Presedintele Basescu a urzit planuri de noapte la Cotroceni prin care sa foloseasca iluzia lui Geoana. Dar pentru asta trebuie mai intai ca 235 de parlamentari sa-si voteze scurtarea mandatului cu un an.
In cazul ipotetic in care motiunea de ce
Presedintele Basescu a urzit planuri de noapte la Cotroceni prin care sa foloseasca iluzia lui Geoana. Dar pentru asta trebuie mai intai ca 235 de parlamentari sa-si voteze scurtarea mandatului cu un an.
In cazul ipotetic in care motiunea de cenzura ar trece, presedintele Basescu poate face o desemnare prin care sa menajeze partidul prezidential si sa forteze Parlamentul sa marseze la anticipate. Pentru care ar urma sa faca o nominalizare atat de ostila, incat majoritatea parlamentarilor sa tranteasca primul cabinet desemnat.
La sfarsitul verii, consilierii prezidentiali Cristian Preda si Sebastian Lazaroiu au pregatit opinia publica in acest sens si, totodata, i-au avertizat suficient de transparent pe parlamentari cu privire la ceea ce urmeaza daca voteaza o motiune de cenzura. Au fost chiar prea onesti cand au avertizat ce va fi daca parlamentarii vor gresi. Preda a zis, Geoana premier, niciodata! Iar presedintele Basescu l-a confirmat, prin hahaiala-i de neconfundat. Totusi, Mircica s-a dus la Cotroceni sa-si negocieze functia, iar liderii partidului l-au asteptat din carciuma in carciuma. Vicepresedintele PSD Ilie Sarbu a zis insa ca Geoana nu le-a spus nimic de la contactul cu Basescu. Cineva se distreaza.
Consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu a sugerat clar ca presedintele are in vedere doi candidati de prim-ministru atat de caricaturali, incat sa fie trantiti categoric si sa se ajunga la anticipate. Desemnandu-i pe Monica Macovei si Daniel Morar. Probabil ca dupa actul atat de flagrant in razboiul cu ministrul Justitiei, Morar iese din calcul, pentru ca o asemenea desemnare ar fi o sfidare prea mare chiar si pentru Basescu. Desi extrem de impulsiv, cand sunt in joc miscari de natura sa-i angajeze viitorul politic si deci interesele, presedintele Basescu devine calculat. Asadar, cel mai probabil o va propune pe Monica Macovei, a carei imagine este inca populara in randurile publicului neavizat sau iluzionat. Dar cu privire la care marea majoritate a parlamentarilor sunt edificati. Asa incat o vor tranti cu sete. Si cu gandul linistit ca vor vota urmatoarea propunere de cabinet si isi vor pastra mandatele de inca un an si jumatate.
Miscarea urmatoare pentru presedinte ar fi s-o propuna din nou pe Monica Gogonica. Ceea ce i-ar aduce fie mult-doritele anticipate, fie un guvern marioneta, de asa-zisi tehnocrati, care sa nu erodeze PD, ci dimpotriva, sa-l menajeze. Si e posibil ca partidele parlamentare sa accepte acest compromis, de dragul mandatului la termen. Chiar daca s-ar face de ras, votand la a doua incercare ceea ce au respins la prima. Cu exceptia PNL, pentru care perspectiva consolidarii PD ar fi catastrofala, iar opozitia liberalilor n-ar folosi la nimic in fata unui guvern teoretic neangajat politic, cu aparenta prezidentiala si non-partizana. Cu Monica de doua ori, Basescu ar merge la sigur. Oricum ar iesi i-ar conveni. Fie anticipate, fie guvern personal, cu pastrarea in rezerva a PD.
Dar nu doar pentru PNL, ci si pentru PSD si UDMR, ca sa nu mai vorbim de PC si PLD, o asemenea perspectiva ar fi distrugatoare. Primele doua s-ar pomeni la limita pragului electoral, iar ultimele sunt oricum sub prag. Si s-ar realiza obiectivul formulat in maniera Leana lui Zapacitu, conform caruia PD trebuie sa desfiinteze toate partidele. Si sa existe doar unul: Totul pentru Basescu. Despre planurile lui de rezerva pentru anticipate, respectiv, pentru PD, data viitoare.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.