Romania a cerut Cehiei urgentarea rezolvarii cazului Frantisek Priplata, in cadrul intalnirii bilaterale dintre ministrul roman de Justitie, Tudor Chiuariu, si adjunctul omologului sau din Republica Ceha, Martin Moulis.

Intalnirea oficiala pe tema cazului cetateanului ceh Frantisek Priplata, gasit vinovat in dosarul asasinatului comis impotriva liderului sindical Virgil Sahleanu, a avut loc la solicitarea partii romane, interesata in punerea in executare a sentintei judecatoresti emise de instanta romaneasca, potrivit Biroului de presa al Ministerului Justitiei (MJ).

Condamnatul s-a sustras insa de la executarea pedepsei, parasind fraudulos Romania. La 23 ianuarie, anul trecut, autoritatile cehe ne-au comunicat respingerea cererii de extradare formulata de Curtea de Apel Oradea, ca inadmisibila, pe motiv ca, potrivit Codului de procedura penala ceh, cetatenii cehi nu pot fi extradati.

In aceste conditii, autoritatile romane au solicitat autoritatilor cehe ca cetateanul Frantisek Priplata sa efectueze pedeapsa de opt ani de detentie, intr-o inchisoare a statului ceh. Cererea Romaniei nu a fost insa rezolvata, astfel ca ministrul Chiuariu s-a vazut nevoit sa solicite autoritatilor cehe urgentarea solutionarii.