O parte din facilitatile obtinute de Petrom prin contractul de privatizare sunt sub semnul intrebarii. ANRM intentioneaza sa dubleze redeventele pe care Petrom trebuie sa le plateasca statului påna in 2014

Redeventa platita de Petrom statului ar putea creste cu 92%, potrivit proiectului de Ordonanta de Urgenta al Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM). Ordonanta abroga articolul din legea de privatizare a Petrom privind mentinerea nivelului din 2004 al redeventei pana in 2014, a declarat presedintele ANRM, Bogdan Gabudeanu, citat de NewsIn.

„Astfel ca nivelul redeventei platite de Petrom ar urma sa creasca de la 347 milioane de lei pe an la 666 milioane de lei pe an“, a mai spus Gabudeanu. Potrivit presedintelui ANRM, facilitatea acordata grupului austriac OMV, actionarul majoritar al Petrom, este „total improprie“, citeaza Mediafax. Potrivit articolului 15 din din Legea nr. 555/2004 privind unele masuri pentru privatizarea Societatii Nationale a Petrolului Petrom SA Bucuresti, „pe o perioada de 10 ani de la data finalizarii vor fi mentinute nivelul procentual, baza si modalitatea de calcul al redeventelor datorate de societate conform contractelor individuale de concesiune incheiate de aceasta, aplicabile la data intrarii in vigoare a prezentei legi“.

Redeventele, la bugetul de stat