"Desfasuratorul" ultimelor declaratii ale protagonistilor scandalului din justitie sugereaza ca procurorii DNA au ajuns la Paul Pacuraru, pe urmele lui Dan Morega, care recunoaste doar ca ar fi facut "presiuni pentru democrati".


Scan
"Desfasuratorul" ultimelor declaratii ale protagonistilor scandalului din justitie sugereaza ca procurorii DNA au ajuns la Paul Pacuraru, pe urmele lui Dan Morega, care recunoaste doar ca ar fi facut "presiuni pentru democrati".


Scandalul din justitie, cu efecte in functionarea Guvernului Tariceanu, in cazul obtinerii suspendarilor ministrilor a caror cercetare se cere, a continuat cu dezvaluiri terifiante, de o parte a baricadei, si incercari de contracarare, de cealalta parte.
LA TV. Ministrul Justitiei a anuntat luni seara, intr-o emisiune la Antena 3, ca mai multi procurori din Directia Nationala Anticoruptie (DNA) l-au informat despre "abuzurile care se fac de catre DNA". Imediat dupa ce a cerut revocarea din functie a procurorului-sef Doru Florin Tulus, procurorul a declansat "dosariada PNL", cautandu-i de pacate penale reale ori inchipuite pe ministrii, prefectii, primarii liberali, i-ar fi spus ministrului Chiuariu, informatorii suparati din DNA. Cele trei nume de ministri liberali dezvaluite de Chiuariu ca urmatorii pe "lista penala" - Eugen Nicolaescu, Mihai Voicu si Varujan Vosganian ­, alaturate modului in care procurorii DNA au ajuns la ministrul Muncii, Paul Pacuraru, par sa sustina ideea ca DNA actioneaza politic. Seful DNA, Daniel Morar, a negat insa acest lucru, in direct, la Realitatea TV, spunand printre altele ca procurorii nu cerceteaza persoane in functie de rezonanta numelui lor sau de pozitia pe care o ocupa.


DE LA MOREGA LA PACURARU. Tot la televizor a dezvaluit si ministrul Muncii, Paul Pacuraru, ca ancheta de la DNA are legatura cu colegul de partid Dan Ilie Morega, presedintele filialei PNL Gorj. Intrebat daca interesele sale s-au intersectat vreodata cu cele ale lui Ilie Morega, Pacuraru a recunoscut ca liderul liberal gorjean ar fi incercat sa-i spuna pe cine sa sustina in anumite functii. "M-a rugat sa intervin pentru deputatul Manta (Pantelimon, care a trecut de la PD la PNL ­ n.r.), fara ca eu sa fac ceva", a explicat Pacuraru, adaugand ca a vorbit cu Morega, dar fara niciun folos pentru cineva. Mai mult, ministrul a recunoscut ca era frecvent sunat pentru a face favoruri unor colegi de partid, fara sa precizeze explicit daca a acceptat cererile sau nu. Surse judiciare spun ca dosarul deschis de DNA ar putea avea legatura cu propunerile pe care Morega i le facea lui Pacuraru de a-i angaja fiul, Mihnea Pacuraru, in sistemul universitar din Targu-Jiu, el fiind fost profesor la Universitatea "Dimitrie Cantemit" din acest oras. Morega este el insusi cercetat de DNA pentru un scandal privind finantarea PNL, intrucat ceruse insitutiilor publice din Gorj sa cotizeze pentru campania la europarlamentare a partidului. In timpul emisiunii, Pacuraru a insistat ca "in legatura cu el exista un subiect cu zero bani si zero interese la mijloc", adaugand ca DNA "arunca cu o galeata de noroi".


DECLARATIE-SOC. Liderul PNL Gorj, Dan Ilie Morega, recunoaste si el ca l-a sunat pe ministrul Muncii, de "trei-patru ori" pentru a-i solicita sprijinul in numirea la Inspectoratul Teritorial de Munca Gorj a actualului inspector-sef interimar, George Romanescu, dar ca nu i-a dat niciodata nici un ban pentru asta. N-a fost mita, spune el, poate doar presiune politica. Pentru democrati. "L-am sunat pe Pacuraru de trei sau de patru ori si i-am cerut sa ma ajute cu numirea ca interimar a lui George Romanescu la conducerea ITM Gorj. Acest lucru nu inseamna ca este un favor, eu consider o obligatie, pentru ca in aceasta institutie scandalurile nu se mai opreau. Pana la organizarea concursului, am considerat ca trebuie sparta gasca din ITM care se scandaliza. Nu am dat nici un ban lui Paul Pacuraru pentru acest lucru si nici nu am primit de la cineva sa-i dau. Pe ministrul Pacuraru nu l-am intalnit in viata mea si nu stiu despre ce mita vorbesc procurorii DNA. Poate presiuni politice, dar nici acestea nu pot fi pentru ca persoana pentru care eu am insistat face parte din Partidul Democrat si are avizul prefectului, pus in functie tot de democrati", a declarat Morega.


VOICU. Ministrul pentru relatia cu Parlamentul, Mihai Voicu, spune ca actiunea DNA legata de liberali este o incercare de discreditare a partidului. "Prima observatie pe care ma simt obligat sa o fac este aceea ca noi, liberalii, suntem in vizorul DNA in ordine alfabetica. In al doilea rand, si cel mai important, este cat se poate de clar ca avem de-a face cu o actine de discreditare politica a PNL-ului", a declarat Voicu. "Le-as sugera celor de la DNA sa faca un lot, ca in 1950, poate le este mai usor. Si inca ceva: ultima oara cand am verificat, traiam intr-un stat democratic. Sper sa nu se fi schimbat ceva intre timp", a conchis ministrul liberal.


NICOLAESCU. Vicepresedintele PNL, ministrul Eugen Nicolaescu, spune ca nu doreste sa comenteze "niste prostii", referindu-se la declaratiile ministrului Justitiei, Tudor Chiuariu, in legatura cu ministrii care au dosare la DNA. "Nu comentez niste prostii! Nimic mai mult", a declarat Nicolaescu pentru Mediafax.

Ziua de ieri a trecut fara ca seful DNA sa inainteze vreo noua solicitare Comisiei speciale de la Cotroceni, insarcinata cu analiza cererilor de declansare a urmaririi penale a ministrilor, fosti sau actuali.


Seful statului face moralaPresedintele Traian Basescu s-a aratat ieri "uimit" de modul in care ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, "intelege relatia cu institutiile pentru care este responsabil". "Atitudinea domnului ministru Chiuariu face deservicii majore Guvernului, Justitiei si domniei sale personal, pentru ca se decredibilizeaza. Locul in care se poate credibiliza este la judecator si nu sa se bata, sa-si tipe nevinovatia intr-un loc si moment care nu sunt potrivite, la televizor. Nu vad de ce azi demnitarii nu vor dosarele in instanta. Judecatorul e singurul care stabileste vinovatia sau nevinovatia, nu procurorul", a pledat seful statului. Traian Basescu a mai sustinut ca nu ar "risca" si nu ar "indrazni" sa sugereze vreunui procuror anchetarea cuiva pentru ca "mai devreme sau mai tarziu aceste lucruri se afla". El afirma ca solicitarile DNA nu vizeaza decat posibilitatea ca cei vizati sa dea explicatii in fata procurorilor pentru unele "elemente" din dosare, "eventuale fapte pe care procurorul nu le-a putut stabili decat dupa ce discuta cu ei". "Degradant mi se pare pentru un magistrat sa deschida dosare pe criterii politice. Degradant mi se pare ca procurorii aflati in incompatibilitate si in conflict de interese sa incerce sa ma discrediteze prin cereri abuzive, dupa ce am cerut un control la DNA, care arata ca situatia este dezastruoasa", a replicat Chiuariu. Un nou artificiu de imagine marca Traian Basescu", a calificat la randul sau presedintele PC, Dan Voiculescu, declaratiile facute ieri de seful statului. "Traian Basescu si-a dat seama ca razboiul pe care il poarta DNA cu adversarii presedintelui risca sa se intoarca impotriva lui si a iesit rapid cu declaratii linistitoare", a aratat Dan Voiculescu, ale carui declaratii le prezentam integral. "Presedintele a iesit sa ne spuna sa stam linistiti ca exista judecatori si ca daca ar fi in locul persoanelor cercetate ar cere singur ca dosarele sa ajunga in instanta. Problema cea mai mare si despre care Traian Basescu uita sa vorbeasca este ca procurorii numiti de domnia sa au un talent deosebit in a prelungi cercetarile si in a jongla cu dosarele adversarilor politici. Presedintele face totodata abstractie si de circul mediatic care se construieste in jurul unei persoane care este tarata de catre procurori de cate ori vor acestia pe treptele Parchetului", a declarat Dan Voiculescu.

Presedintele PC a insistat ca, in opinia sa, singurul perdant al razboiului din Justitie precum si al actiunilor recente ale DNA este cetateanul. "Cetateanul este singurul mare perdant al acestui joc politic. Contribuabilul care plateste pentru institutii ca cea condusa de Daniel Morar si care primeste, in loc de rezultate in lupta impotriva coruptiei, un circ in care nu se mai stie daca cei acuzati chiar sunt vinovati sau doar platesc pentru ca nu il plac pe Traian Basescu. Tot cetateanul este cel care pierde si in situatia in care guvernarea tarii este permanent sabotata de o mana de procurori politici", a mai spus Dan Voiculescu. Presedintele PC a subliniat ca discursul presedintelui ascunde "o trista realitate". "Ne aflam cu totii intr-o o situtie hilara in care presedintele Romaniei se da pe sine ca exemplu de cercetat intr-un dosar care nu poate fi finalizat. Ce nu ne-a spus Traian Basescu este ca faptele pentru care este cercetat se prescriu in scurt timp si ca acesta este de fapt motivul pentru care sta atat de linistit. Daca ar fi cu adevarat corect asa cum pretinde, Traian Basescu ar putea sa gaseasca o cale pentru a lamuri suspiciunile care planeaza asupra sa in acest dosar punandu-se la dispozitia Justitiei", a conchis Dan Voiculescu. Oana Stancu

Chiuariu l-ar scoate pe Basescu din jocIn plin scandal al solicitarilor de punere sub urmarire penala a mai multor ministri liberali, ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu (foto), a lansat ieri ideea numirii procurorilor de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), eliminand astfel rolul presedintelui in aceasta ecuatie. Propunerea a fost facuta de Chiuariu la dezbaterea in Comisia juridica a Senatului a unei propuneri legislative a senatorului UDMR Gyorgy Frunda, ce viza modificarea Legii 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, in sensul numirii acestora de presedintele Romaniei, dar la propunerea CSM, si nu a ministrului Justitiei, cum prevede legislatia actuala, dupa ce a fost modificata de Monica Macovei. "In baza acestui rol de mediator, i-a fost oferit presedintelui dreptul de a numi in functie procurorii si judecatorii, dar, dupa cum vedem in practica, presedintii aflati in functie au fost mai putin preocupati de rolul lor de mediatori si mai mult de cariera lor politica", a comentat Chiuariu.
El s-a pronuntat si impotriva proiectului lui Frunda, pe considerente similare, aratand ca "e inutil" sa diminuezi rolul ministrului Justitiei in numirea procurorilor daca apoi se ajunge la presedinte, care este tot politician. O decizie asupra acestui proiect se va lua insa peste doua saptamani. Pe de alta parte, ministrul Justitiei a mai propus si o alta modificare, si anume revenirea inspectiei judiciare din subordinea CSM in subordinea ministerului, pentru ca nu e normal ca aceia care fac inspectia sa si sanctioneze.


CSM SE OPUNE VEHEMENT. "Ne opunem vehement ambelor propuneri. Si asta nu are nici o legatura cu scandalul din zilele astea. Consiliul este consecvent inca din anul 2005, de cand doamna ministru Monica Macovei a modificat legea si a preluat din atributiile CSM. N-am vrea acum sa facem din nou si mai multi pasi inapoi", ne-a declarat ieri vicepresedintele CSM, magistratul Dan Chiujdea. "De regula, ministrul Justitiei este un om politic. Or, in Romania, cel putin la acest moment, este bine ca factorul politic sa nu aiba nici o influenta, nici macar prin numirile in functii de la Parchete, pentru ca sa nu se repercuteze asupra anchetei", a sustinut Chiujdea. Principiul cu care este consecvent CSM este acela ca intreaga cariera a magistratilor sa se afle exclusiv sub autoritatea Consiliului, care sa demareze si sa deruleze toata procedura de numire pentru toate functiile de conducere din instante si Parchete. "Consiliul trebuie sa fie cel care, dupa ce stabileste castigatorii in urma concursurilor, sa propuna, ca o chestiune strict formala, presedintelui tarii numirea in functie. Ne opunem categoric ca Inspectia Judiciara sa fie in subordinea Ministerului Justitiei, indiferent de la cine ar veni propunerea. CSM e cel care trebuie sa aiba toate parghiile ca sa faca o evaluare permanenta a sistemului judiciar", ne-a declarat vicepresedintele CSM.
Aniela Nine, Violeta Fotache


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.