Prima adresa face referire la afirmatii ale senatorului liberal Norica Nicolai. Ce-a de-a doua se refera la "intentia PNL de a coagula un pol de dreapta liberal in Republica Moldova precum si reactii dupa declaratia lui Traian Basescu referitoare la
Prima adresa face referire la afirmatii ale senatorului liberal Norica Nicolai. Ce-a de-a doua se refera la "intentia PNL de a coagula un pol de dreapta liberal in Republica Moldova precum si reactii dupa declaratia lui Traian Basescu referitoare la aderarea Republicii Moldova la UE". Aceasta adresa este semnata de Florian Coldea, prim-adjunctul directorului SRI implicat in scandalul biletelelor. O ciudatenie este Grupul de Evidenta, despre care Marius Bercaru, purtatorul de cuvant al SRI, a declarat ca in acest moment nu se poate identifica deoarece "nu are trecut si codul unitatii din care ar face parte". GIP arata ca anul trecut in presa au aparut documente potrivit carora Vasile Stanciu ar fi fost ofiter sub acoperire al Securitatii in Belgia, in perioada in care actualul presedinte a lucrat la Anvers (1987 - 1989).
Adresele Grupului de Evidenta
Intr-un comunicat intitulat "SRI face politie politica", grupul condus de Mugur Ciuvica arata ca adresele insotesc materiale pe care generalul Stanciu le prezinta unuia dintre directorii SRI. Prima adresa, prezentata de GIP in facsimil, are urmatorul continut: "Domnule Director, Informatia prezentata se refera la unele afirmatii ale senatorului PNL Norica Nicolai" si este semnata de generalul de brigada Vasile Stanciu in calitate de "Sef al Grupului de Evidenta", nefiind datata. Potrivit GIP, adresa este o dovada a faptului ca SRI urmareste un parlamentar roman - pe senatorul liberal Norica Nicolai, folosind pentru aceasta mijloace specifice serviciilor secrete. "Continutul adresei este explicit: "Grupul de Evidenta" condus de generalul Stanciu a descoperit si prezinta o informatie referitoare la "unele afirmatii" ale Noricai Nicolai. Este vorba, asadar, de afirmatii ale senatorului pe care agentii SRI le-au aflat si despre care au considerat necesar sa-si informeze superiorii", arata GIP.
Cea de a doua adresa are urmatorul continut: "Domnule Director, Va prezentam un material referitor la intentia Partidului National Liberal de a coagula un "pol de dreapta liberal" in Republica Moldova, precum si reactii dupa recenta declaratie a presedintelui Traian Basescu referitoare la "aderarea Republicii Moldova la UE". Adresa este semnata de acelasi general Vasile Stanciu, fiind datata 20 iulie 2006. Potrivit GIP, este stampilata, vizata si semnata de prim-adjunctul directorului SRI, Florian Coldea. Grupul condus de Mugur Ciuvica apreciaza ca Traian Basescu este tratat "cu totul altfel" de SRI. "In ceea ce il priveste pe presedinte, SRI isi indeplineste atributiile, realizand un material in care prezinta <<reactii>> dupa o declaratie publica a presedintelui referitoare la Republica Moldova. (In 1 iulie 2006, presedintele Basescu declarase ca "Romania a oferit Republicii Moldova, sefului statului moldovean, si varianta de a intra o data cu noi in Uniunea Europeana). Au urmat numeroase reactii in presa din Romania si din Republica Moldova, inclusiv o declaratie publica pe aceasta tema a presedintelui Moldovei, Vladimir Voronin", precizeaza GIP. "Existenta, in SRI, a unei unitati cu o asemenea denumire - "Grupul de Evidenta"- a fost pana acum ascunsa de SRI", arata GIP, care sustine ca nu exista vreo mentiune referitoare la acest grup in vreun document facut public in vreun material de presa referitor la activitatea serviciului.
Cunostinta lui Basescu
Mugur Ciuvica arata ca generalul Vasile Stanciu este o veche cunostinta a presedintelui Traian Basescu din perioada in care acesta din urma se afla la Anvers. "La inceputul lunii septembrie 2006, in presa au aparut documente potrivit carora Vasile Stanciu ar fi fost ofiter sub acoperire al Securitatii in Belgia, in perioada in care actualul presedinte a lucrat la Anvers (1987 - 1989). In urma acestor dezvaluiri, Traian Basescu a recunoscut public ca il cunoaste pe Vasile Stanciu din perioada in care se aflau amandoi in Belgia, iar in 2 octombrie 2006, la o luna de la izbucnirea acestui scandal, presedintele Basescu l-a trecut in rezerva pe generalul SRI Vasile Stanciu", precizeaza presedintele GIP.
Acesta considera ca adresele demonstreaza ca politia politica este o practica a SRI ca institutie si nu mai este vorba despre biletele, notite de birou (cum au fost cele ale lui Florian Coldea referitoare la dosarele de la CNSAS ale judecatorilor Curtii Constitutionale) sau cu actiuni personale ale unor ofiteri SRI care nu au legatura cu activitatea serviciului. (Bogdan GALCA, Tudor BORCEA)
Coldea, spalat in scandalul biletelelor
Prim adjunctul directorului SRI Florian Coldea a fost la originea unui mare scandal in primavara acestui an, atunci cand presedintele PSD, Mircea Geoana, l-a acuzat ca a cautat in baza de date a SRI informatii compromitatoare despre judecatori ai Curtii Constitutionale (CC) , in scop de intimidare si politie politica.
Potrivit lui Geoana, Coldea ar fi actionat la solicitarea presedintelui Basescu, in legatura cu avizul pe care judecatorii trebuiau sa-l dea cu privire la suspendarea din functie a sefului statului. Presedintele PSD a prezentat presei, pe 18 aprilie, doua biletele fotocopiate pe o hartie A4 despre care a spus ca ar fi fost scrise de Florian Coldea, lucru care s-a dovedit a fi real. Geoana a sustinut ca aceea era dovada prin care Coldea ar fi solicitat cautarea in baza de date a serviciului a unor informatii compromitatoare despre judecatorii Ion Predescu, Nicolae Cochinescu si Aspazia Cojocaru. Pe fotocopii nu se regasea nici un antet, data sau vreo semnatura a directorului adjunct al SRI. In notele prezentate statea scris: "Ion Predescu - Dosar Fond "X" (urmarire informativa) Dolj (predat CNSAS - P.V. 50975/02.10.2002); Nicolae Cochinescu - Dosar Fond "Y" Penal /Timis predat Procuraturii Militare Timis (P.V. nr. 79/1991); Cojocaru Aspazia (2 file/note legate de Rodica Stanoiu, id in dosare terte) - a fost la CNSAS (se pare Pol. Politica)". Directorul SRI, George Maior a afirmat ca, in urma investigatiilor interne, a rezultat ca "nu a existat politie politica in cadrul SRI". Directorul Serviciului a precizat ca nu a existat nici o solicitare de verificare a judecatorilor Curtii Constitutionale din partea vreunei persoane sau institutii, inclusiv a presedintelui Basescu, si ca nu s-au facut informari pe aceasta tema vreunui beneficiar, inclusiv seful statului. De asemenea, Maior a sustinut ca nu-i era strain faptul ca Florian Coldea s-a interesat de dosarele judecatorilor de la Curtea Constitutionala, insa a precizat ca nu stie cum au ajuns notele scrise de acesta la liderul PSD. Directorul Serviciului a declarat ca demersul lui Coldea a fost justificat, acesta verificand implicarea SRI in presupuse situatii in care institutia ar fi incalcat legea. (A.G.)
Ciuvica solicita anchetarea SRI pentru politie politica
ZIUA FOTO Mugur Ciuvica spune ca aceste fapte nu pot avea decat o singura justificare legala. Potrivit articolului 2 al Legii nr. 14/1992 privind organizarea si functionarea Serviciului Roman de Informatii, SRI poate culege si verifica informatii doar daca acestea sunt "necesare cunoasterii, prevenirii si contracararii oricaror actiuni care constituie, potrivit legii, amenintari la adresa sigurantei nationale a Romaniei".
Amenintarile la adresa sigurantei nationale sunt prevazute la art. 3 din Legea nr. 51/1991 privind siguranta nationala a Romaniei. "Astfel, potrivit legilor din Romania, SRI ar avea dreptul legal de a urmari PNL si pe Norica Nicolai doar daca acestia ar incerca suprimarea sau stirbirea suveranitatii, unitatii, independentei sau indivizibilitatii statului roman, ar urmari sa provoace razboi contra tarii sau razboi civil, ar trada prin ajutarea inamicului, ar spiona, ar submina sau ar sabota institutiile democratice, ar atenta la viata, integritatea fizica sau sanatatea persoanelor care indeplinesc functii importante in stat, ar fi autorii sau sustinatorii unor actiuni totalitariste sau extremiste, ar face acte teroriste, ar atenta contra unei colectivitati sau ar sustrage armament". Presedintele GIP spune ca daca SRI nu demonstreaza ca PNL, partidul de guvernare in Romania, si senatorul Norica Nicolai reprezinta amenintari la adresa sigurantei nationale, atunci actiunile serviciului, descrise cat se poate de clar in adresele publicate, sunt ilegale. Grupul de Investigatii Politice solicita anchetarea Serviciului Roman de Informatii pentru actiuni de politie politica, publicarea atributiilor "Grupului de Evidenta" din cadrul SRI si publicarea numelor persoanelor si institutiilor carora SRI le-a transmis materialele la care fac referire adresele.
Generalul Stanciu s-a pensionat acum un an
GIP arata ca Vasile Stanciu a fost general in cadrul SRI, fiind avansat de la gradul de colonel, la cel de general de brigada, in noiembrie 2003. A fost pensionat in urma cu un an.
Oficial, functia ocupata de Vasile Stanciu in SRI este "Sef Unitate Speciala". In spatele acestei denumiri se ascunde faptul ca generalul Stanciu conducea Unitatea de Ofiteri Acoperiti din cadrul SRI, sustine GIP. In 5 septembrie 2006, intr-o interventie prin telefon la Antena 3, presedintele Basescu a comentat documentul prezentat de Ion Cristoiu la emisiunea "Sinteza zilei", potrivit caruia Stanciu ar fi fost ofiter sub acoperire la Anvers, unde era in legatura cu Traian Basescu. "Stanciu lucra la Bruxelles, la ambasada, era consilier al ambasadei, un civil, cu care nu am avut legaturi, decat ca stiam din cand in cand personalul ambasadei", a declarat Traian Basescu. "In 2 octombrie 2006, la o luna de la izbucnirea acestui scandal, presedintele Basescu l-a trecut in rezerva pe generalul SRI Vasile Stanciu", arata GIP.
Basescu n-a mai aparut la "Festivalul Enescu"
Presedintele Traian Basescu si-a anuntat ieri, cu doar o ora inainte de inceperea ultimului concert din cadrul "Festivalului Enescu", absenta de la eveniment, in ciuda faptului ca acceptase initial sa participe.
Schimbarea de program a sefului statului a aparut la cateva ore dupa ce Ciuvica, a acuzat SRI ca spioneaza PNL, dand ocazia politicenilor sa afirme ca serviciul secret este subordonat politic fata de Basescu. Administratia Prezidentiala nu a avut nici o reactie ieri la declaratiile lui Ciuvica, iar Basescu a evitat o eventuala confruntare cu ziaristii, neparticipand la evenimentul muzical. (R.I.P.)
SRI sustine ca nu stie ce e "Grupul de Evidenta"
Purtatorul de cuvant al SRI, Marius Bercaru, ne-a declarat ca nu exista inca elemente suficiente pentru a identifica cele doua adrese de insotire, inclusiv daca provin din interiorul SRI. In ceea ce-l priveste pe generalul de brigada Vasile Stanciu, Marius Bercaru ne-a informat ca "a fost pensionat in urma cu un an de zile" si ca, din cunostintele sale "nu a avut functii de mare interes" in cadrul SRI. "Se fac verificari", a spus Bercaru. O alta problema care o intampina SRI este identificarea "Grupului de Evidenta" la conducerea caruia s-a aflat generalul Stanciu. Aceasta pentru ca, spune Marius Bercaru, asa-numitul "Grup de Evidenta" nu are trecut si codul unitatii din care ar face parte (spre exemplu, prescurtarea "UM"urmata de un "0" si alte trei cifre).
Radu Stroe, presedintele Comsiei SRI
Voi convoca urgent Comisia
Presedintele Comisiei SRI, Radu Stroe, a cerut, ieri, SRI sa comunice public, cel
tarziu astazi, daca documentele prezentate de Mugur Ciuvica sunt reale, senatorul anuntand ca va convoca urgent comisia pentru a dezbate acest caz. Acesta a completat ca ar fi "un dezastru" daca dezvaluirile lui Ciuvica se vor dovedi a fi adevarate. El a precizat ca va convoca "urgent" Comisia SRI, "pentru a discuta cu documentele pe masa, fata in fata cu conducerea institutiei". Senatorul Radu Stroe a mai spus ca dezvaluirea lui Ciuvica pare a fi asemanatoare cazului biletelelor lui Florian Coldea referitoare la judecatori ai Curtii Constitutionale.
Bogdan Olteanu, presedintele Camerei Deputatilor
Acuzatii extrem de grave
Liberalul Bogdan Olteanu, a declarat, ieri, ca a solicitat convocarea la Comisia parlamentara de specialitate a directorului SRI George Maior. "Acuzatiile sunt, dupa parerea mea, extrem de grave. Urmarirea afirmatiilor unui om politic inseamna politie politica", a afirmat Olteanu, referindu-se la documentele prezentate de GIP.
Crin Antonescu, liderul deputatilor PNL
SRI se ocupa de ce nu-l priveste
Liberalul Crin Antonescu a afirmat ca se impune a analiza atenta a documentelor prezentate de Mugur Ciuvica. In functie de rezultat, PNL ar putea solicita Comisiei parlamentare de control al SRI sa convoace pentru explicatii conducerea Serviciului. "Am de foarte multa vreme convingerea ca SRI se ocupa de lucruri care nu-l privesc si nu se ocupa de lucruri care-l privesc", ne-a declarat Crin Antonescu. Senatorul Norica Nicolai nu a putut fi gasita pe parcursul zilei de ieri, iar consilierul pe probleme de securitatea al premierului Tariceanu, Stejarel Olaru, ne-a precizat ca nu a vazut documentele. (A.I.)
Cozmin Gusa, lider PIN
SRI actioneaza la comanda lui Basescu
"In mod evident, se confirma faptul ca SRI actioneaza la comanda politica a lui Traian Basescu in scopul de a bloca si de a monitoriza actiunile politice legitime ale altor partide politice. Ceea ce a facut Norica Nicolai, daca a facut, este un lucru normal pentru un om politic, iar PNL-ul culege roadele tuturor negocierilor politice defectuoase pe care le-a realizat in ultima perioada". (O.R.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.