Fostul ministru al Apararii Victor Babiuc asteapta decizia presedintelui Traian Basescu ca Directia Nationala Anticoruptie sa deschida urmarirea penala impotriva sa, pentru schimbul de terenuri dintre MApN si Gigi Becali. Cererea procurorului Daniel
Fostul ministru al Apararii Victor Babiuc asteapta decizia presedintelui Traian Basescu ca Directia Nationala Anticoruptie sa deschida urmarirea penala impotriva sa, pentru schimbul de terenuri dintre MApN si Gigi Becali. Cererea procurorului Daniel Morar e facuta la tanc, incat de respectiva afacere pe banii statului sa fie legati, surpriza, Calin Popescu Tariceanu si Dorin Marian.


Detaliile schimbului cu terenuri dintre Armata si Gigi Becali au fost dezvaluite de Jurnalul National pe vremea cand aceste fapte chiar se intamplau. De la momentul efectiv al afacerii, iunie 1999, cercetarile, anchetele si paraanchetele au tot trenat. Dedesubturile publicate de Jurnalul National in acei ani au fost descoperite, subit, de procurori abia anul trecut. O data cu reluarea anchetei, de data aceasta, de catre DNA. Dar si procurorilor anticoruptie le-a trebuit peste un an sa "miste" efectiv ceva in dosar si au cerut presedintelui Traian Basescu, in plin sezon de sicane politice, incuviintarea sa deschida urmarirea penala impotriva lui Victor Babiuc, fostul ministru al Apararii din momentul schimbului cu terenuri, pentru luare de mita si abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave. Dar spectacolul abia incepe.


OBIECTIVUL SECRET. Consiliul Suprem de Aparare al Tarii se intrunea la 17 ianuarie 1997, intr-o noua componenta, dupa alegerile din 1996. Presedintele Emil Constantinescu astepta de la noii ministri ai Guvernului si membri ai CSAT mult dinamism si taman ce daduse drumul celebrei CNAAICO - "Consiliul anticoruptie". In noua echipa se aflau Victor Babiuc, ca ministru al Apararii, si Calin Popescu Tariceanu, ministru al Industriei si Comertului. Totodata, la masa mai era prezent si consilierul presedintelui pentru securitate nationala, Dorin Marian. Pe ordinea de zi, printre altele, se afla si "Programul cu obiectivele de pregatire operativa a teritoriului, prevazute a se realiza in perioada 1997 - 2000". Bineinteles, CSAT
l-a aprobat. Denumirea pompoasa si laconica ascundea, de fapt, exact cauza imbogatirii subite a lui Gigi Becali prin schimbul de terenuri cu Armata. Asadar, Victor Babiuc, Calin Popescu Tariceanu si Dorin Marian, avand doar o luna vechime ca inalti demnitari, au aprobat in calitate de membri in CSAT ca la Stefanestii de Jos sa se construiasca un obiectiv strategic al Armatei. Practic, Armata ar fi avut un centru de comanda secret.


CUMETRIA. Cine ar fi putut sa ticluiasca un asa plan? Normal, Statul Major General. La acea sedinta a CSAT, generalul Dumitru Cioflina, seful Armatei, cu vreo cinci ani de vechime pe post, zambea satisfacut. Avea de ce, fiindca exact la Stefanestii de Jos, cumnatul sau Anghel Rababoc era primar si obiectivul strategic devenea o chestiune de familie. De fapt, generalul Dumitru Cioflina chiar incepuse sa mute bornele Armatei la Stefanesti deoarece, nu-i asa, pentru a ascunde obiectivul strategic ii trebuiau 100 de hectare. Drept consecinta, pana la momentul sedintei din 17 ianuarie 1997, Armata deja facuse un schimb cu Gigi Becali, la 19 iunie 1996. Era vorba de aproape 10 hectare de teren in cazarma 2949 din Baneasa, la Sos. Erou Iancu Nicolae, date in schimbul a 10 hectare la Stefanesti. In conformitate, deci, cu hotararea CSAT, obiectivul strategic era musai sa fie inaltat, ca doar asa a vrut si Oficiul Central de Stat pentru Probleme Speciale. Atatea secrete nu se puteau impiedica de un proprietar, macar de-ar fi fost pe de-a-ntregul. Dupa sedinta furtunoasa au pornit negocierile pentru un schimb care sa-l impace si pe Becali, dar si Armata. Afacerea din 1999 s-a petrecut dupa modelul celei din a€™96. Gigi Becali chiar s-a aratat foarte receptiv, pentru ca voia "sa ajute sistemul national de aparare", dupa cum declara atunci. In timpul negocierilor, Gigi Becali a sugerat ca se multumeste cu pamantul de la Ferma Rosia, de langa Voluntari, idee care a inceput sa incolteasca si in gandul militarilor. Pentru ca Ferma Rosia apartinea Statului Major al Aviatiei si Apararii Antiaeriene, a fost consultat seful acestuia, generalul Ion Sandulescu. Acesta, la randul sau, l-a consultat pe loctiitorul lui pentru logistica, colonelul Ion Preda. In final, reprezentantii SMAvAA se opun, dar ordinul venit de la Statul Major General a fost taios. Astfel, reprezentantii aviatiei militare au fost nevoiti sa accepte. Noul contract de schimb a fost perfectat intre Armata si Gigi Becali la 2 iunie 1999.


PUNGA DE BANI. Trecuse un an de la primul schimb, cand, intr-o zi, colonelul Ivan, comandantul de la Ferma Rosia a primit tam-nesam de la Gigi Becali o punga de bani in care se gaseau 100 de milioane de lei (25.000 de dolari la acea data), drept donatie. Aceasta donatie era pentru Monumentul Aviatiei, care nu s-a construit nici pana astazi. Comandantul de la Rosia a alergat intr-un suflet la generalul Ion Sandulescu, seful Statului Major al Aviatiei si Apararii Antiaeriene, care a ordonat loctiitorului sau, colonelul Ion Preda, sa faca o comisie care sa receptioneze suma de bani. Din comisie au mai facut parte colonelul Gheorghe Solomon, comandorul George Ardelean si maiorul Dan Nastase. Dupa ce teancurile au fost numarate s-au intors iarasi in punga, iar punga a ajuns direct in fisetul colonelului Ion Preda. Contul, deschis la filiala Victoria a Bancii Romane de Dezvoltare, s-a facut pe numele unitatii, iar drept de scoatere a lor aveau generalul Ion Sandulescu si colonelul Ion Preda. Episodul respectiv v-a fost dezvaluit pe larg de Jurnalul National in anii trecuti, dar procurorii n-au dat bice anchetei.


ANCHETA. Dupa anul 2000 la putere a venit PSD, iar generalul Dumitru Cioflina, fiind in rezerva, l-a consiliat pe probleme de securitate nationala pe primul-ministru Adrian Nastase. Ancheta despre schimb declansata in anul 2001 de Parchetul General a ajuns la concluzia ca nu s-a intamplat nici o nelegiure. Generalul Dan Voinea a infirmat anul trecut solutia colegilor sai si a trimis dosarul la DNA, pe motiv ca prejudiciul e mai mare de un milion de euro si e de competenta directiei. Intre timp, terenul pe care Armata l-a luat in Stefanestii de Jos a fost trecut, printr-o hotarare de guvern din 2002, in proprietatea privata a comunei Stefanestii de Jos. Adica la cumnatul generalului Cioflina, primarul Anghel Rababoc. Astazi, cine-stie, terenul poate chiar s-a intors la Gigi Becali.


Dupa un an de la preluarea cazului, Directia Nationala Anticoruptie se trezeste brusc si cere urmarirea penala a lui Victor Babiuc. Tot ce se poate, Comisia de la Administratia Presedintelui isi va da acceptul. Apoi calea e deschisa: Calin Popescu Tariceanu si Dorin Marian vor fi chemati la DNA sa povesteasca procurorilor cum s-a intamplat afacerea. Fara indoiala, cu multa presa. Pe langa ei, actorul cazului, Gigi Becali, va fi vedeta. Tocmai cand europarlamentarele bat la usa. Si mai mult, detaliile juridice, de genul a fost ratificat schimbul de catre stat sau n-a fost, e vorba de teren in proprietatea publica a statului sau teren in proprietatea privata, trebuia Parchetul sa declare nul contractul de schimb sau nu, evaluarea terenului se face la pretul pietei sau dupa indicatorii stabiliti prin lege de Ministerul Finantelor si cel al Lucrarilor Publice, vor fi motive de alte si alte audieri si termene. Daca in mileniul trecut nu s-a intamplat nimic in cazul afacerii cu terenuri, in acesta probabil nici atat.


Parcela din PiperaRevenind la momentul iunie 1999, cand Gigi Becali a schimbat 21 de hectare din Stefanestii de Jos cu 20,9 hectare din Baneasa, a rezultat pentru latifundiar un castig de 3,3 milioane de dolari. Asta la pretul pietii la timpul respectiv. Cum-necum, Ioana Babiuc, fiica ministrului Apararii, a cumparat la o luna de la incheierea schimbului 700 de metri patrati in Pipera, chiar de la Gigi Becali, la un pret mult sub cel al pietei. Acum DNA zice ca asta-i mita pentru demnitar si se pare ca procurorii au declaratii ale unor ofiteri ca ministrul a insistat ca schimbul sa fie semnat, dar variante ar mai fi. O ipoteza este ca, intr-adevar, sa fi fost o recompensa pentru semnatura, dar exista si posibilitatea ca pe filiera aceasta sa se fi interpus binevoitori bine initiati in schimburile de cumetrie, care au cautat-o special pe Ioana Babiuc ca sa-i dea un chilipir. Rezultatul ar fi fost compromiterea lui Victor Babiuc (foto), pentru a fi tinut la respect pe viitor.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.