Motiunea de cenzura a fost depusa ieri, la Parlament, PSD reusind sa stranga in cele din urma 139 de semnaturi, desi pentru inregistrarea acestui demers erau necesare 116. Pe document si-au pus iscalitura chiar si cei mai mari contestatari ai actiuni
Motiunea de cenzura a fost depusa ieri, la Parlament, PSD reusind sa stranga in cele din urma 139 de semnaturi, desi pentru inregistrarea acestui demers erau necesare 116. Pe document si-au pus iscalitura chiar si cei mai mari contestatari ai actiunii social-democrate - Ion Iliescu si Adrian Nastase. Daca Iliescu a spus clar inca de vineri ca se va supune deciziei de partid, dar ca spera ca motiunea sa nu treaca, Nastase a spus explicit ca isi pastreaza unele "rezerve". Celor doi li s-a alaturat un grup numeros de social-democrati care isi exprimau ieri, pe holurile Parlamentului, reticenta fata de sansele demersului PSD. Motiunea de cenzura ar trebui dezbatuta saptamana viitoare in Parlament, pentru adoptarea ei fiind necesare 235 de voturi "pentru".
Rezervele lui Nastase
Fostul premier Adrian Nastase a declarat, ieri, dupa sedinta grupului parlamentar PSD din Camera, ca a semnat in sprijinul depunerii motiunii de cenzura, conformandu-se regulilor jocului politic, dar isi pastreaza "unele rezerve" legate de situatia politica de dupa eventuala adoptare a motiunii. "Am semnat motiunea, la fel ca si colegii mei din grupurile parlamentare, ca si ceilalti colegi care au acceptat, ca si mine, regulile jocului politic. A fost o decizie a structurii politice a partidului si sper ca aceasta actiune va ajuta la clarificarea politica necesara in partid", a spus Nastase. "Ca si ceilalti colegi din grupurile parlamentare, imi pastrez punctul de vedere legat de aceasta actiune, unele rezerve, atata vreme cat nu am reusit sa inteleg inca ce va urma dupa un eventual succes al acestei motiuni", a spus Nastase. Aceasta declaratie vine la cateva zile dupa ce Ion Iliescu a spus clar ca spera ca motiunea sa pice la vot. "Nu stiu daca motiunea va trece. Sper sa nu", a comentat atunci liderul PSD.
PSD mimeaza siguranta
In ciuda declaratiilor de acest gen, liderii PSD mimau siguranta. Secretarul general al PSD, Titus Corlatean, a tinut sa spuna ca motiunea nu a fost semnata decat de "cei foarte putini, care sunt fie in concediu medical, fie europarlamentari". Social-democratul a mentionat ca nu va fi nevoie de o supraveghere speciala in timpul votului, pe motiv ca toti parlamentarii PSD au sustinut si votat pentru motiunea de cenzura. De altfel, in sedinta de dimineata a conducerii PSD, liderii social-democrati au declarat presei ca au toate semnaturile si ca motiunea va fi sigur depusa. Aceste asigurari veneau pe fondul unor zvonuri privind o presupusa intelegere intre PNL si PSD care ar fi avut ca efect retragerea initiativei social-democrate. Nici una dintre tabere nu a confirmat insa o astfel de informatie. Imediat dupa depunere, presedintii Senatului si Camerei Deputatilor, Nicolae Vacaroiu si Bogdan Olteanu, s-au intalnit pentru a stabili calendarul de dezbatere a motiunii. Inaintea acestei sedinte, Olteanu s-a declarat increzator ca semnaturile la motiune sunt in regula si ca nu se va mai repeta istoria de la motiunea simpla a PD cand Gheorghe Flutur a iscalit de doua ori. "Nu am avut timp sa verific semnaturile, dar motiunea a fost depusa de un partid serios si ma astept ca semnaturile sa fie cum trebuie", a precizat Olteanu. (Raluca PAPADOPOL, Roxana ANDRONIC)
Dezbatuta saptamana viitoare
Secretarul Camerei Deputatilor Ioan Munteanu (PSD) a declarat ca motiunea de cenzura urmeaza sa fie citita in plenul reunit al Parlamentului in ziua de joi, 27 septembrie, si dezbatuta saptamana viitoare, probabil luni sau marti.
Munteanu a precizat, ieri, dupa sedinta conducerii Camerei Deputatilor, ca, in aceasta situatie, Birourile Permanente ale celor doua Camere ale Parlamentului vor avea o sedinta comuna miercuri pentru a discuta procedura privind motiunea de cenzura. Potrivit Regulamentului, motiunea de cenzura trebuie citita in plenul Parlamentului in termen de 5 zile de la depunerea ei, a mai spus Munteanu.
El a adaugat ca presedintii Senatului si Camerei Deputatilor vor informa Guvernul in 24 de ore de la depunerea motiunii de cenzura. Dupa citirea motiunii de cenzura in plenul Parlamentului, aceasta urmeaza sa fie dezbatuta si votata in termen de 3 zile. In acest caz, este posibil ca motiunea de cenzura sa fie dezbatuta saptamana viitoare in ziua de luni sau marti, a mai spus Munteanu. El a mai precizat ca pentru depunerea motiunii de cenzura sunt necesare 116 semnaturi, avand in vedere ca este nevoie de semnaturile a o patrime din numarul deputatilor si senatorilor. Conform Regulamentului, parlamentarii isi pot exprima optiunea in legatura cu motiunea de cenzura numai prin vot secret cu bile, a mai spus secretarul Camerei Deputatilor. (R.I.P.)
Nastase: Geoana sa-si asume raspunderea!
Liderul PSD Adrian Nastase a declarat ieri ca actuala conducere a PSD si, in principal, cei care au avansat initiativa depunerii motiunii de cenzura trebuie sa isi asume responsabilitatea pentru acest demers.
Intrebat daca prin asumarea raspunderii are in vedere demisia presedintelui PSD, Mircea Geoana, sau a actualei conduceri a partidului, Nastase a raspuns evaziv: "Va trebui sa vedem intai ce se intampla. Sa nu ma intelegeti gresit. Eu nu am o foarte mare preocupare privind viitorul domnului Geoana. Cred ca stie sa si-l apere singur si stie sa lucreze pentru el. Dar cred ca e foarte important pentru viitorul partidului ce masuri vom lua in perspectiva alegerilor pentru Parlamentul European, alegerile locale, parlamentare, prezidentiale". In plus, Nastase a aratat ca ar fi normal ca persoanele din conducerea PSD care au purtat negocieri cu Traian Basescu sau cu alte partide, cu aluzie la Geoana, sa prezinte parlamentarilor PSD elemente din discutiile pe care le-au avut, pentru a-i convinge pe acestia sa dea "un vot inteligent si rational" la motiunea de cenzura. (R.I.P.)
Intalnire Iliescu-Tariceanu
Premierul Tariceanu si fostul presedinte Ion Iliescu s-au intalnit la finele saptamanii trecute, sustin surse liberale, citate de agentia Mediafax. Presedintele de onoare al social-democratilor a confirmat existenta intalnirii, care ar fi avut loc la un spectacol de balet desfasurat la Teatrul National. "Nu este niciun secret pentru nimeni. Am vizionat, joi, la Teatrul National, un spectacol de balet, iar in pauza ne-am intretinut. E adevarat, ne-am intalnit, ne-a vazut toata sala, asa ca speculatii pe aceasta tema se pot face la infinit", a declarat Ion Iliescu. Acesta a precizat ca nu a negociat nimic cu premierul. "Nu, din contra. Eu i-am sugerat sa trateze nu cu nervozitate, ci cu calm si in mod constructiv o motiune care isi propune sa supuna dezbaterii Parlamentului o problema serioasa. Deci, face o analiza a consecintelor guvernarii din ultimii trei ani si (i-am sugerat - n.r.) sa vina nu cu respingerea aprecierilor care se vor face, ci cu o pozitie constructiva", a precizat fostul presedinte. (A.I.)
Boc sustine ca nu negociaza cu PSD
Democratii vor vota motiunea de cenzura, chiar daca textul acesteia contine critici si la adresa primului Guvern Tariceanu. "Nu cred sa avem vreun motiv sa nu o votam", a declarat presedintele PD, Emil Boc. Acesta pare mai preocupat de transparenta votului la motiunea de cenzura. Astfel, liderii grupurilor parlamentare ale partidului au depus astazi proiectul de modificare, in regim de urgenta, al Regulamentului sedintelor comune ale Camerei Deputatilor si Senatului, astfel incat votul pentru investirea sau demiterea Executivului sa se faca prin vot deschis. Boc a argumentat ca modificarea se impune datorita faptului ca Regulamentul, adoptat in 1992, ar trebui adaptat dezvoltarii democratice si constitutionale a Romaniei, dar si practicii din tarile europene. Boc nu a exclus ca regulamentul sa fie modificat chiar inaintea votarii motiunii de cenzura. In eventualitatea reusitei acesteia, Boc a declarat ca PD va participa doar la negocierile purtate sub egida presedintelui Basescu, infirmand categoric ipoteza unor negocieri bilaterale cu Mircea Geoana, presedintele PSD. (A.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.