Evolutia de saptamana trecuta a Bursei de Valori a fost determinata intr-un fel sau altul de reducerea ratei dobanzii de referinta cu 0,5%, decizie luata de Fed. Entuziasmul s-a resimtit pe pietele bursiere din SUA, Asia si America, dar in Romania re
Evolutia de saptamana trecuta a Bursei de Valori a fost determinata intr-un fel sau altul de reducerea ratei dobanzii de referinta cu 0,5%, decizie luata de Fed. Entuziasmul s-a resimtit pe pietele bursiere din SUA, Asia si America, dar in Romania reactiile au fost retinute.Dupa ce miercuri au fost cresteri minore, in zilele urmatoare, forta la cumparare a slabit vizibil, generand o tendinta descendenta in piata, apreciaza analistii Prime Tranzaction.Indicii au inchis saptamana diferit, in crestere fiind doar BET, cu 0,42%. BET-C a inchis in usoara scadere de 0,05%, iar BET-FI a marcat o depreciere de 1,08% fata de valoarea inregistrata cu o saptamana in urma. Valoarea totala a tranzactiilor s-a ridicat la suma de 240,3 milioane lei (76,74 milioane euro), in crestere fata de saptamana anterioara, media zilnica fiind de aproximativ 48,06 milioane lei. Capitalizarea pietei a crescut cu 1,27%, pana la peste 90,21 miliarde lei. In segmentul SIF, titlurile SIF Oltenia au fost cele mai tranzactionate din segmentul financiar, cu un rulaj de peste 20,8 milioane lei. Pretul s-a consolidat in jurul pragului de 4,35 lei, desi randamentul saptamanal a fost de -0,46%. In afara de titlurile SIF Transilvania, care au inchis saptamana indecis, celelalte titluri au suferit corectii de pana la 3,16% pentru SIF Muntenia, la cotatia de 2,4500 lei/actiune.In segmentul bancar, cele mai lichide au fost titlurile BRD, in special datorita tranzactiilor Deal, in total cumuland un rulaj saptamanal de 26,31 milioane lei. BRD a inregistrat insa un randament saptamanal negativ de 2,91% la 26,7000 lei/actiune. Singurele care au incheiat saptamana pe plus au fost titlurile Bancii Transilvania, la pragul de 0,9000 lei/actiune, cu o crestere de 1,12%. In segmentul petrolier, tendinta a fost una general descendenta pana in ultima sedinta a saptamanii, cand doar titlurile din grupul Rompetrol au continuat scaderile. Cea mai buna performanta a apartinut titlurilor Petrom, cu o crestere de 7% pana la 0,5350 lei/actiune, in sedinta de vineri urcand pana la un maxim de 0,5400 lei pe actiune. O eventuala explicatie data de specialistii de la SSIF Prime Tranzaction ar fi evolutia recenta a pretului petrolului pe plan international, acesta ajungand la noi maxime istorice, pana la 85 dolari/baril.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.