Modificarea este propusa de Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) si este inclusa in proiectul de modificare a Codului Fiscal, au afirmat sursele citate. Codul Fiscal intrat in vigoare la 1 ianuarie prevedea procedura simplificata pentru importato
Modificarea este propusa de Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) si este inclusa in proiectul de modificare a Codului Fiscal, au afirmat sursele citate. Codul Fiscal intrat in vigoare la 1 ianuarie prevedea procedura simplificata pentru importatorii inregistrati in scopuri de TVA, respectiv care au notificat derularea activitatilor taxabile sau scutite de plata TVA cu drept de deducere. Astfel, persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA nu aveau obligatia sa plateasca in vama TVA aferenta importurilor de bunuri din state din afara UE, aplicandu-se metoda simplificata a platii prin decontul de TVA, care nu implica fluxuri monetare. Reamintim, masura de reintroducere a platii TVA in vama a fost motivata de Finante prin pierderile din incasarea TVA consemnate imediat dupa 1 ianuarie, din cauza evaziunii mult mai usor de realizat. De altfel, Executivul a motivat ca alte 15 state din UE aplica inca, temporar, taxarea in vama, pornind de la aceleasi considerente. Masura privind prelungirea perioadei de aplicare a sistemului de plata in vama a taxei aferente importurilor din state terte va avea influente pozitive de cash-flow asupra veniturilor bugetare, urmand ca in 2008 sumele atrase la buget sa fie de 1,79 miliarde de lei. Numai incepand cu anul 2012, cand Romania isi va consolida sistemul de control al TVA vor fi aplicabile masurile de plata simplificata a TVA pentru toti importatorii, cum se aplica in prezent numai pentru firmele care realizeaza importuri in anul precedent de cel putin 150 de milioane lei. (Florin BARBUTA)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.