Eutanasia, practica respinsa categoric de Vatican, ar fi fost utilizata in cazul Papei Ioan Paul al II-lea, care si-a dat ultima suflare din pricina refuzului de a i se administra hrana artificiala. Ipoteza a fost lansata de un specialist italian in
Eutanasia, practica respinsa categoric de Vatican, ar fi fost utilizata in cazul Papei Ioan Paul al II-lea, care si-a dat ultima suflare din pricina refuzului de a i se administra hrana artificiala. Ipoteza a fost lansata de un specialist italian in terapie intensiva, intr-un articol aspru criticat de Biserica Catolica, relateaza Mediafax.


BIOETICA. Articolul a aparut in publicatia bilunara Micromega, celebra pentru ca se opune pozitie Vaticanului fata de bioetica. In text, medicul Lina Pavanelli, seful catedrei de terapie intensiva si anesteziologie din cadrul Universitatii din Ferrara, spune ca a ajuns la aceasta concluzie bazandu-se atat pe experienta sa profesionala cat si pe imaginile transmise de televiziuni, pe rapoartele din presa si pe o carte lansata de medicul personal al lui Ioan Paul al II-lea. Pavanelli a luat decizia de a analiza acest subiect anul trecut, dupa ce Vaticanul si-a exprimat in mod dur pozitia intr-o controversa starnita in Italia cu privire la eutanasie.


REFUZA HRANA. Specialistul italian a concluzionat ca decesul lui Ioan Paul al II-lea a fost grabit de faptul ca fostul suveran pontif a inceput sa primeasca hrana artificiala abia cu cateva zile inainte de a muri. Papa ar fi refuzat hranirea artificiala dupa ce a fost internat de urgenta in spital de doua ori, in februarie si martie, estimeaza Pavanelli. "Sunt surprinsa ca eu insami nu m-am gandit sa examinez in mod critic informatiile la acea vreme. Am trait cu speranta unei vindecari si am acceptat versiunea oficiala fara sa o confrunt cu semnele clinice evidente". In timp ce Vaticanul isi exprima ingrijorarea fata de faptul ca Papa suferea de insuficienta respiratorie, care a fost rezolvata printr-o traheotomie, Pavanelli spune ca nimeni nu a mentionat pierderea in greutate si dificultatile de a inghiti. "Pacientul a murit din motive care nu au fost mentionate clar", a spus medicul, adaugand ca insuficienta respiratorie nu a fost motivul principal al decesului.

Biserica Catolica are pareri stricte in ceea ce priveste etica medicala, fiind impotriva eutanasiei. insusi Ioan Paul al II-lea a declarat, in 1995, ca viata trebuie prelungita prin orice mijloace.


POZITIA VATICANULUI. In replica la acest articol, medicul personal al lui Ioan Paul al II-lea, Renato Buzzonetti, care a devenit intre timp medicul actualului papa, Benedict al XVI-lea, a declarat ca atat medicii cat si fostul suveran pontif au luptat pentru a invinge boala. "Tratamentul nu a fost intrerupt", a spus acesta, adaugand ca Papei i s-a inserat un tub nazal pentru alimentare cu trei zile inainte de deces. Buzzonetti nu a raspuns clar ideii emise de Pavanelli potrivit careia Ioan Paul al II-lea ar fi avut nevoie de un tub de hranire cu mai multe saptamani inainte de deces.
Problema eutanasiei constituie un subiect arzator de anul trecut, de cand un pacient paralizat complet din cauza unei distrofii musculare a cerut sa fie eutanasiat.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.