentarilor PSD, el estimand ca, pana la ora 16.00, ora la care motiunea va fi depusa la Parlament, sa fie adunate peste 130 de semnaturi.
Diaconescu a mai aratat ca Biroul Permanent National al PSD a decis ca orice deplasare externa a parlamentarilor social-democrati sa fie interzisa in aceasta perioada in care va fi prezentata si dezbatuta motiunea de cenzura. Diaconescu a facut apel ca toti parlamentarii PSD, inclusiv europarlamentarii, sa fie prezenti la prezentarea si dezbaterea motiunii.
Vicepresedintele PSD a aratat ca au existat si alti colegi parlamentari din alte partide care si-au facut cunoscuta dorinta de a semna motiunea de cenzura a social-democratilor. El a subliniat ca Biroul Permanent National al PSD a decis ca motiunea de cenzura sa nu fie semnata decat de parlamentarii PSD, in calitate de initiatori, neacceptand astfel nicio alta semnatura.
Potrivit Constitutiei, motiunea de cenzura poate fi initiata de cel putin o patrime din numarul total al deputatilor si senatorilor si se comunica Guvernului la data depunerii. Conform Regulamentului sedintelor comune ale celor doua Camere, motiunea de cenzura trebuie prezentata Camerelor reunite in termen de cel mult cinci zile de la depunere. Legea fundamentala prevede ca motiunea trebuie dezbatuta in trei zile de la prezentarea in Parlament.Boc insista pentru votul deschisLiderul democrat, Emil Boc, a anuntat ieri ca PD propune modificarea Regulamentului sedintelor comune ale Parlamentului, astfel incat votul pentru investirea si demiterea Guvernului sa nu fie secret cu bile, ci prin apel nominal, in care parlamentarii sa isi afirme public optiunea. Emil Boc a spus ca Biroul Permanent National a mandatat liderii grupurilor parlamentare ale PD sa propuna o modificare a Regulamentului sedintelor comune ale Camerelor Parlamentului, potrivit careia procedura de vot pentru investirea si demiterea unui Guvern, deci inclusiv la motiunea de cenzura, sa se faca prin apel uninominal. Liderul democrat a aratat ca PD solicita aceasta procedura, pentru ca votul prin apel uninominal ofera electoratului posibilitatea de a cunoaste care sunt optiunile celor pe care i-au ales, eliminand, totodata, potentialele surse de coruptie si de tranzactionare a voturilor. El a sustinut ca, daca vor exista partide care se opun unei asemenea proceduri transparente, inseamna ca in spatele acelor formatiuni exista “interese ascunse". Potrivit presedintelui PD, Regulamentul sedintelor comune, adoptat in 1992, trebuie sa “tina pasul” cu evolutia democratica si constitutionala a Romaniei. Boc a mai spus ca nu a discutat cu nicio alta formatiune despre aceasta modificare a Regulamentului, dar ca spera sa gaseasca “intelegere” in randul celorlalte partide, pentru a trece propunrerea PD."Excludem guvernul PD-PSD"De asemenea, Boc a spus ca democratii nu au ce discuta cu presedintele PSD, Mircea Geoana, pentru ca varianta unui Cabinet PD-PSD este exclusa, PD urmand sa participe doar la consultarile de la Cotroceni. „Orice solutie este posibila, cu exceptia unei guvernari PD-PSD. Din acest punct de vedere, nu avem ce discuta cu domnul Geoana, in concret”, a precizat Emil Boc. Liderul PD a precizat ca PD nu se va duce la o eventuala intalnire organizata de Mircea Geoana pe subiectul perspectivelor care se deschid dupa motiunea de cenzura. „Vom participa la toate intalnirile pe care presedintele Romaniei le va organiza in cadru constitutional. Domnul Geoana nu are competenta institutionala de a organiza dezbateri sau negocieri. Singurul abilitat de Constitutie este presedintele Romaniei”, a conchis Boc.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.