Un mic dejun consistent poate fi cheia unei zile reusite. Aceasta afirmatie este valabila si in cazul copiilor, mai ales atunci cand pentru ei urmeaza o noua zi de scoala, plina de provocari. Painea integrala prajita, cerealele sau ouale le po
Un mic dejun consistent poate fi cheia unei zile reusite. Aceasta afirmatie este valabila si in cazul copiilor, mai ales atunci cand pentru ei urmeaza o noua zi de scoala, plina de provocari. Painea integrala prajita, cerealele sau ouale le pot oferi copiilor energia de care organismul are nevoie pe parcursul diminetii. Laptele si celelalte produse lactate (in special iaur­turile) ajuta la cresterea organismului si la intarirea oaselor. Unii copii prefera insa sa plece la scoala fara a mai trece prin bu­catarie. Unele dintre motive pot fi ora matinala la care se trezesc, oboseala acumulata sau lipsa de varietate a micului dejun (aceeasi felie de paine unsa cu unt si gem). Este de datoria parintilor sa le arate copiilor ca un mic dejun poate face diferenta intre o zi excelenta la scoala si alta plina de dificultati.   INSPIRATIE. Pentru parintii in pana de idei exista cateva secrete prin care copiii nu vor ezita sa se aseze cuminti dimineata la masa. In primul rand, adultii trebuie sa tina seama si de gusturile copiilor, indemnandu-i sa alca­tuiasca o lista cu preparatele ce vor fi incluse in micul dejun. De asemenea, parintii trebuie sa fie un exemplu pentru copii. Cateva minute petrecute impreuna la masa in fiecare zi pot pune bazele unui obicei sanatos.   IDEI. Cerealele sunt mai delicioase atunci cand, pe langa lapte, se adauga si bucatele de fructe proaspete. Copiii care fac mofturi atunci cand trebuie sa bea o cana de lapte dimineata pot fi usor pacaliti. Intr-un blender se amesteca laptele cu bucatele de fructe pana cand se obtine o crema aromata. Feliutele de chec sau briosele se pot unge cu gem, unt de arahide sau jeleu. Din feliile de paine prajita se poate face un desert delicios. Se decupeaza in diferite forme, se trec printr-o compozitie de ou, lapte, vanilie si scortisoara, apoi se prajesc in unt si se servesc cu miere. Felia de paine poate fi inlocuita cu o chifla din cereale integrale, in care se pot strecura omleta, carne de pui sau branza.     Solutii simple Pentru copiii visatori puteti prepara dimineata un "Tablou cu oua". Se decupeaza un cerc in mijlocul unei felii de paine de forma patrata. Se pastreaza doar "rama" (marginile feliei de paine). Se unge cu unt pe ambele parti. Se rumeneste putin in tigaie, intorcand-o si pe partea cealalta. In mijlocul ei se sparge oul si se lasa pana cand se intareste albusul. Se sareaza si se serveste. Pentru copiii care adora fructele puteti pregati o "crema de iaurt cu afine". Intr-un blender se amesteca 200 g iaurt, 50 g afine proaspete sau congelate, doua linguri de miere, o lingurita de miez de nuca sfaramat, o lingurita de suc de lamaie si putin zahar vanilinat. Se serveste in cupe, cu fructe deasupra. Aceeasi crema se poate prepara si din alte fructe precum banane, zmeura sau capsuni.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.