Este ziua 268 a anului
Au mai ramas 97 zile

SoareleRasare la 7:05 a— Apune la 19:08

LunaRasare la 18:26 a— Apune la 5:03
Luna plina 26 septembrie a— Ultimu





Este ziua 268 a anului
Au mai ramas 97 zile

SoareleRasare la 7:05 a— Apune la 19:08

LunaRasare la 18:26 a— Apune la 5:03
Luna plina 26 septembrie a— Ultimul patrar (Luna in descrestere) 3 octombrie a— Luna noua 11 octombrie a— Primul patrar (Luna in crestere) 19 octombrie


Sarbatoare crestinaSfanta Eufrosina a trait pe timpul imparatului Teodosie cel Mic. Fugind pe ascuns din casa parinteasca, s-a schimbat pe sine imbracand haine barbatesti. In loc de Eufrosina se numea Smarald. Fiindca a iubit viata bisericeasca, a mers la o manastire de barbati, tunzandu-si parul de pe cap. Cu multe osteneli si rugaciuni neincetate si-a uscat cu totul trupul sau gingas femeiesc, astfel incat toti fratii manastirii se spaimantau si se minunau vazand patimirea ei. Asa a putut straluci in mijlocul barbatilor cu virtutile sale, precum smaraldul straluceste in mijlocul celorlalte pietre. Eufrosina a ramas necunoscuta vreme de treizeci si opt de ani, pana la sfarsitul vietii sale.

a— Calendar crestin-ortodox: Cuv. Eufrosina; Cuv. Pafnutie Egipteanul; Sf. Serghie de la Radonej

a— Calendar romano-catolic: Sf. Nicolae de Flüe, pustnic

a— Calendar greco-catolic: Sf. Eufrosina, calugarita


Rugaciune de multumire
Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, Dumnezeu milostiv si indurator, a carui dragoste pentru oameni nu are margini. Ma inchin gloriei Tale cu teama si cuviosie, ca sa-Ti multumesc pentru tot ce mi-ai dat, mie robului Tau. Glorie Tie, Doamne, Te laud si iti cant, Stapane si Binefacatorule. Din nou ingenunchez in fata Ta, ca sa iti multumesc pentru mila si bunatatea Ta, si ma rog ca si de acum inainte sa faci minuni pentru mine, pentru ca dragostea mea pentru Tine, si pentru semenii mei sa creasca. Scapa-ma de toate relele si de toate nevoile. Da-mi liniste si pace in toate zilele mele, ca sa pot multumi Tatalui si Fiului si Sfantului Duh acum si in vecii vecilor. Amin!


Click istoricAstazi se implinesc 94 de ani de la nasterea Mariei Tanase. Prima data a aparut in public in 1921 pe scena Caminului Cultural "Caramidarii de Jos", din Calea Piscului. Inceputul carierei artistice propriu-zise a coincis insa cu debutul radiofonic de la 20 februarie 1938, cand a prezentat un program de piese folclorice. In octombrie 1940 a oferit un recital de muzica populara romaneasca publicului din Focsani, dupa care regimul legionar i-a interzis orice activitate artistica, distrugandu-i-se toate placile de gramofon de la Radio. Dupa cateva luni de "absenta artistica", vocea ei s-a facut din nou auzita la posturile de radio. Rapusa de boala, moare in iunie 1963.


S-a intamplat aziIn Romania
a— 1396 - Batalia de la Nicopole. Armata turca comandata de Baiazid I, "Fulgerul", a zdrobit armata crestina comandata de Sigismund de Luxemburg. Dominatia otomana s-a consolidat in urma acestei victorii, inlaturand influenta ungara din Peninsula Balcanica. Mircea cel Batran a participat cu un corp de oaste la campania cruciatilor; propunerea regelui Ungariei ca domnului roman sa i se incredinteze conducerea luptei in prima faza, deoarece era cunoscut si se afirmase intre contemporani ca fiind "viteaz, activ si puternic, care, luptandu-se in mai multe randuri cu turcii, a triumfat in chip glorios asupra lor", a fost zadarnicita de impotrivirea contelui Jean de Nevers, fiul ducelui Burgundiei, care solicitase aceasta onoare pentru sine;
a— 1848 - Decret special privind trimiterea in exil a majoritatii conducatorilor Revolutiei din Tara Romaneasca.

In lume
a— 1066 - Batalia de la Stamford marcheaza sfarsitul erei vikingilor;
a— 2005 - Fernando Alonso, pilot de Formula 1 spaniol, devine cel mai tanar campion mondial.

Nascuti la 25 septembrie
a— 1599 - Francesco Borromini, sculptor (m. 1667);
a— 1896 - Sandro Pertini, presedinte al Republicii Italiene (m. 1990).


Credinte populare, traditii, semneFormele de lupta impotriva turcilor si tatarilor au fost, de la caz la caz, pasnice sau violente: "Cand se apropiau turcii, femeile tinere si fetele necasatorite se ungeau pe fata cu funingine, se legau la cap ca babele, puneau in traista o piatra grea si o carau in spate schiopatand" (Cavadinesti, jud. Galati); "Vezi, dumneata, pe piscurile cele mari erau patru gropi unde se ascundeau fetele mari si hainele. Noaptea le duceau de mancare. Stateau pitite pana pleca zavera. Oamenii le lipeau pe jos, le reparau in fiecare an. Inauntru erau ca niste oale mari cat butiile" (Candesti, jud. Dambovita); "Cand au venit turcii, pe Valea Teiusului era o hora dosnica. De frica, fetele s-au aruncat intr-un put. Bunica mea, Stana, care a murit de 105 ani, spunea ca, daca s-ar sapa acolo, s-ar gasi oseminte si salbi cu icusari de aur" (Isaresti, jud. Olt); "Cand eram cantaret la biserica mi-a povestit preotul batran, mort de multi ani, ca a venit la el un om si s-a spovedit. I-a spus ca a omorat un turc. Turcul venea de departe, calare, il punea sa tina calul de capastru si intra in casa de ii necinstea nevasta. Dupa ce a omorat turcul, i-a izgonit calul, iar cadavrul l-a aruncat intr-o rapa, peste care a azvarlit gunoiul de la grajd si a mai daramat acolo si pamant din mal. Daca s-ar sapa acolo, i s-ar gasi oasele" (Vladesti, jud. Galati).
Profesor Ion Ghinoiu



Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.