Generalul Ion Mihai Pacepa a spus ca nu a fost implicat in uciderea vreunei persoane cat timp a slujit spionajul romanesc. Mai mult, el sustinea ca a plecat din tara pentru ca Nicolae Ceausescu dorea sa-l transforme intr-un criminal. Unul dintre cei
Generalul Ion Mihai Pacepa a spus ca nu a fost implicat in uciderea vreunei persoane cat timp a slujit spionajul romanesc. Mai mult, el sustinea ca a plecat din tara pentru ca Nicolae Ceausescu dorea sa-l transforme intr-un criminal. Unul dintre cei care s-a indoit de spusele generalului a fost publicistul Mihai Pelin. De altfel, inca de acum cinci ani, el a dezvaluit in cartea sa, “Opisul emigratiei politice”, la baza careia au stat 1.222 de fise din arhivele Securitatii, ca Pacepa n-a fost chiar un inger. Dupa cum scria Pelin, “Pacepa - adjunct al Directiei de Informatii Externe (DIE), condusa de Nicolae Doicaru, n.n. -, a aprobat si uneori a participat direct la lichidarea fizica a unor persoane indezirabile, cetateni romani sau straini, in imprejurari asupra carora pluteste si astazi misterul, dar despre care exista indicii si documente certe”.

FRANK moare subit de inima

Pelin vorbeste despre indicii si documente pe care le-a vazut in arhivele Securitatii. Tot acolo exista documente din care reiese ca mai multi agenti r acolati de spionajul romanesc, unii dintre ei aflati chiar in legatura cu generalul Pacepa, au avut mare ghinion. Cum se spune, glontul a fost atat de rece, incat respectivii au facut aprindere la plamani.
Cert e un fapt: spionajul e o indeletnicire periculoasa. Uneori, se iese din acest joc doar cu picioarele inainte. Daca totusi spionii ajung la pensie, nu sunt sarbatoriti cu surle si trambite. In cel mai fericit caz, la un moment dat, ii cauta discret vreun camarad sau fost sef, de la care primesc o decoratie si sunt asigurati ca tara le este recunoscatoare.
Dar sa ne intoarcem la “ghinionisti”. Unul dintre acestia a fost si agentul cu numele de cod HOFFMANN de la uzinele SIEMAG din Germania Federala. Omul, recrutat de catre colonelul DIE Cristian Scornea, la mijlocul anilor '60, a fost coordonat si de catre Pacepa, la inceputul anilor '70, caruia i-a furnizat mai multe informatii despre tehnologia de varf. In acest joc intra, prin intermediul lui HOFFMANN, si un anume FRANK, cetatean american. In arhivele Securitatii se afla documente care consemneaza mai multe intalniri intre Pacepa si american, dar nu se cunoaste cu precizie care au fost rezultatele, Important e altceva. Inainte ca generalul sa paraseasca Romania, FRANK a murit subit. Motivul misteriosului deces: atac de cord.

HOFFMANN se sinucide fara motiv

Poate ca sefii DIE n-ar fi fost mirati de acest episod. Insa la scurta vreme dupa misterioasa moarte a lui FRANK, a trecut la cele vesnice si HOFFMANN. Amanta neamtului, de origine romana, bagata in patul agentului de catre spionajul romanesc, a lasat sa se inteleaga ca omul s-ar fi sinucis. Sa fi avut mustrari de constiinta ca a furat tehnologie? Putin probabil. Inainte de a face “gestul disperat”, HOFFMANN tocmai dobandise un post mai bun - plecase de la uzinele SIEMAG in Austria, la un institut de consultanta, unde ocupa un scaun de director foarte bine remunerat. Este probabil ca serviciul de contraspionaj german sa fi fost atat de deranjat de afacerile lui HOFFMANN cu romanii, incat acesta a fost “convins” sa se retraga intr-o alta lume.


O alta sinucidere misterioasa

Si dr. KNAPP, un alt agent care lucra pentru romani, a murit pe altarul spionajului, dupa ce a predat mai multe documente unui ofiter DIE.
Dr. KNAPP, director la firma “Schloemann”, s-a intalnit de mai multe ori, la Viena, cu Cristian Scornea, colonel DIE, asa cum scriam mai sus, caruia i-a predat cateva proiecte.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.