Conform unor scrisori nepublicate pana acum, Picasso a jucat un rol "curajos" in sustinerea Rezistentei franceze. Profesorul Peter Read, directorul departamentului francez in cadrul University of Kent din Canterbury, a facut rost de o colectie de scr
Conform unor scrisori nepublicate pana acum, Picasso a jucat un rol "curajos" in sustinerea Rezistentei franceze. Profesorul Peter Read, directorul departamentului francez in cadrul University of Kent din Canterbury, a facut rost de o colectie de scrisori nepublicate, care demonstreaza ca fondatorulul cubismului in arta a sustinut activ si curajos actiunile lui Robert Desnos, activist in Rezistenta franceza, arestat de Gestapo la 22 februarie 1944 si trimis in lagarul de la Auschwitz. Desnos a vorbit despre ajutorul pe care l-a primit de la Picasso dupa ce a iesit din lagarul de concentrare de la Terezin. Unul dintre cei mai celebri artisti ai secolului al 20-lea, Picasso a fost denuntat de Hitler ca fiind un artist "degenerat".
Conform profesorului Read, Picasso isi ajuta prietenii si colegii de breasla printr-o serie de comisioane, el fiind de acord sa ilustreze coperta unei carti de poeme a lui Desnos, intitulata "Contree", si care continea mesaje subversive, anti-fasciste. Fiind ingrijorat in legatura cu propria viata, dupa arestarea lui Desnos, Picasso a incetat sa mai faca astfel de comisioane, dar a fost determinat sa isi schimbe decizia de o serie de scrisori ale sotiei poetului, Youki. Cand a fost publicata culegerea de poeme, pe 31 mai 1944, Picasso era foarte ingrijorat de posibilele pericole la care se expusese. "Oamenii cred ca Picasso era foarte prudent in anii razboiului, dar, cu toate acestea, el a ramas la Paris si a refuzat sa fie intimidat", a declarat Read.
"Nu a fost implicat niciodata in actiunile vizibile ale Rezistentei, dar prietenii lui erau profund antifascisti si el obisnuia sa ii ajute prin cadouri de arta pe care sa le poata vinde ulterior sau gasindu-le locuri de munca", a subliniat Read. (Mediafax)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.