Romania a investit 800 de milioane de dolari in combinatul care astazi este un morman de fiare ruginite.

Pentru miile de locuitori ai orasului ucrainean Dolinskaia a reaparut speranta definitivarii constructiei combinatului de la Krivoi Rog, scrie saptaminalul ucrainean ĄZerkalo Nedeli", citat de HotNews. A fost terminata intreaga munca organizatorica pentru infiintarea unei intreprinderi mixte care sa garanteze intrarea rapida in functiune a combinatului.

Pentru terminarea lucrarilor de constructie ar mai fi nevoie de 804 milioane de dolari, combinatul fiind terminat in proportie de 66%. In 1983, Ucraina a luat decizia construirii unui combinat de imbogatire a minereurilor acide, pe care sa-l faca impreuna cu Romania si cu alte cinci state din blocul comunist. Romania s-a angajat la investitii de circa 800 de milioane de dolari, ceea ce, cantitativ, insemna mai mult de 26% din combinat.

Ucraina trebuia sa plateasca in pelete de minereu, care ar fi urmat sa fie folosite de Sidex. Constructia trebuia sa fie finalizata in 1992, dar in 1990 a fost sistata, cind se facuse deja 80-90% din combinatul in care companiile romanesti au lasat 800 de milioane de dolari. Intre timp, indecizia Ucrainei de a continua lucrarile a dus la furturi masive de echipamente de pe santier. Cu toate acestea, publicatia ucraineana sustine ca datoria Ucrainei fata de partea romana este de aproximativ 400 de milioane de dolari si fata de Slovacia de circa 200 de milioane de dolari.